FOTO "Splendid Palace" norit dzejas slams ar Latvijas un citu valstu čempioniem (2)

Piedalās arī TVNET Kultūras redaktors Toms Treibergs
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Splendid Palace" norit dzejas slams ar Latvijas un citu valstu čempioniem
"Splendid Palace" norit dzejas slams ar Latvijas un citu valstu čempioniem Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Piektdien, 26. aprīlī notika īpašs Dzejas slams – pirmkārt, tajā piedalījās 20 (!) dzejnieki; otrkārt, tas notika kinoteātrī "Splendid Palace", bet galvenais, kas šo slamu padara unikālu – pirmo reizi Latvijā uzstājās Latvijas, Dānijas, Norvēģijas, Igaunijas un Lietuvas čempionātu uzvarētāji. Slamā piedalījās arī dzejnieks un TVNET Kultūras redaktors Toms Treibergs.

26. aprīļa dzejas slamā žūriju veidoja literāts Rihards Bargais, dzejniece Inga Pizāne un divi auditorijas pārstāvji. Tāpat kā citos "Totaldobže" mākslas centra organizētajos slamos, dot savu vērtējumu tika aicināti arī skatītāji zālē.

Katram no 20 dzejniekiem tika dotas trīs minūtes sava dzejoļa nolasīšanai vai deklamēšanai. Visaugstāko vērtējumu saņēmušie dzejnieki no Latvijas varēs piedalīties 2024. gada Latvijas Nacionālajā Dzejas slameru čempionātā novembrī.

Dzejas slams ir dzejas konkurss, kurā var piedalīties ikviens, kas raksta dzeju un vēlas to deklamēt auditorijas priekšā. Dalībnieku priekšnesumus vērtē žūrija un auditorija, piešķirot balles no 1 līdz 10. Puse no pirmās kārtas dalībniekiem, kas saņēmuši augstāko vērtējumu, var deklamēt vēl vienu savu dzejoli otrajā kārtā. Bet finālā iekļūst tikai trīs otrajā kārtā augstāko vērtējumu saņēmušie. Dzejas slamos uzvar tie, kuru radītie teksti un pasniegšanas veids izsaucis skatītājos lielāko interesi, sajūsmu un cieņu.

Pirmo dzejas slamu kopīgi ar saviem domubiedriem noorganizēja Marks Smits (Marc Smith) Čikāgā 1986. gadā un pēc tam tie strauji izplatījās visā pasaulē, sasniedzot Latviju 2010. gadā. Pirmais Pasaules Dzejas Slama Kauss norisinājās ASV 2007. gadā, bet Pasaules čempionāts Dienvidāfrikā – 2022. gadā. Savukārt pirmais Eiropas mēroga čempionāts notika 2012. gadā, Beļģijā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu