NOSKATIES Mākslinieks Brekte komentē ažiotāžu ap savu Lieldienās publicēto video (5)

TVNET/TV3.lv, Bez Tabu
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: kristians.brekte6/TikTok/Ekrānuzņēmums/Apollo.lv kolāža

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Kristians Brekte izpelnījās sabiedrības uzmanību ar sociālo tīklu platformā "TikTok" aprīlī publicēto Lieldienu video "Gatavosim kopā ar Kristianu Brekti" – citi to novērtēja, bet citi par to šausminājās. Mākslinieks TV3 raidījumā "Bez tabu" iesūtījis komentāru par ažiotāžu ap publicēto video.

Komentējot Lieldienu video "Gatavosim kopā ar Kristianu Brekti", mākslinieks rakstiskā vēstulē raidījuma žurnālistiem uzsver, ka Lieldienas ir ne tikai kristīgi, bet arī pagāniski svētki. 

Tāpat mākslinieks uzsver, ka sabiedrība joprojām nav vienojusies par mākslas definīciju. 

"Sakarā ar šobrīd pret maniem kulinārijas video vērstajiem komentāriem, jāsāk ar to, ka sabiedrība, atšķirībā no mākslas nozares, vēl aizvien nav vienojusies par mākslas definīciju. Satraucošs ir fenomens, ka cilvēki bez izpratnes un nozares izglītības pieņem, ka zina, kas ir un kas nav māksla. Nepastāv jautājuma forma, domas un uzskatu fleksibilitāte, iestājas kategoriskums. Atgādināšu, ka viens no Padomju Savienības saukļiem bija "māksla pieder tautai". Ieva Rupenheite vienā no saviem rakstiem skaidro frāzes būtību: “Ierastais skaidrojums ir aptuveni tāds – ja tautas masām kādas mākslas izpausmes nav saprotamas, tātad tās nav atbalstāmas vai arī – tās ir pat kaitīgas, naidīgas utt." Rodas jautājums "vai mūsu valsts politiķi pārstāv šo padomju ideoloģiju un turpina to izplatīt, atraujot sabiedrību no Rietumu filozofiskajiem un mākslinieciskajiem sasniegumiem mākslas fenomena pētīšanā un attīstībā?" norāda Brekte. 

"Visiem tiem, kuru reliģiskās jūtas tika aizskartas, rodas jautājums, kas tieši viņus aizskāra? Mana lielā, antikvārā reliģisko objektu kolekcija video fonā? Jēzum piedēvētā palīdzība kulinārijā? Vai tiešām, Jēzus, kurš palīdzēja nabagiem un dziedināja slimos, būtu par augstprātīgu, sniegt man palīdzīgu roku sagriezt sīpolus? “Vienmēr, kad valsts pārstāj uzmanīt reliģijas, tās nekavējoties izmanto situāciju, lai pašas kontrolētu valsti." (Mag. iur. Ringolds Balodis)," uzsver mākslinieks.

Tāpat mākslinieks atzīmē, ka gan tradicionālās kultūras, gan kristietības iezīmes ietekmējušas latviešu paražas.

"Mūsu tautai ir saglabājies tāds rets kultūras mantojums kā buramvārdi. Nesen tika laista klajā arī pētnieka Aigara Lielbārža monogrāfija par šo tēmu. Citi dejo tautu dejas, es pētu buramvārdu tradīciju. Mana radošā kulinārā prakse nav atraujama no manā mākslā pētīto tēmu konteksta. Tajās ir dažādi iedvesmas avoti, kurus esmu padziļināti pētījis, piemēram, gan death metāla žanrs, gan mākslas vēsturē izmantotie simboli un to nozīme. Simbols dažādos kontekstos nozīmē dažādas lietas. Visiem labi zināms, kas notiek ar nabaga ugunskrustu," norāda Brekte. 

Video: "Bez tabu" sižets

Jau ziņots, ka pēc minētā video Brekte publicējis jaunu video ar nosaukumu "Normālais kartupelis".

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu