Jaunumi Eirovīzijā: "Lielā piecinieka" valstis uzstāsies arī pusfinālos; būs vairāk laika balsošanai (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Mūziķis Windows95man uzstājas Somijas Nacionālajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Tamperē, 2024. gada 10. februārī.
Mūziķis Windows95man uzstājas Somijas Nacionālajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Tamperē, 2024. gada 10. februārī. Foto: EPA/Scanpix

Zviedrijas Nacionālais televīzijas tīkls (SVT) paziņojis par vairākām izmaiņām, kas šogad tiks ieviestas, lai padarītu Eirovīzijas dziesmu konkursu Malmē skatītājiem vēl aizraujošāku.

Pirmo reizi mākslinieki no tā dēvētā Lielā piecinieka valstīm – Francijas, Vācijas, Itālijas, Spānijas un Apvienotās Karalistes – un rīkotājvalsts Zviedrijas katrs pilnā apjomā izdziedās savas dziesmas tiešraidē arī abu pusfinālu laikā.

Eirovīzijas 2024 konkursa vadītājas Petra Mede un Mālina Ekermane. 
Eirovīzijas 2024 konkursa vadītājas Petra Mede un Mālina Ekermane. Foto: Janne Danielsson/SVT

Iepriekšējos gados pusfinālos tika izspēlēts tikai īss videoklips no katras Eiropas lielvalsts snieguma. Tagad Lielais piecinieks un Zviedrija varēs kāpt uz Eirovīzijas skatuves tiešraidē un demonstrēt savu veikumu līdzās citiem konkurentiem.

Pirmajā pusfinālā uzstāsies Vācija, Zviedrija un Apvienotā Karaliste, otrajā – Francija, Itālija un Spānija.

Jauno kārtību komentē 2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa izpildproducente Eba Adielsone:

"Mēs domājam, ka šīs izmaiņas dod Lielā piecinieka valstīm un konkursa rīkotājvalstij godīgākus spēles noteikumus Lielajā finālā, jo tagad arī šīm valstīm ir iespēja pusfinālā uzstāties uz skatuves "pa īstam". Tas būs ieguvums gan skatītājiem arēnā, gan skatītājiem mājās, jo pirms Lielā fināla viņi var redzēt visus šīgada sacensību dalībniekus tiešraidē."

Gandarījumu par jaunieviestajām izmaiņām pauž arī konkursa izpilddirektors Martins Esterdāls: "Beidzot mēs redzēsim, kā Eiropas lielākās valstis un konkursa saimnieki pusfinālā pilnībā izpilda savas dziesmas. Tas nozīmē, ka faniem un skatītājiem tiks vēl vairāk izklaides un rīkotājvalsts tagad varēs izpildīt savu dziesmu tiešraidē divas reizes."

Vēl viens šīgada konkursa jauninājums būs ilgāks balsošanas laiks Lielajā finālā.

Sestdien, 11. maijā, balsošana sāksies tieši pirms pirmās dziesmas izpildīšanas. Skatītāji varēs nodot savas balsis paralēli dziesmu atskaņošanai, nevis gaidīt, kamēr visi uzstāšanās numuri būs pabeigti, kā tas ir noticis kopš publiskās balsošanas ieviešanas 1997. gadā (izņemot 2010. un 2011. gadu, kad arīdzan balsošana sākās šova sākumā).

Dziesmu konkursa faniem no tām valstīm, kuras dziesmu sacīkstē nepiedalās, tagad būs gandrīz 24 stundas laika, lai nobalsotu par savām iecienītākajām dziesmām, pirms sākas katrs no paredzētajiem tiešraides šoviem. Balsošana pārējai pasaulei tiks atvērta uzreiz pēc tam, kad iepriekšējā vakarā būs noslēdzies katra pusfināla un Lielā fināla otrais mēģinājums (tā dēvētais dress rehearsal), un tā būs atvērta līdz Lielā fināla tiešraides sākumam.

Šīs izmaiņas plašāk raksturo izpildproducente Eba Adielsone:

"Balsošana finālā būs jau sākusies, vēl kamēr visi 26 mūziķi nebūs beiguši dziedāt. Mēs vēlamies dot iespēju jau no paša sākuma notiekošajā iesaistīt skatītājus – ja redzat kaut ko, kas jums patīk, jums vajadzētu būt iespējai balsot nekavējoties. Protams, jūs varat arī gaidīt līdz kopsavilkumam beigās, tāpat kā iepriekšējos gados.

SVT ir pozitīva pieredze ar šo balsošanas metodi Zviedrijas nacionālajā Eirovīzijas atlases finālā “Melodifestivalen". Turklāt arī citos pasaules nostūros, ne tikai Eiropā vien, ir mūsu skatītāji kuri vēlas balsot, un mēs vēlamies dot viņiem pēc iespējas plašāku iespēju piedalīties kopīgo konkursa rezultātu veidošanā. Tagad viņiem nakts vidū nebūs jāliek modinātājs, lai ķertos pie balsošanas!"

Martins Esterdāls piebilst: "Līdz brīdim, kad sāksies balsojums par Lielo finālu, katra dziesma būs jau izpildīta uz skatuves, tāpēc skatītājiem būs bijusi iespēja redzēt visus priekšnesumus, kuri sacenšas, lai uzvarētu šīgada sacensībās. Eirovīzijas dziesmu konkurss vienmēr attīstās, un ar vairāk priekšnesumiem un iespējām balsot tas solās būt līdz šim aizraujošākais izlaidums!"

Drīzumā tikšot paziņotas vēl kādas ievērojamas izmaiņas, kas saistītas ar konkursa norisi.

Tomēr nemainīgs paliek balsu apkopošanas un vērtējuma dalījuma princips: katras iesaistītās valsts nacionālās žūrijas joprojām balsos tikai Lielajā finālā. Vērtējumu kombinēs žūrija ar gandrīz 50% no gala rezultāta – otru daļu (nedaudz vairāk kā 50%) noteiks skatītāju balsojums; katra pusfināla 10 labākie mūziķi tiks noteikti tikai ar skatītāju balsojumu.

Foto: Publicitātes foto

Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Malmē, Zviedrijā otrdien, 7. maijā (pirmais pusfināls), ceturtdien, 9. maijā (otrais pusfināls) un sestdien, 11. maijā (Lielais fināls).

Lietuva uzstāsies pirmajā pusfinālā 7. maijā, bet Latvija un Igaunija – otrajā pusfinālā 9. maijā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu