Ko apskatīt un kur piedalīties Muzeju naktī Rīgā?

TVNET
Cilvēku rinda uz Latvijas Nacionālo mākslas muzeju akcijas "Eiropas Muzeju nakts" laikā 2023. gada maijā.
Cilvēku rinda uz Latvijas Nacionālo mākslas muzeju akcijas "Eiropas Muzeju nakts" laikā 2023. gada maijā. Foto: Lita Millere/LETA

Naktī no sestdienas, 18. maija, uz svētdienu, 19. maiju, Latvijā jau 20. reizi norisināsies starptautiskā akcija “Muzeju nakts”. Tajā piedalīsies vairāk nekā 217 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas. Turpinājumā piedāvājam dažādas iespējas, ko no plašā piedāvājuma apmeklēt mūsu galvaspilsētā. Kā jau Muzeju naktī ierasts, pasākumi tajā pieejami bez maksas.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienības – Mākslas muzejs "Rīgas Birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, kā arī ekspozīcija “Skulptūru mežs” Muzeju krātuvē – sestdienas vakarā aicinās uz dažādām aizraujošām aktivitātēm ģimenēm ar bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem.

Foto: Publicitātes foto

LNMM galvenā ēka šoreiz Muzeju nakts programmā nevarēs piedalīties sakarā ar muzejā notiekošiem centrālās ieejas mezgla hidroizolācijas un apdares atjaunošanas darbiem.

Mākslas muzejs "Rīgas Birža" (Doma laukumā 6) no plkst. 19.00 līdz 01.00 (ieeja līdz 00.30) savus viesus rosinās pievienoties klusajai diskotēkai un iepazīt dažādu kultūru deju mūziku.

Foto: Tucker Joenz

Katrs apmeklētājs bezvadu austiņās varēs izvēlēties atskaņot vienu no pieejamajiem mūzikas kanāliem un ļauties īpašai atmosfērai, kuru radīs vakara diskžokeji un pasākuma lokācija. Venēcijas renesanses palaco stilā veidotais ātrijs iemirdzēsies neparastā apgaismojumā un būs daļa no kopējā piedzīvojuma.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10) no plkst. 19.00 līdz 00.00 (ieeja līdz 23.30) piedāvās kopā ar mediatoriem atklāt unikālu Azerbaidžānas paklāju kolekciju un pētīt latviešu vecmeistara Jūlija Straumes kolorētās fotogrāfijas izstādē “Atmiņas ģenētiskais kods. Azerbaidžānas paklāji”.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs.
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. Foto: Sindija Švāne

No plkst. 19.00 līdz 23.00 būs iespējams piedalīties radošajā paklāju metu darbnīcā “Pasaules telpa”, lai, iedvesmojoties no krāšņā etnogrāfiskā mantojuma, atstātu šodienas sajūtu iemiesojumu zīmēs un krāsās.

Foto: Chelebi Azerkhalcha

Pateicoties projekta partnerim – publiskajai akciju sabiedrībai “Azerkhalcha” (“Azərxalça”), DMDM Muzeju naktī varēs satikt profesionālo audēju no Azerbaidžānas, kura demonstrēs smalko aušanas procesu.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja (Elizabetes ielā 57a, dz. 26) viesi no plkst. 19.00 līdz 23.00 (ieeja līdz 22.30) nokļūs 20. gadsimta 20.-30. gadu atmosfērā, aplūkojot kādreizējo mākslinieku dzīvokli – tā perioda mēbeles, interjera un sadzīves priekšmetus, kas papildina modernisma laikmeta ainu, ko raksturo ekspozīcijā esošie mākslas darbi.

Izstādes “Ķermeņa dzeja” izkārtojums Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā.
Izstādes “Ķermeņa dzeja” izkārtojums Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā. Foto: Baiba Tarziera

Aktuālā izstāde “Ķermeņa dzeja” skatītājus iepazīstinās ar modernās dejas pirmsākumiem un tās spilgtākajiem aizsācējiem – amerikāņu dejotāju, horeogrāfi Aisedoru Dunkani un viņas brāli Raimondu Dunkanu, stāstot par mākslinieku sakariem un ideju ietekmi Latvijā.

Iedvesmojoties no plastiskās dejas pozām, ikviens SBM apmeklētājs, bet it sevišķi bērni, no plkst. 19.00 līdz 21.00 varēs radoši izpausties darbnīcā “Lido kā Aisedora!” un izveidot no papīra dejotājas figūru.

Ekspozīcija “Skulptūru mežs” Muzeju krātuvē.
Ekspozīcija “Skulptūru mežs” Muzeju krātuvē. Foto: Aleksandra Zēberga

Jau otro reizi Muzeju naktī piedalīsies ekspozīcija “Skulptūru mežs” Muzeju krātuvē (Pulka ielā 8), kur no plkst. 15.00 līdz 22.00 (ieeja līdz 21.30) paredzēta plaša pasākumu programma gan pieaugušajiem, gan bērniem, aicinot ļauties mītradei un mītizziņai.

Simona Orinska.
Simona Orinska. Foto: Ģirts Raģelis / mā telpa

Performances mākslinieces, mākslas terapeites Simonas Orinskas vadībā, piedaloties performances māksliniekiem no “BUTŌ LAB”, meistarklases (plkst. 15.00) un performances (plkst. 18.00) dalībnieki iepazīs dažādas kustību tehnikas un, balstoties skulptūru stāstos, radīs katrs savu mītu, ietverot to plašākā, arhetipiskā vēstījumā. Tā būs iespēja piedzīvot “pārcelšanos” caur ķermeni, balsi, elpu, ar cilvēciskajām un dievišķajām maņām nonākot no objekta faktiskās telpas jaunradītā muzeālā pasaulē. Meistarklase notiks “Mītrades” pasākumu ciklā ar iepriekšēju pieteikšanos šeit.

Ekspozīcija “Skulptūru mežs” Muzeju krātuvē.
Ekspozīcija “Skulptūru mežs” Muzeju krātuvē. Foto: Aleksandra Zēberga

No plkst. 17.00 līdz 22.00 interesenti varēs aplūkot Senās Grieķijas, Senās Romas un renesanses tēlniecības ģipša kopijas, izmantojot digitālo ceļvedi, kā arī nelielā vēsturisko fotogrāfiju izstādē ieskatīties “Skulptūru meža” tapšanas aizkulisēs. Ģimenēm ar bērniem Muzeju krātuves foajē būs pieejamas krāsojamās lapas un skulptūru silueti no ekspozīcijas, kas vedinās iztēloties un līdzdarboties, atklājot, kā antīkie tēli izskatījās kādreiz un kā tie izskatītos mūsdienās.

Foto: Publicitātes foto

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā (Palasta ielā 4) visu paaudžu apmeklētāji no pulksten 19.00 līdz pusnaktij (ieeja līdz 23.30) aicināti baudīt naksnīgo gaisotni vēsturiski izzinošā un muzikālā programmā “RIGAMUZeju nakts”. Apskatei būs atvērtas ekspozīciju zāles un Rīgas Doma krusteja, notiks radošas un izglītojošas aktivitātes, Kolonnu zālē skanēs koncertprogramma, Rīgas Doma dārzā uz aktivitātēm aicinās vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubs.

Epizode no vēstures izpētes un rekonstrukcijas kluba “Rodenpoys” rīkotās akcijas. 
Epizode no vēstures izpētes un rekonstrukcijas kluba “Rodenpoys” rīkotās akcijas. Foto: Ropažu novada pašvaldība

Vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubs “Rodenpoys” Rīgas Doma baznīcas dārzā piedāvās atraktīvas un izglītojošas aktivitātes: “Viduslaiku karavīra teltī” varēs aplūkot tās inventāru un iemācīties kādu no senajām galda spēlēm; “Bruņu un ieroču stendā” būs iespēja iepazīt seno kareivju atribūtiku; viduslaiku “Kaujas ierindā” – īpaši uzdevumi ar apmeklētāju iesaisti; būs sastopami arī “Bruņinieku godasardzes” vīri.

Koncertprogramma Kolonnu zālē noritēs trīs daļās. Pulksten 19.30 ar koncertu “Prieks būt un muzicēt” skanējumu sāks Rīgas vācu kultūras biedrības vokāli instrumentālais ansamblis “Morgenrot” (vadītāja Līga Miķelsone).

Latvijas Bankas kora dziedātājas aizvadītajos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos.  
Latvijas Bankas kora dziedātājas aizvadītajos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos.  Foto: Latvijas Bankas koris/Facebook

Pulksten 20.30 ar renesanses mūzikas koncertu “Beatus Vir” programmu turpinās Latvijas Bankas koris (diriģents Kaspars Vēvers).

No 21.30 līdz 23.20 trīs daļu koncertā “Vokālās mūzikas kruīzs” klausītājus priecēs Paula Mihailova, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) vokālās nodaļas diplomante un koncertmeistars Edgars Tomševics.

Latvijas Nacionālās operas solists Dainis Kalnačs.
Latvijas Nacionālās operas solists Dainis Kalnačs. Foto: Youtube

Programmu turpinās Liāna Muižniece, JVLMA vokālās nodaļas diplomande un koncertmeistare Lelde Tīrele, bet koncerta noslēdzošajā daļā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solists Dainis Kalnačs un koncertmeistare Ingūna Puriņa.

Muzeju nakts viesu uzrakstīta atziņa vai vēlējums, veltīts kultūrai vai tieši Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam, kuram šogad rit jau 251. gads kopš tā pirmsākumiem tālajā 1773. gadā, būs vērtīgs akcents pasākuma norisē. Muzejs ir Baltijas valstīs senākais un arī viens no Eiropā vecākajiem publikas apskatei atvērtajiem muzejiem.

Iesaistīties sociālo tīklu fotoakcijā un, izmantojot tēmturi #RIGAMUZejunakts, – tai sekojošā muzeja pārsteiguma balvu izlozē būs iespēja ikvienam.

Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīcijām izstāžu namā Brīvības bulvārī 32 šī būs pēdējā Muzeju nakts – maija beigās pagaidu telpas tiks slēgtas un muzejs sāks atgriešanos vēsturiskajā mājvietā Rīgas pilī. Tāpēc šogad Muzeju nakts apmeklētājiem būs pieejamas visas muzeja telpas, un muzeja darbinieki piedāvās skatīties uz vēl redzamajām Latvijas vēstures liecībām un tēmām no visaptveroša skatupunkta.

18. maija vakarā no 19.00 līdz pusnaktij muzejā būs atvērti visi četri stāvi ar Latvijas vēstures ekspozīciju un piecām izstādēm:

  • valsts pamatlikuma simtgadei veltīto “Satversme 100+”,
  • Latvijas un Lietuvas valstisko veidojumu saiknes un dārgumus atklājošo izstādi “Kurzemes un Zemgales hercogiste un Lietuvas dižkunigaitija (1561–1795)”,
  • izstādi “Latvijas valsts dibinātāji” par trauksmaino valsts tapšanu un politiķu likteņiem,
  • “Nauda Latvijā” par dažādajiem maksāšanas līdzekļu ceļiem un veidiem mūsu valstī,
  • “Krāsainā Latvija” par krāsu foto attīstību un meistariem.

Ekspozīcijā visos ēkas stāvos viesus gaidīs muzejnieki – arheologi, etnogrāfi, numismāti, vēsturnieki – ar stāstiem par parastiem un neparastiem arheoloģijas, etnogrāfijas un numismātikas kolekciju priekšmetiem, to nosaukumiem un demonstrējumiem.

Muzeju nakts garumā būs skatāms slaidšovs ar izstāžu parādi, kuras tikušas rīkotas muzejā šo 10 gadu laikā Brīvības bulvāra ēkā.

Foto: Publicitātes foto

Ar nakts vadmotīvu “Zem drošības karoga” Kara muzejs Rīgas Pulvertornī gaidīs apmeklētājus no plkst. 19.00 līdz plkst. 01.00 naktī.

Apmeklētājiem būs pieejamas muzeja pastāvīgās vēstures ekspozīcijas, kā arī jaunākā izstāde “NATO – Tev un Latvijai. Latvijas 20 gadi NATO”.

Pulvertornis un Latvijas Kara muzejs.
Pulvertornis un Latvijas Kara muzejs. Foto: Līga Gredzena/LETA

Pasākuma laikā muzeja viesiem būs unikāla iespēja aplūkot lielāko NATO karogu Latvijā, eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas NATO samitā Prāgā 2002. gada 21. novembrī vilkto kostīmu, 2006. gada Rīgas NATO samita tribīni un citas vēstures liecības par Latvijas valsts ceļu pretī dalībai pasaulē spēcīgākajā militārajā aliansē.

Tikmēr muzeja mazākie apmeklētāji varēs iepazīties ar muzeja jauno tēlu kaķi Seržantu un kopā ar viņu izstaigāt muzeja izziņas taku.

Ģimenēm ar bērniem būs iekārtots Mazo vēsturnieku kabinets, kurā uz viesošanās laiku būs iespējams kļūt par kādu no muzeja darbiniekiem un uzzināt, ko viņš dara ikdienā. Fotosalonā varēs izvēlēties dažādu laiku aksesuārus un iemūžināt sevi citā tēlā. Jebkura vecuma azartiskākie muzejunaktsputni varēs iziet muzeja telpas, spēlējot digitālu spēli “Viens pats muzejā”, kas rosinās pamanīt to, kas citiem palicis neredzēts.

Muzeju nakts Latvijas Kara muzejā 2016. gadā.
Muzeju nakts Latvijas Kara muzejā 2016. gadā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Informāciju par Muzeju nakts norisēm citos muzejos iespējams meklēt to mājvietās sociālajos tīklos kā arī tīmekļa vietnēs.

Savukārt reģionos 136 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldības, privātie muzeji un nevalstiskās organizācijas. Vidzemnieki un reģiona viesi 18. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 38 kultūrvietās, Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis tiks vērtas 36 vietās, Latgalē – 37 vietās, savukārt Zemgalē – 25 kultūrvietās.

Foto: Publicitātes foto

Nepalaid garām!

Uz augšu