Šodienas redaktors:
Krista Garanča

FOTO Ar daudzveidīgu izstādi Latvijas Mākslas akadēmijas diplomandu dienas atklāj jaunie dizaineri

No 14. jūnija līdz 14. jūlijam Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) ēkās, Kronvalda bulvārī 4 un Kalpaka bulvārī 13, kā arī citās lokācijās Rīgas centrā, būs skatāmi šī gada Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu diplomdarbi. Pirmā no izstādēm atklāta ceturtdienas, 6. jūnija vakarā – dizaineru brīvi traktēti eksperimenti un apzināti virzīti projekti. 

LMA Dizaina dienās 24 izstādēs apkopoti labākie studiju darbi un diplomdarbi – kopumā 44 individuāli dizaina risinājumi, kurus atlasījuši Dizaina nodaļas pasniedzēji. No avangarda modes kolekcijām līdz praktiskiem dizaina produktiem, pakalpojumiem, interjera risinājumiem un metāla dizaina instalācijām.

Izstādē darbojas pop-up veikals, kurā iespējams iegādāties studentu darbus un šī gada LMA Modes skatei Dizaina dienām radītos kreklus, zeķes un tipogrāfijas izdevumus.

Līdzīgi kā citviet pasaulē, Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu izstāde “Diplomandu dienas 2024” kļuvusi par nozīmīgu pilsētas mēroga mākslas notikumu. Jau sesto gadu izstādes mērķis ir iepazīstināt Rīgas iedzīvotājus un pilsētas viesus ar dažādu akadēmijas specialitāšu absolventu darbiem – no glezniecības un tēlniecības līdz audiovizuālām instalācijām, veicinot dialogu ar plašāku sabiedrību par mākslas un kultūras aktualitātēm.

Izstādē apmeklētājiem būs iespēja apskatīt vairāk nekā 180 akadēmijas absolventu diplomdarbus, kas piedāvās svaigu un neierobežotu jauno mākslinieku skatījumu uz šodienas pasauli un tās izaicinājumiem.

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore Antra Priede.
Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore Antra Priede. Foto: Savvaļa

Zīmīgi, ka šogad akadēmijas vadība ir pilnībā uzticējusi izstādes rīkošanu studentiem.  Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore Antra Priede:

“Tas ir veids, kā mēs nodrošinām studentiem praktisku pieredzi lielu mākslas notikumu organizēšanā. Redzam, kā process ir saliedējis studentus un veicinājis sadarbību starp dažādu specialitāšu absolventiem. Studentu pārziņā ir nodots viss organizatoriskais process – sākot ar scenogrāfiju un kuratoriālo darbu un beidzot ar atklāšanas pasākuma rīkošanu un vizuālās identitātes izstrādi.”

Izstādes pamatekspozīcija būs apskatāma divās Latvijas Mākslas akadēmijas ēkās: Kronvalda bulvārī 4 (kādreizējā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāte), kas tagad kļuvusi par pilnvērtīgu Mākslas akadēmijas sastāvdaļu, kā arī vēsturiskajā ēkā Kalpaka bulvārī 13.

Konkursa kārtībā absolventi guvuši iespēju arī veidot ekspozīciju Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā mākslas telpā PILOT, (Vāgnera iela 3). Absolventu darbi būs skatāmi arī vairākās neatkarīgās mākslas telpās Rīgā – DOM galerijā (Ģertrūdes iela 115), Galerijā Alma (Tērbatas iela 64), Tallinas ielas kvartālā (Tallinas iela 10-3) un Hyper radošais centrā (Tērbatas iela 57).

“Diplomandu dienas 2024” izstāde apmeklētājiem būs atvērta no 14. jūnija līdz 14. jūlijam Kronvalda bulvārī 4 un Kalpaka bulvārī 13 no trešdienas līdz sestdienai plkst. 12.00 līdz 18.00. Izstāde slēgta 21., 22., 23. un 24. jūnijā. Tāpat izstāde "atpūtīsies" pirmdienās, otrdienās un svētdienās.

Uz augšu