"Kāpēc es esmu šeit? Jo esmu tumšādains." Komiķa Džeroda Kārmaikla spilgtā runa "Zelta globusu" ceremonijā

Foto: AP/Scanpix
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Amerikāņu stendapa komiķa Džeroda Kārmaikla (Jerrod Carmichael) vārds ir populārs šovmeņu vidū. Ne tikai tāpēc, ka viņam ir lieliska humora izjūta, bet viņš ir arī ļoti tiešs un trāpīgs savos izteicienos. 

2023. gada "Zelta globusu" pasniegšanas ceremonijas vadīšana bija uzticēta tieši Kārmaiklam. Kā ierasts, vakara vadītāji atklāja pasākumu ar runu, un tā togad pārsteidza daudzus. 

"Es jums pateikšu, kāpēc es esmu šeit. Es esmu šeit, jo esmu tumšādains,” sacīja Kārmaikls, atklājot vakaru. Šī bija pirmā "Zelta globusu" pasniegšanas ceremonija pēc tam, kad Holivudas Ārzemju preses asociācija (Hollywood Foreign Press Association) izpelnījās kritiku par daudzveidības trūkumu un neētisku finanšu praksi.

"Zelta globusa balvas pagājušajā gadā netika pārraidītas. Es neteikšu, ka viņi bija rasistiska organizācija, taču viņiem nebija neviena tumšādainā biedra līdz pat Džordža Floida nāvei, tāpēc... Dariet ar šo informāciju, ko vēlaties."

Pēc tam komiķis iepazīstināja skatītājus ar savu lēmumu uzņemties ceremonijas vadītāja lomu: “Es biju mājās un dzēru tēju, kad saņēmu telefona zvanu no Stīvena Hila. Viņš teica: "Džerod, es producēju 80. Zelta globusus, un tas būtu pagodinājums, ja tu piekristu būt par vadītāju." Es nodomāju – wow! Vienu brīdi tu gatavo piparmētru tēju, un jau nākamajā esi uzaicināts būt par tumšādaino seju baltādaino organizācijā."

Foto: AP/Scanpix

"Es atbildēju: "Stīven, es būšu godīgs: es zinu, ka tieku aicināts vadīt šo notikumu, jo es esmu tumšādains." Uz ko viņš reaģēja: "Ļauj man tevi apturēt, Džerod. Tu tiec aicināts vadīt šo pārraidi, jo esi talantīgs. Tev tiek lūgts vadīt šo šovu, jo esi burvīgs. Tu tiec aicināts, jo esi viens no paaudzes izcilākajiem komiķiem."

Pēc vētrainiem skatītāju aplausiem komiķis turpināja: "Bet Stīvens arī ir tumšādains, ko viņš vispār zina? Viņš producē šovu tāpēc, ka ir tumšādains! Viņi arī viņam neteiks, kāpēc viņš šeit ir!"

Komiķis, nezinot, kā rīkoties, sacīja, ka aprunājās par savu dilemmu ar kādu draudzeni "kura šī monologa dēļ pārstāv ikvienu tumšādaino cilvēku Amerikā". Viņa jautāja, cik komiķis saņems par šo darbu, uz ko viņš norāda - runa nav par naudu. "Viņa teica: "Džerod, liecies mierā! Cik viņi tev maksās?” Es teicu: “500 000 ASV dolāru.” Viņa teica: “Puis, ja tu neuzvilksi skaistu uzvalku un nepaņemsi to balto cilvēku naudu..."

Beigu beigās komiķis piekritis darbam un lepojies ar to, līdz brīdim, kad saņēmis e-pastu, ka Holivudas Ārzemju preses asociācijas prezidente vēlas ar viņu tikties aci pret aci, uz ko viņš atbildējis noraidoši. "Nē, paldies. Es zināju, ka tās ir lamatas. Ko gan viņi var man izdarīt? Atlaist mani? Viņiem 79 gadus nav bijis tumšādains vakara vadītājs, un viņi atlaidīs pirmo? Es esmu neatlaižams!" 

Runas nobeigumā viņš sacīja: “Es būšu pret jums godīgs, es uzņēmos šo darbu, pieņemot, ka nekas nav mainījies. Es dzirdēju, ka viņi ieguva sešus jaunus tumšādainus biedrus. Apsveicu ar to. Vienalga. Protams... Bet ne tāpēc es esmu šeit.

Es esmu šeit jūsu visu dēļ. Es skatos uz šo telpu un redzu daudz talantīgu cilvēku. Cilvēki, kurus es apbrīnoju. Cilvēki, kuriem es vēlētos līdzināties. Cilvēki, uz kuriem esmu greizsirdīgs. Cilvēki, kas ir neticami mākslinieki. Neatkarīgi no tā, kāda ir Holivudas Ārzemju preses asociācijas pagātne, šis ir vakars, kurā mēs varam svinēt, un es domāju, ka šī nozare ir pelnījusi šādus vakarus!"

Komiķa runa tiek uzskatīta par vienu no spilgtākajām šīs ceremonijas pastāvēšanas laikā. 

HBO televīzijā dienas gaismu tikko ieraudzījis dokumentāls seriāls par komiķa dzīvi. "Džeroda Kārmaikla realitātes šovs" (Jerrod Carmichael Reality Show) ir atklāts un reizēm sāpīgs mēģinājums aptvert viņa dzīvi kā tikko "no skapja iznākušam" tumšādainam vīrietim ar zināmu bēdīgu slavu. Seriālā iekļauti viņa privātie video, fragmenti no viņa stāvizrādēm, kā arī pavisam intīmi video no aizkulisēm. Komiķis beidzot atklāj savu patieso seju un ļauj ieskatīties dziļāk - viņš runā par mīlestību, draudzību, lojalitāti, ģimeni un darbu."

Noskaties fragmentu no seriāla!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu