10 neparasti fakti par Moldovu: ko šī valsts slēpj no svešiniekiem?

TVNET
Foto: Shutterstock

Moldovu, mazo Austrumeiropas valsti, kas ir mazāka par Latviju, ceļotāji bieži vien nemaz neievēro. Tomēr tai ir daudz unikālu un neparastu faktu, kas padara to par visai intriģējošu galamērķi. Lūk, desmit neparasti fakti par Moldovu!

Moldova - vīnu valstība 

Moldovā atrodas pasaulē lielākais vīna pagrabs Milestii Mici, kas ierīkots vairāk nekā 200 kilometrus garos pazemes tuneļos un kurā atrodas teju 2 miljoni vīna pudeļu. Šī "vīna pilsēta" ir tik plaša, ka tai ir pat izveidoti ielu nosaukumi.

Bez iepriekšminētā Moldova lepojas arī ar vēl vienu iespaidīgu vīna pagrabu Cricova, kas ir slavens ar lielāko vīna kolekciju pasaulē -

tas pat ieguvis Ginesa pasaules rekordu.

...un vēl vīns

Katru rudeni Moldovā notiek Nacionālā vīna diena, kas ir lielākais vīna festivāls pasaulē. Šis pasākums atzīmē valsts bagātīgās vīna darīšanas tradīcijas un piesaista tūkstošiem apmeklētāju, kuri ierodas baudīt vīna degustācijas, tradicionālos ēdienus un citas izklaides.

Foto: Shutterstock

Vecā Orheja

Orhejas nacionālā parka galvenais dārgakmens ir 15.—16. gadsimta viduslaiku Orhejas pilsēta (Vecā Orheja, rumāņu: Orheiul Vechi) ar cietoksni 18 km no pašreizējās pilsētas vietas. Kompleksā ietilpst alu klosteri, ko kaļķakmens klintī izcirtuši mūki, daži no tiem tiek izmantoti arī mūsdienās!

Foto: Shutterstock

Klosteru zeme

Nelielajā Moldovā ir ārkārtīgi daudz klosteru. Šie klosteri, kas bieži atrodas nomaļās un gleznainās vietās, ir valsts garīgā un kultūras mantojuma atslēga.

Foto: Shutterstock

Tradicionālā moldāvu deja

Moldova ir pazīstama ar savu tradicionālo tautas deju "Hora", ko bieži izpilda svinībās un festivālos. Šī dzīvīgā riņķa deja satuvina cilvēkus, simbolizējot vienotību un prieku. Tas ir jautrs veids, kā patiesi izjust Moldovas kultūru un viesmīlību.

Foto: Shutterstock

Unikālie sporta veidi

Moldovā ir savs tradicionālais sporta veids oina, kas ir līdzīgs beisbolam un ir viena no vecākajām zināmajām spēlēm reģionā. Lai gan oina nav tik populāra kā agrāk, tā joprojām ir aizraujoša Moldovas kultūras mantojuma sastāvdaļa un laiku pa laikam tiek demonstrēta kultūras pasākumos un festivālos.

Zaļā Kišiņeva

Moldovas galvaspilsēta Kišiņeva pārsteidz apmeklētājus ar savu bagātīgo kultūras vēsturi, tomēr tā ir visai zaļa pilsēta, ar plašiem parkiem un dārziem. Kas interesanti - Kišiņevas nosaukums "Chișinău" ir atvasināts no rumāņu vārda "chișla nouă", kas nozīmē "jauns pavasaris".

Foto: Shutterstock

Slēptā upe

Kā izrādās, zem Kišiņevas ielām tek upe Bača, kas lielākoties ir neredzama. Gadu gaitā liela daļa upes tika novirzīta pazemē, lai netraucētu pilsētai attīstīties. Lai gan nomalē joprojām ir redzamas upes daļas, centrālā daļa plūst paslēpta zem pilsētas.

Bagātīgas kulinārijas tradīcijas

Placinte, sarmale, zeama, mamaliga - tikai daži no Moldovā nobaudāmiem ēdieniem. Lai gan Moldovas virtuve ir ietekmējusies no kaimiņvalstīm, šajā valstī maltīte ir galvenā saviesīgo sanāksmju un svētku sastāvdaļa.

Foto: Shutterstock

Vasarā - ne tikai mūzikas, bet arī ziedu festivāls

Vasara Moldovā ir festivālu sezona. Viens no populārākajiem pasākumiem ir Gustar mūzikas festivāls, kas notiek gleznainā āra vidē. Tāpat Moldova pārsteidz ar lavandu laukiem un Lavandas festivālu, kas katru gadu notiek Cobusca Nouă. Apmeklētāji var klīst pa smaržīgajiem laukiem, uzņemt skaistas fotogrāfijas un pat piedalīties lavandas tēmu darbnīcās un aktivitātēs.

Foto: Shutterstock

***

2024. gada vasaras sezonā RIX Rīgas lidosta piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, British Airways, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Savukārt no šā gada oktobra lidojumus no Rīgas uz Dubaiju uzsāks arī aviokompānija flydubai.

Vasaras sezonas RIX galamērķu karte apskatāma šeit.

No Rīgas lidostas ir pieejami tiešie lidojumi gan uz Kišiņevu, gan arī uz daudziem citiem galamērķiem Balkānu reģionā un tam līdzās esošajās valstīs:

  • Albānija (Tirāna – airBaltic, ITAKA);
  • Melnkalne (Tivata – Norwegian, airBaltic, JoinUP!);
  • Bulgārija (Sofija – airBaltic; Burgasa – airBaltic, Novatours);
  • Slovēnija (Ļubļana – airBaltic);
  • Moldova (Kišiņeva – airBaltic);
  • Kosova (Priština – airBaltic);
  • Ziemeļmaķedonija (Skopje – airBaltic);
  • Serbija (Belgrada – airBaltic);
  • Horvātija (Dubrovnika, Splita – airBaltic);
  • Rumānija (Bukareste – airBaltic);
  • Grieķija (Atēnas – AEGEAN, airBaltic, ITAKA; Korfu – Norwegian, airBaltic, Krēta, Iraklija – airBaltic, JoinUP!; Kavala – ITAKA; Roda – airBaltic, Patra – Tez Tour; Saloniki – airBaltic);
  • Turcija (Stambula – Turkish Airlines, airBaltic; Antālija – Tez Tour, Novatours, Coral Travel, Anex Tour, JoinUP!).

Raksts tapis sadarbībā ar RIX Rīgas lidostu.

Nepalaid garām!

Uz augšu