Īsfilmu festivālā “2ANNAS” šogad īpaša festivāla sadaļa “Tīri kvīrs” (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ungāru izcelsmes franču fotogrāfa Brasai uzņemtais franču rakstnieka un politiskā aktīvista Žana Ženē (1910-1986) portrets.
Ungāru izcelsmes franču fotogrāfa Brasai uzņemtais franču rakstnieka un politiskā aktīvista Žana Ženē (1910-1986) portrets. Foto: www.mutualart.com

Starptautiskais īsfilmu festivāls "2ANNAS" trešdien, 13. martā, plkst. 20.00 Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā skatītājus aicina uz festivāla ievadpasākumu “Tīri kvīrs”. Šī programma ieskicēs kvīru kopienu kā daļu no sabiedrības, akcentējot dažādos veidus, kā par attiecībām ārpus heteroseksuālajiem rāmjiem tiek runāts kino.

Šogad Starptautiskais īsfilmu festivāls "2ANNAS" norisināsies no 5. līdz 11. aprīlim, festivāla galvenā tēma ir “Prāts”. Tas raksturo cilvēka neierobežotās spējas radoši izpausties, vienlaicīgi risinot svarīgus konfliktus un atklājot jaunus apvāršņus savā apziņā.

Foto: Publicitātes foto

Šogad īpaši izceļama jauna festivāla sadaļa "Tīri kvīrs". Tā aplūkos LGBTQ+ filmdaru un naratīvu darbus, aktualizējot kopienas sasaisti ar sociālpolitiskiem procesiem. Programma ieskicēs kvīru kopienu kā daļu no sabiedrības, akcentējot veidu, kā par šo tēmu tiek runāts kino.

Kvīru kino retrospekcijas programma

Trešdien, 13. martā būs skatāma kuratora Žulijena Nuhuma Kulibali veidota retrospekcijas programma, kas atgādinās, ka kvīru identitātes kino sniedz ne tikai refleksiju par traumām, bet arī prieku, veidojot saiknes, kuras nepakļaujas sabiedrības gaidām un plaukst par spīti tām.

Žulijens Nuhums Kulibali aicina apmeklēt pasākumu:

“Šī programma sniedz tuvu ieskatu kvīru kopienas politiskajā dabā. Caur policejiskas varas, koloniālisma kontekstu un kapitālisma attiecību pārnesi uz kino ekrāna tiek veidota vardarbības, iekāres un ekonomikas alķīmija. Pirms filmu seansa par šīm tēmām diskutēsim ar radošu personību, mākslinieku un Latvijas kvīru mākslas pionieri Andri Grinbergu.”

Pasākumā būs iespēja skatīt sešas filmas, kuras dažādos izteiksmes līdzekļos atspoguļo kvīru identitāti un sniedz ieskatu vardarbības, iekāres un ekonomikas alķīmijā.

Retrospekcijā iekļautās filmas

Foto: Publicitātes foto

Transgresīva seksualitāte un ilgas kā pretdarbība kriminalizējošai videi – hrestomātiskā franču literāta Žana Ženē (Jean Genet) filmā “Mīlas dziesma” (1950).

Foto: Publicitātes foto

Andra Grinberga performances dokumentācija "Pašportrets" no 70. gadiem, kas uzskatāma par kvīru audiovizuālās mākslas pirmsākumu Latvijā. Filma no mākslas centra “Zuzeum” “Zuzānu kolekcijas”.

Foto: Publicitātes foto

Pirmā praida dokumentācija “Parade” (1972), režisors Rolands Čeiss (Roland Chase). Šī filma sniedz ieskatu kvīru kopienas politiskajā dabā.

Foto: Publicitātes foto

“Komunisma sabrukums caur geju pornogrāfijas acīm” (1998), rež. Vijams Džounss (William E. Jones).

Foto: Publicitātes foto

“Groziņi un kaislības” (1993), rež. Šerila Dunje (Cheryl Dunye).

Īpaši izvēlēta pasākuma lokācija

“Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejs ir īpaši izvēlēta lokācija, jo tieši saistīts ar kopienas vēsturi Latvijā. Mūsdienās muzeja telpas atrodas blakus ar cilvēktiesību pārkāpumiem bēdīgi slavenajai Krievijas vēstniecībai. Savukārt vēsturiski muzeja pagrabtelpas ir kalpojušas kā vienas no pirmajām neoficiālajām LGBTQ+ kopienas naktsdzīves un komunikācijas vietām,” par pasākumam izvēlēto lokāciju stāsta “Tīri kvīrs” programmu kurators.

Biļetes varēs iegādāties pirms pasākuma Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā. Seanss piemērots skatītājiem no 18 gadu vecuma.

Par festivālu 2ANNAS

Rīgas starptautiskais īsfilmu festivāls "2ANNAS" ir neatkarīgs kino un audiovizuālās mākslas festivāls, kas katru gadu piedāvā skatītājiem oriģinālas, inovatīvas, izaicinošas, kā arī sociāli aktīvas īsfilmu un vidēja garuma filmu programmas. Festivāla mērķis ir popularizēt īsfilmas žanru, iepazīstināt skatītājus ar aktuālo Eiropas un pasaules kino, kā arī skatīt Baltijas filmu mākslas attīstību un tendences pasaules kontekstā. Konkursa uzmanības centrā ir jaunas valodas, tēmu un izteiksmes līdzekļu meklējumi laikmetīgajā kino. Par 2024. gadu fokusa ciklu izvēlēts jēdziens “Prāts” un 2025. gadā – “Simbioze”.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu