Kurp lidot atvaļinājumā? Trīs Balkānu galamērķi, kas neliks vilties

TVNET
Foto: Shutterstock

Vasara - atvaļinājumu laiks! Un Balkāni ir lielisks galamērķis, kur izbaudīt gan kultūru, gan vēsturi un, protams, dabas skaistumu. Lūk, trīs galamērķi, kas sola neaizmirstamas brīvdienas!

Kosova

Kosova, lai arī jaunākā valsts Eiropā, tomēr ar bagātu vēsturi un kultūru. 

Priština: galvaspilsēta Priština ir dinamisks centrs ar mūsdienīguma un vēstures sajaukumu. Apmeklējiet Kosovas Nacionālo bibliotēku, kas pazīstama ar savu unikālo arhitektūru, un Etnoloģisko muzeju, kas sniedz ieskatu Kosovas kultūras mantojumā. Tāpat ir vērts redzēt Jaundzimušā pieminekli - valsts neatkarības simbolu un, protams, iepirkties Prištinas tirgū - tur varat atrast visu, sākot no svaigiem produktiem līdz tradicionālajiem amatniecības izstrādājumiem un apģērbam.

Prizrena: Prizrena ir skaista pilsēta, kas slavena ar savu Osmaņu laikmeta arhitektūru. Vecpilsēta ir burvīga ar savām bruģakmens ielām, akmens tiltiem un vēsturiskām ēkām, piemēram, Sinan Pasha mošeju un Ļevišas Dievmātes baznīcu. Savukārt no Prizrenas cietokšņa paveras panorāmas skats uz pilsētu, un tā ir lieliska vieta saulrieta vērošanai.

Foto: Shutterstock

Peja: šī pilsēta atrodas netālu no Rugovas kalniem, un tā ir ideāls galamērķis tiem, kuriem patīk baudīt dabu. Rugovas kanjons ir lieliska vieta pārgājieniem, klinšu kāpšanai un satriecošu dabas ainavu baudīšanai.

Ziemeļmaķedonija

Ziemeļmaķedonija atrodas pašā Balkānu sirdī, un šeit ir vairāki galamērķi, kurus vērts ielikt savu ceļojumu sarakstā.

Skopje: Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā galvenās apskates vietas ir Akmens tilts, Vecais tirgus un Mātes Terēzes piemiņas nams. "Skopjes 2014" projekts, kas ir vērienīgākais pilsētas atjaunošanas projekts, pilsētas ainavai ir pievienojis daudzas statujas, strūklakas un neoklasicisma stila ēkas, ko noteikti ir vērts apskatīt. Savukārt izklaižu cienītājiem Skopje ir pazīstama arī ar savu rosīgo naktsdzīvi un daudzveidīgo virtuvi. 

Foto: Shutterstock

Ohrida: Ohridu bieži dēvē par “Balkānu Jeruzalemi” tās daudzo baznīcu dēļ. Pilsēta atrodas Ohridas ezera krastā un ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Savukārt pats ezers ir dzidrs un lieliski piemērots peldēšanai, laivošanai un makšķerēšanai.

Melnkalne

Melnkalne, ko bieži dēvē par "Adrijas jūras pērli", ir maza valsts, toties ar bagātīgu piedāvājumu. 

Piemēram, Tivata, kas atrodas pie Kotoras līča, ir īsts greznības, kultūras un dabas skaistuma sajaukums. Apbrīnojiet luksusa jahtas, pusdienojiet piekrastes restorānos un izbaudiet iepirkšanos dizaineru veikalos šajā prestižajā jahtu piestātnē - "Porto Montenegro". Pēc tam izbaudiet pastaigu pa Tivatas vecpilsētu vai laiskojieties kādā no pludmalēm. 

Foto: Shutterstock

Savukārt Kotora ir pazīstama ar savu satriecošo dabu un labi saglabājušos viduslaiku vecpilsētu. Apmeklētāji var izpētīt senās baznīcas, kāpelēt pa pilsētas mūriem, lai baudītu panorāmas skatus, un klīst pa šaurām bruģakmens ieliņām, kuras rindojas burvīgas kafejnīcas un veikali.

Bet ballīšu cienītāji var apmeklēt Budvu: vienu no Melnkalnes populārākajiem tūristu galamērķiem, kas ir slavena ar savām skaistajām pludmalēm, rosīgo naktsdzīvi un vēsturisko vecpilsētu. 

***

2024. gada vasaras sezonā RIX Rīgas lidosta piedāvā savienojumus ar vairāk nekā 100 tiešo regulāro un čartera lidojumu galamērķiem. Regulārus lidojumus no Rīgas nodrošina aviokompānijas airBaltic, AEGEAN, British Airways, Finnair, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, Transavia, Turkish Airlines, Uzbekistan Airways un Wizz Air. Savukārt no šā gada oktobra lidojumus no Rīgas uz Dubaiju sāks arī aviokompānija flydubai.

Vasaras sezonas RIX galamērķu karte apskatāma šeit.

No Rīgas lidostas ir pieejami tiešie lidojumi uz Tivatu, Prištinu, Skopji, kā arī uz daudziem citiem galamērķiem Balkānu reģionā un tam līdzās esošajās valstīs:

  • Albānija (Tirāna – airBaltic, ITAKA);
  • Melnkalne (Tivata – Norwegian, airBaltic, JoinUP!);
  • Bulgārija (Sofija – airBaltic; Burgasa – airBaltic, Novatours);
  • Slovēnija (Ļubļana – airBaltic);
  • Moldova (Kišiņeva – airBaltic);
  • Kosova (Priština – airBaltic);
  • Ziemeļmaķedonija (Skopje – airBaltic);
  • Serbija (Belgrada – airBaltic);
  • Horvātija (Dubrovnika, Splita – airBaltic);
  • Rumānija (Bukareste – airBaltic);
  • Grieķija (Atēnas – AEGEAN, airBaltic, ITAKA; Korfu – Norwegian, airBaltic, Krēta, Iraklija – airBaltic, JoinUP!; Kavala – ITAKA; Roda – airBaltic, Patra – Tez Tour; Saloniki – airBaltic);
  • Turcija (Stambula – Turkish Airlines, airBaltic; Antālija – Tez Tour, Novatours, Coral Travel, Anex Tour, JoinUP!).

Raksts tapis sadarbībā ar RIX Rīgas lidostu.

Nepalaid garām!

Uz augšu