Mūžībā devusies māksliniece Baņuta Ancāne

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Mākslinieku savienība

Mūžībā devusies latviešu māksliniece, nozīmīga grafiķe Baņuta Ancāne, informēja Latvijas Mākslinieku savienība (LMS).

Baņuta Ancāne strādāja grafikā, oforta un litogrāfijas tehnikās, grāmatu grafikā, kopš 20. gs. 90. gadiem pievērsusies galvenokārt pasteļglezniecībai, akvareļglezniecībai, arī fotogrāfijai. Māksliniece veidojusi darbus portreta, klusās dabas, ainavas žanros, veidojusi figurālas, arī reliģiskas kompozīcijas.

Baņuta Ancāne 1967. gadā absolvēja LMA Grafikas nodaļu. Pēc LMA absolvēšanas, kopš 1968. gada darbojusies LPSR Mākslas fonda (MF) Eksperimentālā estampa darbnīcā (tagadējais LMS muzejs).

Baņuta Ancāne bija pedagoģe LMA Sagatavošanas kursos (1973-1977) un bijušā Rīgas Politehniskā institūta Celtniecības fakultātes Arhitektūras katedrā kopš 1976. gada.

Māksliniece rīkoja personālizstādes un nelielas grupu izstādes, ilustrējusi arī grāmatas. Mākslinieces daiļrade novērtēta ar nozīmīgiem apbalvojumiem un atzinībām.

Ar mākslinieces daiļradi var iepazīties izdevumā “Baņuta Ancāne” (2003, sastādītāja Rita Šmagre-Žīgure, “Neputns”, dizains Ģirts Muižnieks).

Baņutas Ancānes darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rakstniecības un mūzikas muzejā, Ogres Vēstures un mākslas muzejā, citos muzejos un privātkolekcijās.

Atvadīšanās no grafiķes Baņutas Ancānes notiks 2024. gada 29. aprīlī plkst. 15.00, Rīgas kremācijas centra Lielajā zālē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu