Pārsteidzošā Slovēnija: 10 lietas, kas noteikti jāizdara, atpūšoties šajā valstī

TVNET
Foto: Shutterstock

Slovēnija, īstens Centrāleiropas dārgakmens, ir pazīstama ar savām gleznainajām ainavām, iespaidīgo kultūras mantojumu un, protams, garšīgo virtuvi. No pasakaino ezeru izpētes līdz tradicionālo ēdienu baudīšanai, šeit ir 10 lietas, kas noteikti jāizdara, atpūšoties šajā valstī!

1. Izpēti Bledas ezeru

Foto: Shutterstock

Bledas ezers ir īsts Slovēnijas dārgakmens, pār kuru paveras elpu aizraujošs skats uz tā smaragdzaļajiem ūdeņiem un slaveno Bledas salu. Nomājiet laivu, ko vietējie sauc par pletnu, lai sasniegtu salu, apmeklējiet Marijas debesīs uzņemšanas baznīcu un neaizmirstiet iezvanīt baznīcas zvanus: ticējums vēsta, ka tas nes veiksmi!

2. Nobaudi slaveno Bledas krēmšniti!

Foto: Shutterstock

Neviens Bledas ezera apmeklējums nav pilnīgs, neizmēģinot slaveno Bledas kūku - krēmšniti (kremna rezina). Šis kārtainās mīklas deserts ar saldā krējuma un olu krēma slāņiem ir iecienīts vietējo vidū jau vairākus gadu desmitus. Izbaudiet to kādā no ezera kafejnīcām, lai iegūtu pilnvērtīgu pieredzi.

3. Ļubļanas vecpilsēta

Foto: Shutterstock

Slovēnijas galvaspilsēta Ļubļana ir dinamiska pilsēta ar skaisti saglabājušos vecpilsētu. Pastaigājieties gar Ļubļanicas upi, šķērsojiet slaveno Trīskāršo tiltu un apmeklējiet Ļubļanas pili, lai izbaudītu panorāmas skatu uz pilsētu. Pilsētas burvīgās ielas ir piepildītas ar kafejnīcām, modes preču veikaliem un vēsturiskiem objektiem.

4. Izbaudiet tradicionālo slovēņu virtuvi

Foto: Shutterstock

Slovēnijas virtuve ir ietekmējusies no kaimiņvalstīm, piemēram, Horvātijas, Ungārijas, Austrijas un Itālijas, taču spēj izcelties ar saviem tradicionālajiem ēdieniem. Izmēģiniet, piemēram, poticu (smalkmaizīte ar riekstu pildījumu), žlikrofi (pelmeņus) un viņu vietējo desu - kranjska klobasa. Papildiniet maltīti ar glāzi Slovēnijas vīna, piemēram, Teran vai Rebula.

5. Pārgājiens Triglavas nacionālajā parkā

Foto: Shutterstock

Kad labi paēsts, var doties dabā! Dabas entuziastiem Triglavas nacionālais parks ir Alpu ainavu, ūdenskritumu un daudzveidīgu savvaļas dzīvnieku paradīze. Pārgājiens uz Triglava kalna virsotni, Slovēnijas augstāko virsotni, nav viegls, bet noteikti tā vērts! Pat ja neesat pieredzējis kāpējs, ir daudz taku, kas piemērotas visiem sagatavotības līmeņiem.

6. Škocjanas alas

Foto: Shutterstock

Škocjanas alas, UNESCO Pasaules mantojuma vieta, ir viena no iespaidīgākajām alu sistēmām pasaulē. Pazemes upes kanjons, plašās kameras un sarežģītie veidojumi sniedz sirreālu pieredzi ikvienam, kas to redz savām acīm. Ekskursijas gida pavadībā sniedz ieskatu alu ģeoloģiskajā un vēsturiskajā nozīmē.

7. Atpūtieties Piranā

Foto: Shutterstock

Pirana ir gleznaina Adrijas jūras piekrastes pilsēta, kas pazīstama ar savu Venēcijas stila arhitektūru un mierīgo atmosfēru. Pastaigājieties pa šaurajām ieliņām, apmeklējiet Tartini laukumu un uzkāpiet vietējā baznīcas zvanu tornī, no kura var baudīt brīnišķīgu skatu uz piekrasti.

8. Vīna degustācija Vipavas ielejā

Foto: Shutterstock

Vipavas ieleja ir slavena ar savu lielisko vīna ražošanu. Pievienojieties vīna degustācijas tūrei, lai nobaudītu vietējās šķirnes, piemēram, Zelen un Pinela. Ielejas vīna dārzi un burvīgās vīna darītavas nodrošina īpaši relaksējošu pēcpusdienu.

9. Piedzīvot Postojnas alas un Predjamas pils šarmu

Foto: Shutterstock

Postojnas ala ar iespaidīgajiem stalaktītiem un stalagmītiem ir viena no Slovēnijas populārākajām apskates vietām. Turpat blakus atrodas Predjamas pils - abu objektu izpēte piedāvā aizraujošu ieskatu Slovēnijas dabas un kultūras mantojumā.

10. Sočas upe

Foto: Shutterstock

Vēl viens Slovēnijas fenomens - Sočas tirkīzzilā upe un leknā apkārtne ir īsts dabas mīļotāju sapnis. Dodieties raftingā, smaiļošanā vai vienkārši pārgājienā gar upes krastiem. Ielejai ir arī aizraujoša vēsture, un tajā ir daudzas ar Pirmo pasaules karu saistītas izpētes vietas.

Slovēnijas daudzveidīgās atrakcijas piedāvā kaut ko ikvienam — no piedzīvojumu meklētājiem līdz ēdienu cienītājiem. Neatkarīgi no tā, vai pētāt senās alas, nogaršojat gardus vietējās virtuves ēdienus vai vienkārši baudāt satriecošās ainavas, Slovēnija noteikti jūs apburs.

***

2024. gada vasaras sezonā RIX Rīgas lidosta piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, British Airways, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Savukārt no šā gada oktobra lidojumus no Rīgas uz Dubaiju uzsāks arī aviokompānija flydubai.

Vasaras sezonas RIX galamērķu karte apskatāma šeit.

No Rīgas lidostas ir pieejami tiešie lidojumi gan uz Ļubļanu, gan arī uz daudziem citiem galamērķiem Balkānu reģionā un tam līdzās esošajās valstīs:

  • Albānija (Tirāna – airBaltic, ITAKA);
  • Melnkalne (Tivata – Norwegian, airBaltic, JoinUP!);
  • Bulgārija (Sofija – airBaltic; Burgasa – airBaltic, Novatours);
  • Slovēnija (Ļubļana – airBaltic);
  • Moldova (Kišiņeva – airBaltic);
  • Kosova (Priština – airBaltic);
  • Ziemeļmaķedonija (Skopje – airBaltic);
  • Serbija (Belgrada – airBaltic);
  • Horvātija (Dubrovnika, Splita – airBaltic);
  • Rumānija (Bukareste – airBaltic);
  • Grieķija (Atēnas – AEGEAN, airBaltic, ITAKA; Korfu – Norwegian, airBaltic, Krēta, Iraklija – airBaltic, JoinUP!; Kavala – ITAKA; Roda – airBaltic, Patra – Tez Tour; Saloniki – airBaltic);
  • Turcija (Stambula – Turkish Airlines, airBaltic; Antālija – Tez Tour, Novatours, Coral Travel, Anex Tour, JoinUP!).

Raksts tapis sadarbībā ar RIX Rīgas lidostu.

Nepalaid garām!

Uz augšu