Votergeitas skandāls no jauna skatpunkta

Seriāls “Manipulācija”
TVNET
Foto: Seriāla “Manipulācija” publicitātes attēls, Lions Gate International

ASV šobrīd gatavojas novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kur, visticamāk, sacentīsies šī brīža prezidents Džo Baidens un viņa priekšgājējs Donalds Tramps, kurš nenoliedzami ir skandāliem apvīta personība. Pirms  scenāristi un režisori metušies pie Trampa prezidentūras skandālu šķetināšanas, LMT Viedtelevīzijas jaunākais piedāvājums sniedz iespēju baudīt spraigu politisko trilleri, kas aizvedīs uz divdesmitā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem ASV, kad pasaule, elpu aizrāvusi, sekoja līdzi Votergeitas skandālam.

Seriālā “Manipulācija” (“Gaslit”, rež. Mets Ross, 2022) no jauna skatpunkta aplūkoti Votergeitas notikumi. Tie tiek risināti astoņu sēriju garumā un vēsturiskais politiskais skandāls atspoguļots ar personāžiem, kas līdz šim minētā stāsta atspoguļojumā bijuši otrā plāna lomās. No tiem vadošo pozīciju ieņem Džūlijas Robertsas atveidotā Marta Mičela – tā laika ASV ģenerālprokurora Džona Mičela sieva –, kuras atklātās intervijas presei pirmās cēla gaismā prezidenta Ričarda Niksona afēru.

Divu Oskarotu leģendu saspēle

Seriāla komandai izdevies nokomplektēt tiešām izcilu aktieru ansambli. Leģendārajai aktrisei Džūlijai Robertsai šī ir kārtējā iespēja apliecināt savu talantu politiskajā trillerī. Jāpiemin, ka, tieši atveidojot neatlaidīgu sievieti politisko procesu mutuļos filmā “Erina Brokoviča” (rež. Stīvens Soderbergs, 2000), viņa nopelnīja savu pirmo un pagaidām vienīgo “Oskaru”.

Slavenajai aktrisei iepretim spēlē divu “Oskaru” laureāts Šons Penns, kurš atveido Martas Mičelas vīru – ASV ģenerālprokuroru Džonu Mičelu. Jāpiebilst, ka Robertsa bija ar mieru uzņemties lomu tikai tad, ja viņas vīru tēlos tieši Šons Penns, ar ko viņu vieno sena draudzība. Lai iejustos Džona Mičela tēlā, Pennam nācās vairāk nekā trīs stundas pavadīt pie grima māksliniekiem, lai aktierim uzliktu 11 protēzes, kas viņu padarīja līdzīgāku īstajam Džonam Mičelam. Turklāt pēc tam bija jāuzvelk arī īpašs tērps, lai arī miesas būvē aktieris vairāk pietuvotos atveidotajam varonim, kurš dzīvē bija krietni druknāks nekā Penns.

Jauno talantu zvaigžņu stunda

Līdzās abām ekrāna leģendām sevi apliecina arī jaunākās paaudzes talanti. Savulaik seriālā “Dauntonas abatija” (2010–2015) iepazītais Dens Stīvens spēlē Džonu Dīnu, jaunu Baltā nama padomnieku, kuru savai komandai izvēlējies pats Niksons. Tiesa, jaunajam juristam drīz vien sāk rasties aizdomas par prezidenta komandas patiesajiem nolūkiem. Savukārt viņa sievu Mo Dīnu atveido uzlecošā zvaigzne Betija Gilpina, kura no 2017. līdz 2019. gadam seriālā “Glow” atveidoja reslinga cīkstoni, bet pērn seriālā “Misis Deivisa” iejutās mūķenes lomā, kura stājas pretī mākslīgajam intelektam.

Seriāla “Manipulācija” pamatā ir raidieraksta “Slow Burn” pirmā sezona, kas šķetināja Votergeitas skandālu, pievēršot uzmanību notikuma niansēm, kas laika gaitā pagaisušas no sabiedrības atmiņas. Tostarp žurnālistiem raidieraksta sērijās izdevās nointervēt vēsturiskajā notikumā iesaistītus personāžus, kas pārtop nozīmīgos tēlos arī seriālā. Tāds ir, piemēram, Džons Dīns.

Baudīt izcilu aktieru darbu, šķetinot vienu no mūsdienu vēstures skaļākajiem politiskajiem skandāliem, iespējams seriālā “Manipulācija”, kas pieejams LMT Viedtelevīzijā oriģinālvalodā ar titriem latviski.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Nepalaid garām!

Uz augšu