Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Pēdējais pāris šķiras? Eiropas mākslas vēsture dubultportretos

Barons Karls fon Kisters, Sanktpēterburgas Botāniskā dārza, vēlāk - Pilsētas teātra direktors kopā ar sievu, vācu aktrisi Lilu Kisteri. 1845.
Barons Karls fon Kisters, Sanktpēterburgas Botāniskā dārza, vēlāk - Pilsētas teātra direktors kopā ar sievu, vācu aktrisi Lilu Kisteri. 1845. Foto: Toms Treibergs/TVNET

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā (RVKM) šobrīd aplūkojama saistoša izstāde “Saderīgi pāri”, kura iepazīstina gan ar Rīgas, gan citu Eiropas pilsētu cilvēkiem tuvākā un tālākā pagātnē. Vienojošais elements mākslas darbiem ir tas, ka tajos attēloti pāri. Lielākoties saistīti svētajām laulības saitēm, bet atsevišķos gadījumos – romantiskām, iespējams, pat aizliegtām jūtām. Daži no mākslas darbiem atrasti ar mākslas detektīva cienīgu darbu.

Izstādē eksponēti pāru portreti no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja (RVKM) krājuma – pavisam sešdesmit darbi no muzeja mākslas kolekcijām. Gleznas, zīmējumi, grafikas un miniatūras, kas darinātas periodā no 17. līdz 20. gadsimtam. Arī kāds retāk redzēts formāts – gleznojums uz vara plāksnes.

Vācu teologa un reformatora Mārtiņa Lutera un viņa sievas Katrīnas fon Boras portreti. 18. gadsimts. RVKM pārmantoti no Doma muzeja: iegūti no Rīgas literāti praktiskās pilsoņu savienības 1891. gadā.
Vācu teologa un reformatora Mārtiņa Lutera un viņa sievas Katrīnas fon Boras portreti. 18. gadsimts. RVKM pārmantoti no Doma muzeja: iegūti no Rīgas literāti praktiskās pilsoņu savienības 1891. gadā. Foto: Publicitātes foto

Tematiski izraudzīto mākslas darbu kopuma izklāsta priekšplānā ir cilvēki, kas attēloti šajos mākslas darbos: sākot no teologa un “Reformācijas tēva” Mārtiņa Lutera un viņa sievas Katrīnas Boras līdz latviešu akvarelisma ģēnijam Kurtam Fridrihsonam ar kundzi Zentu.

Izcilā akvarelista Kurta Fridrihsona paša un sievas Zentas portrets, kurš tapis 1942. gadā. Tā gada rudenī abi arī apprecējās.
Izcilā akvarelista Kurta Fridrihsona paša un sievas Zentas portrets, kurš tapis 1942. gadā. Tā gada rudenī abi arī apprecējās. Foto: Astrīda Meirāne/TVNET kolāža

“Pāru tēma man likās ļoti interesanta tādēļ, ka tā ir ļoti iekļaujoša, tā praktiski attiecas uz jebkuru sabiedrības locekli,” iepazīstina izstādes "Saderīgi pāri" kuratore, mākslas zinātniece un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja gleznu un grafikas kolekciju glabātāja Inga Karlštrēma.

Izstādes "Saderīgi pāri" kuratore, mākslas zinātniece un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja gleznu un grafikas kolekciju glabātāja Inga Karlštrēma.
Izstādes "Saderīgi pāri" kuratore, mākslas zinātniece un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja gleznu un grafikas kolekciju glabātāja Inga Karlštrēma. Foto: Publicitātes foto

“Mēs katrs varam iejusties šajās dažādajās lomās. Piemēram, šis spogulis, kurš izstādīts ekspozīcijas centrālajā telpā, te nav nejauši vai tikai dekoratīvos nolūkos. Spoguļa horizontālais formāts palīdz izstādes apmeklētājam ieraudzīt sevi kā daļu no šīs kultūras telpas.”

Nepalaid garām!

Uz augšu