“Tas ir pavisam normāli.” Tikšanās ar mentālās veselības projektu “Cup of Therapy” no Somijas

Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustrators Mati Pikujemse (no kreisās) un psihoterapeits Anti Ervasti
Ilustrators Mati Pikujemse (no kreisās) un psihoterapeits Anti Ervasti Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Somu psihoterapeita Anti Eravasti un mākslinieka Mati Pikujemses kopīgais projekts “Cup Of Thearpy” ir īsas dzīves patiesības, kuras papildina sirsnīgas, vienkāršas un melnbaltas ilustrācijas, kurās cilvēku lomas un raksturi piešķirti dzīvniekiem. Savukārt izdevniecība “Zvaigzne ABC” nupat laidusi klajā “Cup Of Therapy” grāmatu “Kopā stundu pa stundai”, kurā tiek doti pavedieni, kā nokļūt dzīves un darba līdzsvarā un saglabāt to dienu no dienas.

Cilvēku tēlu pārnešana uz dzīvniekiem ir izsenis lietots māksliniecisks paņēmiens, kurš, laikmetiem mijoties un attīstoties, īpaši noderējis politiskajā karikatūrā. 112 nelielu apceru krājumā lauvas, lāči, vilki, aitas, vardes un daudzi citi zvēriņi sniedz dažbrīd tik nepieciešamo pastarpinājumu, kurš saspringto domāšanas un vērtēšanas procesu atslogo no iepriekš radītiem pieņēmumiem un priekšstatiem.

Mati Pikujemses ilustrācija grāmatā "Kopā stundu pa stundai". 
Mati Pikujemses ilustrācija grāmatā "Kopā stundu pa stundai". Foto: Foto no grāmatas

Anti un Mati ir pārliecināti, ka ar vienkāršo tekstu un zīmējumu palīdzību ir iespējams mentālās veselības tēmu iesaistīt ikdienas sarunās un aizmirst potenciālās vainas un kauna izjūtas, ar ko līdz šim tik viegli asociējās mentālā veselība.

“Mums jārunā par savu vientulību un bailēm, bet ir arī svarīgi zināt, kā izteikt savus sapņus, vēlmes un lietas, kas dara mūs laimīgus,” radošais duets uzsver grāmatiņas noslēgumā.

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Anti Eravasti (1975) ir psihoterapeits, kas specializējies ģimenes, pāru un seksuālo attiecību terapijā. Viņš lasa lekcijas un vada seminārus, pievēršoties dažādām ar seksualitāti saistītām tēmām: identitātei, attiecībām un vardarbībai.

Taču savas darba gaitas Anti sāka ēdināšanas sfērā, vairākus gadus strādājot restorānā un pēc tam pie bāra letes. Tā kā abas nodarbes ir ļoti sociālas, Anti piefiksēja, ka arvien vairāk sāk interesēties par citiem cilvēkiem un visām tām nastām, kuras nu katram neredzamā formā ir sakrautas uz pleciem.

Šī ierosme – uzklausīt citus un censties palīdzēt – Anti mudināja iestāties augstskolā un studēt sociālo darbu. Pēc atbilstošā grāda iegūšanas sekoja vairāku gadu darbs ar šo nozari saistītos darbos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu