Jaunais žurnāls “Letonica” aicina iepazīt pieredzi pilsētā un vietas mantojumu

TVNET
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LU LFMI) starpdisciplinārā zinātniskā žurnāla “Letonica” jaunākais tematiskais numurs veltīts tēmai “Pieredze pilsētā: naratīvi, atmiņas un vietas mantojums”. Tajā apkopotas 13 zinātniskas publikācijas un pārstāvēti 15 pētnieki.

“Pilsētvides pētniecības nozīme būtiski pieaugusi kopš 2007. gada, kad pirmo reizi pasaulē vairāk cilvēku dzīvo pilsētās nekā laukos. Pilsētā veidojušās jaunas kopienas, kuras vairs nesaista radniecība, bet gan zināšanas, kopīga dzīves telpa, ekonomiskās intereses un publiskās pilsētvides kopienu prakšu dinamika, kas ietver kā ikdienas rituālus, tā svētku pasākumus.

Izņemot dažus piemērus, līdz šim Latvijas pilsētpētniecībā pilsētai no vietējo iedzīvotāju viedokļa, izmantojot etnogrāfiskās izpētes metodes, ir pievērsta neliela uzmanība.

Šāda novatoriska pilsētpētniecības iniciatīva ir arī LU LFMI īstenotais un Latvijas Zinātnes padomes atbalstītais projekts “Pieredze pilsētā: naratīvi, atmiņas un vietas mantojums", kas tika realizēts no 2021. gada sākuma līdz 2023. gada nogalei.

Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā 2016. gadā.
Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā 2016. gadā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Līdzās Krišjāņa Barona konferencei 2022 “Pieredze pilsētā”, kas norisinājās 2022. gada novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, nozīmīgs pētnieciskā projekta rezultāts ir jaunais žurnāla “Letonica” tematiskais numurs.

Lai arī telpiski projekta uzmanības centrā bija Rīgas Pārdaugavas iedzīvotāju stāsti, identitāte un vietējais mantojums mūsdienu urbanizētajā pasaulē kā arī kopienu kultūras prakses, tomēr konceptuāli tas aptvēra plašākus pilsētpētniecības jautājumus, tā mērķis bija - iesaistot sabiedrību stāstīšanā un veicot lauka pētījumus pilsētā - dokumentēt pilsētnieku stāstīto pieredzi un interpretēt mūsdienu pilsētvides naratīvus kā nozīmīgu pilsētas kultūras, vēstures un attīstības sastāvdaļu.

Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā.
Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Konceptuāli projekta pētnieku uzmanības fokusā bija Pārdaugavas iedzīvotāju un viņu apkaimju identitātes, pilsētas ainava (skaņas, smaržas, trokšņi utt.) kā personīgā Pārdaugava, ikdiena, bērnības pieredze,” ievadā raksta tematiskā numura redaktors, folklorists, LU LFMI vadošais pētnieks Gatis Ozoliņš.

Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā.
Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Tematiskais numurs apkopo 13 zinātniskas publikācijas, tajā pārstāvēti 15 pētnieki no 5 institūcijām: Elīna Gailīte (LU LFMI), Rita Grīnvalde (LU LFMI), Justīne Jaudzema (LU LFMI), Sigita Ignatjeva un Anda Kuduma (RTU Liepājas akadēmija), Angelika Juško-Štekele (Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija), Janīna Kursīte un Ingus Barovskis (LU Humanitāro zinātņu fakultāte), Otto Ķenga (Latvijas Kultūras akadēmija), Aigars Lielbārdis (LU LFMI), Gatis Ozoliņš (LU FLMI), Olga Senkāne (Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija), Una Smilgaine (LU LFMI), Kārlis Vērdiņš (LU LFMI) un Ieva Vīvere (LU LFMI).

Literārās redaktores: Signe Raudive un Laine Kristberga (angļu valodai). Dizainu veidojusi Tatjana Raičiņeca. Žurnāla numurs izdots ar Latvijas Universitātes un Latvijas Zinātnes padomes atbalstu.

Žurnāls “Letonica” iznāk kopš 1998. gada un publicē rakstus humanitārajās un sociālajās zinātnēs, kuri ir oriģināli, iepriekš nepublicēti pētījumi un kuru pamatā ir zinātnisks izpētes darbs. Žurnāls indeksēts “Scopus”, ERIH PLUS un EBSCO datubāzēs.

Žurnāls elektroniski pieejams šeit.

Jaunākos žurnāla "Letonica" numurus var iegādāties lielākajās Latvijas grāmatnīcās, LNB Draugu telpā, kā arī LU LFMI (Mūkusalas ielā 3; vairāk informācijas: https://lulfmi.lv/apgads).

Nepalaid garām!

Uz augšu