Klusie liecinieki Astoņu namu kvartāls "Forburga" un tā iemītnieku likteņstāsti

Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
Dzīvojamo ēku kompleksa "Forburga" iekšpagalms. 1939. gads.
Dzīvojamo ēku kompleksa "Forburga" iekšpagalms. 1939. gads. Foto: Andrejs Saule

Turpinot pastaigu pa skaisto Rīgu un tā salāgojoties ar šāda paša nosaukuma fotoalbumu, kurā apkopoti pilsētvides attēli no 20. gadsimta 20. līdz 40. gadiem, ieklīdīsim Klusajā centrā. Viens no simboliem, kurš ar šo rajonu saistās tā pārzinātājiem, un viens no interesantākajiem atklājumiem pilsētas viesiem ir dzīvojamo namu kvartāls “Forburga”.

Forburga (vācu valodā – “priekšpils”, “ārējā pils”) ir pirmais vesela kvartāla kompleksas apbūves piemērs Rīgā. Forburgas īres namu kvartālam 1912. gadā tika organizēts vērienīgs pilsētbūvnieciska risinājuma projektu konkurss.

Forburgas iekšpagalms 2024. gada vasarā.
Forburgas iekšpagalms 2024. gada vasarā. Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Kvartāla zemes gabalu dalījumu izstrādāja konkursā dalītās pirmās un otrās vietas ieguvēji, autoru kolektīvs – arhitekti Vilhelms Reslers, Herberts Johansons un E. Cerers. Kvartāls izveidots 1913. gadā, izkārtojot astoņas ēkas ap iekškvartāla ielu, pret kuru pavērsti apzaļumoti laukumi un pagalmi.

Linda Leitāne, Chairperson of the Latvian Association of Architects, attends the press conference of the Latvian Architecture Award 2023.
Linda Leitāne, Chairperson of the Latvian Association of Architects, attends the press conference of the Latvian Architecture Award 2023. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Īres dzīvokļu namu būvniecības procesu 19. gadsimta izskaņā un 20. gadsimta sākumā raksturo arhitekte un Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētāja Linda Leitāne: "“Līdz ar rūpniecības un transporta sistēmas attīstību strauji palielinoties iedzīvotāju migrācijai no lauku teritorijām uz urbāniem centriem, 19. gadsimta nogalē par izplatītāko ēku tipu Latvijas pilsētās kļuva īres nami.

Šajā periodā Rīgā ik gadu vidēji tika uzcelts ap 70 jaunu īres namu, bet 1898. gadā jaunbūvju skaits sasniedza pat 451. Jaunuzceltajos namos dominēja kompakti dzīvokļi ar vienu līdz trim istabām, un tikai mazāk kā piektdaļu no kopējā dzīvokļu skaita aizņēma lieli četru un vairāk istabu dzīvokļi.”

Nepalaid garām!

Uz augšu