Tas brīdis ir klāt! Iznācis latviešu repa albums, kuru sakomponējis mākslīgais intelekts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Aina no Friča Langa fantastikas drāmas "Metropole" uzņemšanas laukuma. 1927. gads.
Aina no Friča Langa fantastikas drāmas "Metropole" uzņemšanas laukuma. 1927. gads. Foto: Publicitātes foto

Latviešu repa vārdu autors MM DŪMS laidis klajā eksperimentālu albumu “Breikdānss ar vaļējiem lūzumiem”, kuram vārdus sacerējis pats, bet mūziku ģenerējis, izmantojot “Suno” mākslīgā intelekta (MI) rīku.

Neatkarīgi izdotais albums pieejams vietnē “Bandcamp”. Tajā apkopotas 13 kompozīcijas ar oriģināliem dziesmu tekstiem, kuru skanējumu diktējušas dažas norādes “Suno” mākslīgajam intelektam, kas ļauj radīt skaņdarbu dažās sekundēs.

MM DŪMS par sevi vēsta:

“Es nemāku repot, bet mīlu rakstīt vārdus, tāpēc mākslīgā intelekta revolūciju uztveru ar dziļu eksperimentētāja interesi. Mans albums ir jaunākais pieteikums latviešu humoristiskā repa žanrā. Teksti ir mani, bet pārējais saturs – “mākslīgs”. Studijā neesmu bijis, toties man ir interneta pieslēgums.”

Albumā dzirdamās dziesmas aptver plašu tematisku lauku – no kristīgā repa modifikācijas līdz absurda rīmēm un sociālajai kritikai, kas kļūst komiska, kontrastējot cilvēka vēstījumam ar MI radīto formu.

“Mūzikas faili nav apstrādāti, saglabājot visu MI “džiberišu” (valodas savārstījumu) un reizumis deformēto latviešu izrunu,” skaidro MM DŪMS, “dažviet ir jālasa vārdi, lai saprastu, kas notiek, bet Bandcamp visas dziesmas publiskotas ar vārdiem un, kur nepieciešams, īsu komentāru. Baudiet!”

Iepriekš vairāki latviešu mākslinieki izmantojuši mākslīgo intelektu mūzikā, sevišķi – veidojot videoklipus vai kādu teksta daļu, bet MM DŪMA “Breikdānss ar vaļējiem lūzumiem” ir gan mākslinieka pirmais albums, gan arī, iespējams, pirmais pilna mēroga repa albums latviešu valodā, kas muzikāli un izpildījuma ziņā uz mākslīgā intelekta ģenerāciju paļaujas pilnībā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu