Kinorežijas klasiķis Frānsiss Fords Kopola noslēdzis 40 gadu ilgo darbu pie filmas "Megapole"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Režisors Frānsiss Fords Kopola ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" pasniegšanas ceremonijā 2022. gada 27. martā.
Režisors Frānsiss Fords Kopola ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" pasniegšanas ceremonijā 2022. gada 27. martā. Foto: Scanpix/AFP

17. maijā Starptautiskajā Kannu festivālā gaidāms daudziem kino mīļotājiem zīmīgs notikums: amerikāņu režijas klasiķa Frānsisa Forda Kopolas jaunā ekrāna darba “Megapole” (Megapolis) pirmizrāde. Aktieru sastāvs šajā paša režisora finansētajā filmā ir sapulcināts vairāk nekā pārliecinošs – kā galvenās zvaigznes no tā izceļamas Ādams Draivers, Obrija Plaza un Dastins Hofmans.

Frānsiss Fords Kopola pirms trim dienām, 7. aprīlī nosvinēja savu 85 gadu dzimšanas dienu. Pieciem “Oskariem” apbalvotais režisors darbu pie filmas “Megapole” sāka 1983. gadā, kad tapa pirmā scenārija versija. Lielāko daļu no filmas budžeta sedz paša Kopolas finanses, kuras, pēc medija “The Guardian” rīcībā esošās informācijas, ir 120 miljoni ASV dolāru.

Kopolu kinoģimene: Frānsiss Fords ar sievu, dokumentālā kino režisori Eleonoru un kinorežisori, producenti Sofiju. Žurnāla "Vanity Fair" organizētā pieņemšana pēc "Oskaru" pasniegšanas ceremonijas 2022. gadā. 
Kopolu kinoģimene: Frānsiss Fords ar sievu, dokumentālā kino režisori Eleonoru un kinorežisori, producenti Sofiju. Žurnāla "Vanity Fair" organizētā pieņemšana pēc "Oskaru" pasniegšanas ceremonijas 2022. gadā. Foto: Scanpix/AFP

Filmas līdzšinējais liktenis ir bijis visai daudzkrāsains: tā vairākkārt pieteikta kā “drīzumā gaidāma uz ekrāniem”, tad atkal atcelta no kinoteātru repertuāra, un ne vienmēr iesaistītie producenti ir bijuši apmierināti ar safilmēto materiālu.

Kannu kinofestivāla direktors Tjerī Fremo aizvadītā gada festivāla laikā. 
Kannu kinofestivāla direktors Tjerī Fremo aizvadītā gada festivāla laikā. Foto: Spaziani/Scanpix

Kannu kinofestivāla direktors Tjerī Fremo intervijā “The Guardian” stāsta: “Es pazīstu Frānsisu kopš kino simtgades atzīmēšanas 1995. gadā. Kad man bija pirmais gads Kannās, Frānsiss ieradās pie mums, lai prezentētu savu izcilo Vjetnamas kara drāmu “Apocalypse Now” Redux versiju, kura bija papildināta ar iepriekš neiekļautām epizodēm. Savukārt “Megalopole” ir projekts, kuru viņš ir gribējis realizēt ļoti ilgu laiku, un viņš to ir darījis pilnīgi neatkarīgi, kā īstens mākslinieks."

Līdz šim nav pieejams neviens oficiāls filmas treileris, taču platformā YouTube atrodami pāris fanu veidoti salikumi kā arī kinoblogeru pārdomas par gaidāmās filmas potenciālajām veiksmēm vai neveiksmēm. 

Filmas sižeta detaļas pagaidām netiek atklātas visā pilnībā, taču kopumā jaunais darbs ir uzskatāms par eposu, kas aptver senvēsturi un kataklizmām piepildītu nākotni, kurā svarīga loma ir ezoterikai un līkumotiem patiesības meklējumiem.

Frānsiss Fords Kopola kopā ar aktieriem Alu Pačīno un Robertu de Niro speciālā triloģijas "Krusttēvs" godinājuma segmentā "Oskaru" pasniegšanas ceremonijā 2022. gada martā. 
Frānsiss Fords Kopola kopā ar aktieriem Alu Pačīno un Robertu de Niro speciālā triloģijas "Krusttēvs" godinājuma segmentā "Oskaru" pasniegšanas ceremonijā 2022. gada martā. Foto: Scanpix/AFP

Filma publiski tiek pasniegta kā "politisko ambīciju, ģenialitātes un pretrunīgas mīlestības stāsts", kurā "Romas impērijas liktenis uzglūn mūsdienu pasaulei, kas nespēj atrisināt savas sociālās problēmas".

Vēl bez ievadā pieminētajiem aktieriem filmā darbosies Natālija Emanuala, Džankarlo Espozito, Džons Voigts, Šaija Labūfs, Lorenss Fišbērns, režisora māsa Talia Šaira un viņas dēls Džeisons Švarcmans.

Martā "Universal CityWalk Imax" kinoteātrī Holivudā filma tika demonstrēta potenciālajiem pircējiem, tostarp "Universal", "Netflix" un "Sony".

Saskaņā ar medija “Hollywood Reporter” apkopoto, industrijas pārstāvji reaģējuši dažādi, sākot no kaismīgām uzslavām līdz kādam anonīmam studijas vadītāja komentāram: "Filma nebija diez cik laba, un man bija diezgan skumji to skatīties."

Pašlaik filmai nav izziņots neviens izplatītājs.

Tomēr tieši Kannu kinofestivāls var labvēlīgi ietekmēt notikumu gaitu: 1979. gadā šajā festivālā pirmizrādi piedzīvoja Kopolas režisētā un producētā drāma “Apocalypse Now”, kuras ražošanas process bija līdzīgi apgrūtināts kā "Megapolei", taču pēc pirmizrādes filma guva plašu kritiķu un skatītāju atzinību.

1980. gada ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars” pasniegšanas ceremonijā "Mūsdienu apokalipse" tika apbalvota par labāko operatora darbu (statueti piešķīra izcilajam itāļu operatoram Vittorio Storaro) un par labāko skaņu. Labākās filmas titulu togad saņēma Roberta Bentona psiholoģiskā drāma “Krāmere pret Krāmeru”, kurā līdzās Merilai Strīpai galveno lomu spēlēja arī “Megapoles” aktieru sastāva dalībnieks Dastins Hofmans.

77. Starptautiskais Kannu kinofestivāls šogad norisināsies no 14. līdz 25. maijam, un pilna filmu izlase tiks atklāta ceturtdien, 11. aprīlī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu