Smiļģa muzeja dārzā atklās kinorežisores Ilonas Brūveres “Citādo dzīvi”

TVNET
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Kinematogrāfistu savienība sestdien, 15. jūnijā, plkst. 21.00 aicina uz režisores, producentes un publicistes Ilonas Brūveres grāmatas “Citādā dzīve”, ko izdevusi mākslas telpa “Aminori”, atvēršanas svētkiem.

Atklāšana ar īsmetrāžas filmu izlasi brīvdabas seansā un Antas Eņģeles koncertu norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa Teātra muzeja dārzā, Eduarda Smiļģa ielā 37.

Grāmatas “Citādā dzīve” atvēršanas svētki ir viens no “citādajiem” jubilejas notikumiem, kas šogad ir veltīts režisores apaļajai dzimšanas dienai. Ar grāmatu pasākuma viesi aicināti iepazīties autogrāfu stundā no plkst. 21.00 līdz 22.00.

Ilona Brūvere 90. gados. 
Ilona Brūvere 90. gados. Foto: Publicitātes foto

“Aminori” izdotā grāmata vēsta gan par kinorežisores filmām, gan Ilonas Brūveres dzīvi Latvijā un Vācijas Federatīvajā Republikā. Tā sniedz plašu ieskatu kinorežisores profesionālajā darbībā un atklāj nekad nepublicētus faktus par viņas personīgo dzīvi.

Dāvis Sīmanis.
Dāvis Sīmanis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Grāmatas “Citādā dzīve” ievadā kinorežisors, LKA profesors un jaunievēlētais rektors Dāvis Sīmanis raksta – kinorežisore it kā pavērsusi kameras skatienu pret sevi: “Ilonas Brūveres atmiņu grāmata aizved pagātnē, atklājot sarežģītas, aizraujošu detaļu pilnas un ļoti personiskas epizodes.

Tās apšauba sociāli uzspiestās sistēmas, skaidro cilvēku raksturus, līdzīgi kā režisores kino daiļrade, kas cenšas piešķirt mākslai jēgu. Tekstā ir kāds “biogrāfisks nemiers”, kas it kā atgādina – nedrīkst veidot nemotivētus tēlus, autoram iekšēji jāpamato viss, ko viņš grasās teikt.

Domāju, ka Ilona Brūvere ir viena no retajiem autoriem latviešu kino vidē, kas patiesi tic kino mākslinieciskajam spēkam, nevis prozaiskai politiskai konjunktūrai, sociālai aktualitātei vai pastāvīgai izpatikšanai skatītāju gaumei. Režisore ir unikāla dokumentālās spēles žanrā, veiksmīgi apvienojot realitāti ar inscenētām epizodēm, kas atklāj intīmāk tvertu pasaules izziņas būtību.”

Foto: Publicitātes foto

Savukārt no plkst. 22.00 skatītājiem izrādīs sešas īsmetrāžas filmas, raksturojot režisores kinematogrāfisko rokrakstu un kadra estētiku, kas atšķiras no ierastā. Izlases programma piedāvās 90. gadu Rīgas Kinostudijas īsfilmas, tostarp kinoarhīvā tikai pēc 45 gadiem atrasto kinodarbu “Jaunie”.

Foto: Publicitātes foto

Arī “Sestais tramvajs”, kas izseko maršruta gaitām no Šmerļa līdz Bastejkalnam, kur nogalināts kinorežisores kolēģis Andris Slapiņš. Viņam ir veltīts kinožurnāls ar norūpējušos cilvēku sejām tramvajā un depo strādniekiem, kuri pēc pēdējā reisa nakšņo turpat, gaidot pirmo rīta tramvaju. Nākamā filma – “Tirgus diena” – stāsta par kinorežisores vectēvu un Rīgas tirgus ikdienu. Antons Brūveris, kurš aizstāvējis Rīgu pret bermontiešiem, atklāj jaunības dienu kara gaitas tikai savā 100 dzimšanas dienā, kad valsts prezidente viņam pasniedz “Atzinības Goda zīmi”. Tas paliek ārpus kadra.

Foto: Publicitātes foto

Brīvdabas seansa programmā īsfilma “Sirreālisma gultā. Sukuts” visspilgtāk raksturo autores-kinorežisores rokrakstu, kopiespaidu papildinot ar Latvijas Televīzijai veidoto gleznotāja Leonīda Mauriņa portretu “Gleznotājs”. Filma atklāj autoru sajūtas, izzinot gleznotāja radošo mantojumu. Īsmetrāžas programmas noslēgumā filma “Trakonams ar Dāvi”, ieskatoties kinooperatora Dāvja Sīmaņa darba un dzīves izjūtas aizkulisēs.

Mūziķe Anta Eņģele.
Mūziķe Anta Eņģele. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc brīvdabas filmu seansa, pusnaktī, viesi Smiļģa dārzā aicināti uz dziesminieces Antas Eņģeles koncertu.

Pasākumā ieeja ar ielūgumiem. Dalību lūgums apstiprināt, rakstot Latvijas Kinematogrāfistu savienībai uz e-pasta adresi kinosavieniba.info@gmail.com.

Ielūdz Latvijas Kinematogrāfistu savienība, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, uzņēmums “SkanaGaisma.lv”, sadarbības partneri – LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs un mākslas telpa “Aminori”.

Epizode no Ilpnas Brūveres filmas "Ievainotais jātnieks".
Epizode no Ilpnas Brūveres filmas "Ievainotais jātnieks". Foto: kadrs no filmas

Lai svinētu kinorežisores 50 gadu radošā darba jubileju, Latvijas Televīzija 9. jūnijā plkst. 21.10 izrādīs Ilonas Brūveres dokumentālo spēlfilmu “Ievainotais jātnieks”. Savukārt Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs sniegs iespēju redzēt režisorei veltītu tematisko filmu kolekciju vietnē www.redzidzirdilatviju.lv.

Jubilejas gads noslēgsies 23. novembrī kinoteātrī “K.Suns” ar Ilonas Brūveres pilnmetrāžas filmu izlasi, aptverot Nacionālā kino centra un Hamburgas Filmu fonda atbalstītās filmas.

Nepalaid garām!

Uz augšu