No leģendas par Drakulu līdz jautrākajai kapsētai pasaulē: 9 aizraujoši fakti par Rumāniju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Rumānija - Dienvidaustrumeiropas apslēptais dārgums jeb zeme ar bagātu vēsturi, elpu aizraujošiem dabas skatiem un dinamisku kultūru. Laužam stereotipus un piedāvājam deviņus patiesi intriģējošus faktus par šo valdzinošo valsti!

Rumānijas nosaukums

Rumānija savu nosaukumu ieguvusi no latīņu vārda "Romanus", kas nozīmē "Romas pilsonis" vai "romietis". Šis termins sākotnēji tika lietots viduslaikos, lai apzīmētu Rumānijas teritorijas, kas bija daļa no Austrumromas impērijas (Bizantijas impērijas). Romas impērijas ietekmei mazinoties, Austrumromas impērija turpināja lietot terminu "Rumānija", lai apzīmētu tās kontrolētos reģionus Balkānos un Austrumeiropā. Laika gaitā Rumānijas Valahijas un Moldāvijas kņazistes pakļautās teritorijas pārņēma šo nosaukumu,

ņemot vērā to vēsturisko saistību ar Romas impēriju un latīņu valodu.

Mūsdienu Rumānijas valsts oficiāli pieņēma nosaukumu, kad tā ieguva neatkarību un 19. gadsimta beigās apvienoja Valahijas, Moldāvijas un Transilvānijas reģionus.

Drakula

Rumānijas saistība ar leģendu par Drakulu ir saistīta ar Vladu III, kādreizējo Valahijas princi.

Brema Stokera romāns "Drakula", kas izdots 1897. gadā, smēlies iedvesmu no Vlada III brutālās reputācijas un tautas folkloras. Lai gan Stokera stāsts ir izdomāts, Rumānija ir pieņēmusi savu saikni ar Drakulu, jo īpaši Transilvānija, kur atrodas Brana pils (bieži saukta par "Drakulas pili"). Tūristi apmeklē Rumāniju, lai izpētītu šīs leģendārās vietas, piemēram, Vlada iespējamo dzimšanas vietu Sigišoarā, tādējādi veicinot valsts bagātīgo kultūras mantojumu un tūrisma pievilcību.

Jautrā kapsēta

Foto: Unsplash

"Jautrajā kapsētā" Sepincā, Rumānijā, atrodas vairāk nekā tūkstoš krāsainu krustu, kurus rotā zīmējumi un humoristiski stāsti par apbedītajiem.

1935.gadā vietējais mākslinieks Stans Joans Patrass izdomāja uz krustiem veidot uzrakstus un vienkāršus zīmējumus - tajā ir apgleznoti krusti ar satīriskām epitāfijām, kas atklāj mirušā vēstījumu dzīvajiem.

Līdz savai nāvei 1977. gadā viņš paspēja izveidot apmēram 700 krustus. Arī viņš pats atdusas "Jautrajā kapsētā".

Šī jautrā attieksme pret nāvi nāk no dāķiem, rumāņu senčiem, kuri uzskatīja, ka nāve ir tikai pāreja uz labāku dzīvi.

Lai arī kapsēta atrodas nomaļā vietā apmēram 600 kilometru attālumā no Rumānijas galvaspilsētas Bukarestes, tas ir viens no valsts populārākajiem tūrisma objektiem.

Baisākais mežs

Foto: Shutterstock

Hoia-Baciu mežs Klužnapokā tiek uzskatīts par paranormālo parādību apsēstāko apgabalu pasaulē. Ņemot vērā tā šausminošo atmosfēru, tas tiek uzskatīts par vienu no spokainākajiem mežiem,

nereti dēvēts par "Rumānijas Bermudu trīsstūri".

Apmeklētāji ir ziņojuši par dīvainām gaismām, elektronisko iekārtu traucējumiem un pat neidentificētiem lidojošiem objektiem (NLO). Lai arī šis mežs ir populārs tūristu galamērķis tiem, kuri interesējas par tā dīvainībām, vieta piesaista arī ar tās bioloģisko daudzveidību un ekoloģisko nozīmi.

Inovāciju valsts

Kā izrādās, tieši Rumānijā radušies vairāki izgudrojumi, bez kuriem mūsu dzīve noteikti būtu daudz sarežģītāka. Piemēram, tintes pildspalvu, insulīns un pasaulē pirmā ar reaktīvo dzinēju darbināmā lidmašīna!

Pazemes valstība

Foto: Shutterstock

Līdzās Turdas sāls raktuvēm, kur iekārtots muzejs un atrakciju parks, Rumānija lepojas ar citiem pazemes brīnumiem, piemēram, Lāču alu Bihoras apgabalā, ko rotā satriecoši stalaktīti un stalagmīti. Rumānijā kopumā ir aptuveni 12 tūkstoši alu! 

SPA galvaspilsēta

Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē atrodas viens no lielākajiem SPA centriem Eiropā. 

"Therme Bucharest" termālais ūdens, kas tiek iegūts no 3000 m dziļuma, apgādā visus 10 baseinus (iekštelpu un āra). 

Tāpat tajā atrodas lielākais botāniskais dārzs Rumānijā ar vairāk nekā 800 000 augu, tostarp vairāk nekā 1500 palmām, neskaitāmām orhidejām un daudzām citām unikālām sugām.

Smagākā ēka

Rumānijā atrodas Bukarestes parlamenta pils, kurai pieder Ginesa rekords kā pasaulē smagākajai ēkai.

Tā ir veidota no 700 000 tonnu tērauda un bronzas, apvienojumā ar 1 miljonu m3 marmora, 3500 tonnām kristāla stikla un 900 000 m3 koka.

Ēkas būvniecība sākās 1984. gadā.

Īsta paradīze dabas mīļiem

Foto: Unsplash

Var teikt, ka Rumānija ir svētīta ar daudzveidīgām un satriecošām ainavām - sākot ar Karpatu kalniem līdz Melnās jūras piekrastei un Transilvānijas kalniem. Atliek vien izvēlēties to, ko sirds kāro: vai doties kalnu taku pārgājienā vai laiskoties jūras krastā!

Lidojumus skatīt šeit!

Raksts tapis sadarbībā ar "airBaltic".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu