Skolēnu brīvdienās – raibi piedzīvojumi iemīļotākajās animācijas un mākslas filmās

Sprīdītis. Foto: publicitātes
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Skolēnu brīvdienas parasti ir tā nedēļa pavasarī, kad bērni no rītiem kārtīgi izguļas un, sākot dienu ar vēlajām brokastīm, labprāt izbauda kādu jaunu animācijas filmu vai izmanto iespēju atkalredzēties ar jau iemīļotiem un pazīstamiem varoņiem no kādas spēlfilmas. Atšķirībā no Ziemassvētku brīvdienām tagad turpmākā dienas daļa pārsvarā tiek veltīta aktīvām nodarbēm ārpus mājas, tāpēc vēlo brokastu laikā der izvēlēties TV izklaidi, kas pamudinās uz piedzīvojumiem bagātu dienu.

Krāšņi piedzīvojumi ar sirsnīgiem tēliem galvenajā lomā

Viens no pirmajiem pavasara vēstnešiem ir gājputnu atgriešanās. Bērniem kā aizraujošu piedzīvojumu šajā kontekstā var ieteikt multiplikācijas filmu “Varenais Ričards 2” (2023). Zvirbulītis Ričards, kurš kopš agra vecuma audzis kopā ar stārķiem, ir nolēmis, ka ir gatavs kļūt par bara vadoni. Viņš ir izdomājis, kā atvest pārziemojošos stārķus atpakaļ uz mājām pāri Āfrikas tuksnešiem, plašajiem okeāniem un bīstamajām straumēm. Bet vai viņam tas būs pa spēkam? Ričardam tikai jānokārto vadoņa mācekļa pārbaudījums, taču viņš zina – lai arī ir mazs, sirdī viņš ir stārķis!

"Varenais Ričards".
"Varenais Ričards". Foto: publicitātes

Savukārt “Trakās ķepas: leģenda par Henku” (2022) vēsta par suņu puiku, kurš dzīvo bīstamā pilsētas apkaimē un mūždien iekuļas dažādās ķibelēs ar negantajiem ielas suņiem – tie allaž viņam sadod pa ausīm. Henka sapnis ir kļūt par īstu cīņas meistaru–samuraju, bet diemžēl pat viņa tuvākie draugi ne pārāk tic viņa iecerei. Taču Henkam pavīd iespēja pierādīt savu cīņas sparu brīdī, kad viņu pilsētiņai Kakamuti uzbrūk sumo cīkstonis kaķis Ika Ču ar saviem rokaspuišiem. Kurš šoreiz saņems sukas?

Eksotisku piedzīvojumu krāšņumu bērni varēs piedzīvot, skatoties animācijas filmu “Ups: piedzīvojumi turpinās” (2020). Tas ir elpu aizraujošs stāsts par pūkainajiem nestriāniem Deivu un Finiju un ņiprajiem grimpiem Lea un Heizelu, kuri kopā ar vēl 50 tūkstošiem dažādu zvēru lielo plūdu dēļ dodas meklēt sauszemi. Vētra ceļotāju kuģi izmet burvīgas salas krastā, taču tā jau ir aizņemta – tajā uz dzīvi apmetušies daudzkrāsainie nestriāni. Vai viņi būs draudzīgi pret atbraucējiem un ļaus tiem palikt?

Absolūtā klasika – stāsti, ko zinās pat vecāki

Iespējams, ka šajā nedēļā esat ieplānojuši ģimeniskus kino vakarus, kopā noskatoties populārus stāstus ar sen pazīstamiem tēliem. Piemēram, ja savā TV ekrānā kārojas redzēt tik iemīļoto tēlu Skūbiju Dū, sirsnīgu un jautru laiku kopā ar bērniem nodrošinās jaukā filma “Skūbijs!” (2020), kurā šis bailīgais suns un visa viņa draudzīgā izmeklētāju komanda veic izpēti savā visu laiku sarežģītākajā lietā. Tās gaitā atklājas kaut kas neticams – Skūbijam ir paredzēts episks liktenis! Stāstā risinās aizraujoši notikumi, kas izceļ draudzības pamatvērtību.

"Skūbijs!".
"Skūbijs!". Foto: publicitātes

Vai arī “Space Jam: jauna leģenda” (2021) – tajā basketbola zvaigzne nonāk saskarsmē ar multeņu varoņiem. Slavenais NBA basketbola čempions Lebrons Džeimss palīdz Blīkšķu Banijam, Pīlem Dafijam un citiem Tūņiem basketbola spēlē pret Glūņu komandu – slavenu spēlētāju digitālajām un ar mākslīgo intelektu uzlabotajām kopijām. Tas ir vienīgais veids, kā piemīlīgajiem varoņiem palīdzēt atgriezties savā zīmētajā pasaulē sveikiem un veseliem.

Ja jūsu ģimenē cieņā izcils humors un aizraujoša mūzika, tad ieteicams atkal noskatīties abas daļas pasaulslavenajai animācijas filmai “Jautrās pleznas” un “Jautrās pleznas 2” – kas zina, varbūt arī jūsu ģimenē atklāsies kāds labs stepa dejotājs?

Izvēlēties vietējo bērniem ražoto saturu

Un kāpēc gan skolēnu brīvdienās neizvēlēties kaut ko no Latvijā radītā? Varbūt ģimenē esat iemīļojuši vakara pasaciņas lasīšanu, un bērniem labi patikušas Annas Brigaderes brīnumpasakas “Sprīdītis” vai “Maija un Paija”? Tādā gadījumā bērni novērtēs režisora Gunāra Pieša ekranizējumus “Sprīdītis” (1985) un “Maija un Paija” (1990). Vecais labais “Sprīdītis” nekad neizies no modes – tā ir pasaulīga mācība, ka ceļot vajag un piedzīvojumi ir vērtīgi, tomēr īstā mīlestība allaž būs mājas, pie mīļajiem. Savukārt stāsts par Maiju un Paiju apliecinās mūžīgās vērtības – labā uzvaru pār ļauno, darba tikumu, žēlsirdību un uzticību.

Gan mazi, gan lielāki skolēni novērtēs Latvijā iemīļoto mūsdienīgo animācijas filmu “Jēkabs, Mimi un runājošie suņi” (rež. Edmunds Jansons, 2019), kas tapusi pēc Luīzes Pastores grāmatas “Maskačkas stāsts” motīviem un kurā bērni varēs atpazīt Rīgas pilsētas vaibstus un vietas, sekojot līdzi filmas varoņu cīņai par to, lai Rīgas nomale Maskačka nepārvēršas bezpersoniskā debesskrāpju apņemtā apkaimē. Bet pavisam mazajiem brāļiem un māsām patiks daudzsēriju animācijas filma “Lupatiņi”(rež. Edmunds Jansons, 2010), kurā četri mazie Lupatiņi – Zeķīte, Cimdiņš, Spilventiņš un Lakatiņš – ir audumu bērniņi no audumu mājas. Animācijas filmā galvenie varoņi apgūst daudz ko jaunu, bet brīžos, kad īsti pašiem neizdodas, talkā nāk pūkainais draugs – gudrais Kaķis!

Visas minētās animācijas un kinofilmas pieejamas LMT Viedtelevīzijā.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu