Berlīnes kinofestivāla laureāti runas velta Gazai

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: ANAS BABA

Berlīnes kinofestivāla laureātu runas, kurās tika skarta Gazas joslas kara tematika, pirmdien izpelnījās Vācijas līderu nopēlumu un pārmetumus vienpusībā.

Amerikāņu kinematogrāfists Bens Rasels noslēguma ceremonijā bija apvilcis tradicionālo palestīniešu lakatu, bet Izraēlas veikto Gazas joslas bombardēšanu viņš nodēvēja par genocīdu.

Savukārt palestīniešu kinematogrāfists Basels Adra sacīja, ka Izraēla "slaktē" palestīniešus. Režisora runu auditorija sveica ar aplausiem.

"Nav pieņemami, ka "Hamās" 7.oktobra terorakts netika pieminēts," pirmdien Berlīnē preses brīfingā sacīja Vācijas valdības preses sekretāre Kristiāna Hofmane.

Kanclers Olafs Šolcs "piekrīt, ka šāda vienpusēja nostāja nav pieļaujama", viņa piebilda.

"Jebkurās debatēs par šo tematu ir jāpatur prātā notikums, kas izraisīja šo Tuvo Austrumu konflikta atjaunoto eskalāciju, proti, "Hamās" 7.oktobra uzbrukums," sacīja Hofmane.

Kultūras ministre un Berlīnes mērs izvērtēs to, kas notika un risinās sarunas ar festivāla nākamo direktoru, lai nodrošinātu, ka nekas tāds nākotnē neatkārtojas, sacīja Vācijas valdības preses sekretāre.

Tiesa gan, jautājumi var rasties arī pašai kultūras ministrei Klaudijai Rotai un mēram Kajam Vegneram.

Publikācijā laikrakstā "Bild" iekļauta fotogrāfija, kurā redzams, kā ministre un mērs aplaudē pēc Adras runas.

Festivāls saņem lielu Vācijas valdības finansējumu.

Svētdienas vakarā festivāla rīkotāji izplatīja paziņojumu, ka laureātu runas ir "neatkarīgi, individuāli viedokļi, kas nekādā ziņā neatspoguļo festivāla nostāju".

"Mēs saprotam sašutumu un to, ka dažu balvu saņēmēju paziņojumus var uztvert kā vienpusējus," norādīja rīkotāji.

Berlīnes kinofestivāls noslēdzās sestdien.

Labākās filmas "Zelta lāci" saņēma franču senegāliešu kinorežisores Matī Diopas dokumentālā filma "Dahomey" ("Dahomeja"). Godalgas par aktierdarbiem saņēma Sebastians Stens un Emilija Votsone.

Noslēguma ceremonijā izskanēja dedzīgi politiski paziņojumi, arī vairākkārtēji aicinājumi uz pamieru Gazas joslā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu