Neticamā Bulgārija: no kūrortu pludmalēm līdz rožu festivālam

Sejas.lv
Foto: Unsplash

Bulgārija, kas atrodas Balkānu centrā, bieži vien paliek citu, populārāku Eiropas galamērķu ēnā. Taču šī zeme ir bagāta ar dabas skaistumu, vēsturi un dinamisku kultūras dzīvi, padarot to par vienu no iekārojamākajām Balkānu valstīm. 

Dabas krāšņuma zeme

Bulgārijas daudzveidīgās ainavas liek aizrauties elpai - valstī atrodas vieni no Eiropas skaistākajiem kalniem, upēm un pludmalēm. Visā valstī stiepjas majestātiskie Balkānu kalni, piedāvājot bezgalīgas pārgājienu un izpētes iespējas.

Rilas un Pirinas kalnu grēdas, kas abas ir iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, ir slavenas ar savu satriecošo ainavu, unikālo floru un faunu. Rila arī ir mājvieta slavenajam Rilas klosterim, garīgajam un arhitektūras brīnumam.

Melnās jūras piekraste var lepoties ar zeltainām smiltīm un kristāldzidru ūdeni.

Bulgārijā ir vairāki atpūtas kūrorti, kā arī nomaļākas pludmales, kas nodrošina lielisku iespēju aizbēgt no steigas un burzmas.

Ceļojums cauri laikam

Bulgārijas vēsture ir tikpat bagāta un daudzveidīga kā tās ainavas. Piemēram, Plovdiva, viena no pasaules vecākajām nepārtraukti apdzīvotajām pilsētām, ir dzīvs romiešu, bizantiešu un osmaņu ietekmes "muzejs". Plovdivas romiešu teātris, kas darbojas vēl šodien, atgādina par pilsētas vēsturisko pagātni.

Senā Nesebras pilsēta, kas ir vēl viens UNESCO Pasaules mantojuma brīnums, ir gleznaina pussala, kas pārpilna ar vēsturiskām baznīcām un tradicionālām koka mājām. Nesebras šaurās bruģakmens ieliņas un labi saglabājusies arhitektūra, kas pazīstama kā “Melnās jūras pērle”, liek atgriezties pagātnē.

Savukārt Bulgārijas rosīgās galvaspilsētas Sofijas centrā atrodas Aleksandra Ņevska katedrāle, viena no lielākajām austrumu pareizticīgo katedrālēm pasaulē. Pati Sofija ir aizraujošs vecā un jaunā sajaukums, kur līdzās senajām romiešu drupām atrodas mūsdienīgi iepirkšanās centri.

Kulinārijas piedzīvojums

Bulgārija var lepoties ar bagātīgu virtuvi. Ēdiens ir sātīgs un garšīgs, koncentrējoties uz svaigām, vietēji ražotām sastāvdaļām. Jums noteikti jānogaršo tradicionālie ēdieni, piemēram,

banitsa - pikants konditorejas izstrādājums, kas pildīts ar sieru un olām, un kavarma - lēni gatavots gaļas un dārzeņu sautējums.

Neviens Bulgārijas apmeklējums nebūtu pilnasinīgs, ja netiktu nobaudīts tās slavenais jogurts, kas pazīstams ar savu unikālo garšu un pozitīvo ietekmi uz veselību. Bulgāru jogurts ir galvenā sastāvdaļa daudzos ēdienos, tostarp atsvaidzinošajā aukstajā zupā taratorā, kas pagatavots no jogurta, gurķiem, ķiplokiem un dillēm.

Vīna entuziastus iepriecinās Bulgārijas plaukstošā vīna nozare, kas paspējusi gūt starptautisku atzinību.

Trāķijas ieleja un Donavas līdzenums ir divi no valsts galvenajiem vīna reģioniem, kuros tiek ražoti lieliski sarkanie un baltie vīni.

Festivāli un tradīcijas

Bulgārijas bagātais kultūras mantojums tiek cildināts ar daudzajiem festivāliem un tradīcijām. Viens no krāšņākajiem un unikālākajiem ir Kukeru festivāls, kurā vīrieši tērpjas izsmalcinātos kostīmos un maskās, lai padzītu ļaunos garus.

Rožu festivāls Rožu ielejā ir vēl viena tradīcija, kurā tiek svinēta smaržīgo Damaskas rožu ziedēšana, ko izmanto rožu eļļas ražošanā. Festivālā norit parādes, skan tradicionālā mūzika un notiek dejas, kā arī Rožu karalienes kronēšana.

Savukārt mūzikas cienītājiem Sofijas mūzikas nedēļas un Plovdivas starptautiskais folkloras festivāls piedāvā iespēju baudīt gan vietējo, gan starptautisku mākslinieku priekšnesumus. Šajos pasākumos tiek demonstrēts Bulgārijas bagātīgais mūzikas mantojums, sākot no klasikas un operas līdz tradicionālajai tautas mūzikai.

Vietējo viesmīlība

Bulgāri ir pazīstami ar savu ārkārtīgi lielo viesmīlību un draudzīgumu. Ceļotāji bieži atzīmē vietējo iedzīvotāju patieso laipnību un izpalīdzību, kuri vienmēr vēlas dalīties ar viesiem savā kultūrā un tradīcijās.

Lai iegūtu patiesi unikālu pieredzi, apsveriet iespēju apmesties tradicionālajā bulgāru viesu namā, kas pazīstams kā "mehana". Šajās burvīgajās naktsmītnēs bieži ir lauku stila interjers, mājās gatavoti ēdieni un iespēja pašiem izjust bulgāru paražas. 

Lidojumu sarakstu skatīt šeit!

Bulgārija ir kontrastu un pārsteigumu zeme, kur senā vēsture satiekas ar mūsdienu dzīvīgumu, un dabas skaistums papildina kultūras bagātību. Neatkarīgi no tā, vai esat piedzīvojumu meklētājs, vēstures cienītājs, gardēdis vai vienkārši meklējat jaunu galamērķi, ko izpētīt, ikviens spēs atrast kaut ko sev.

Raksts tapis sadarbībā ar airBaltic.

Nepalaid garām!

Uz augšu