"Nejūtos brīvs šajā teātrī." Ģirts Krūmiņš atklāti, kāpēc pameta JRT (1)

Sejas.lv
Ģirts Krūmiņš
Ģirts Krūmiņš Foto: Paula Čurkste/LETA

Pagājuši jau divi gadi, kopš aktieris Ģirts Krūmiņš pameta Jauno Rīgas teātri (JRT). Intervijā žurnālam "Ieva" viņš vieš skaidrību, kāpēc pieņēma šādu lēmumu. 

Vaicāts, vai viņš bijis atjaunotajā teātra ēkā un vai tajā brīdī viņam kaut kas sirdī novibrēja, Krūmiņš teic: "Biju uz atklāšanas izrādi, staigāju pa atjaunotajām un jaunuzceltajām telpām -

eju, un ir tāda sajūta, ka viss it kā ir, tomēr kaut kā vairs nav.

Ir teātra aura, telpas ir brīnišķīgas, un es mazliet tā kā atgriezos pagātnē, bet - man tagad ir cita dzīve."

Foto: JRT ēku kompleksa atklāšanas pasākums

Kā zināms, Krūmiņš iesniedza atlūgumu dienā, kad saņēma Harija Liepiņa balvu. Viņam šāda sakritība šķita interesanta. "Man likās interesanti, ka balva atnāk tad, kad, lai gan, protams, tā ir nozīmīga un dārga, tomēr to saņemt vairs nav dzīves mērķis. Tas vairs nav par katru cenu. Tajā laikā filmējos seriālā "Krimināllieta iesācējam", kur manis atveidotais tēls pamet darbu, viņam ir krīze profesijā un dzīvē vispār, un tas viss kaut kā tā sasaucās, palīdzēja izdzīvot un izturēt to, kas notika manā dzīvē," atceras Krūmiņš.

Runājot par aiziešanu no JRT, viņš neslēpj: šim lēmumam briedis četrus gadus. "Ūdens pil un pil traukā, un kādā brīdī tas iet pāri malām.

Šādu kardinālu lēmumu pieņemt var tikai tad, kad jūti - brīdis ir pienācis."

Viņš turpina: "Atceros rītu, kad pamodos un sapratu: viss, esmu gatavs šim solim, manī nav šaubu, kas visu laiku bijušas, - varbūt tomēr nē, varbūt man tikai rādās, saņemies, tu vienkārši esi pārguris, sāc vēlreiz. Bija skaidrs, ka esmu šim solim gatavs, varu to izdarīt un manī nenotrīc neviena emocionālā stīga.

Sapratu, ka tā vairs nav mana vieta - tāda, kāda tā ir. Jutos tā, ka nevaru sevi izpaust pilnībā, nejūtos brīvs šajā teātrī.

Tas, kas es esmu, patiesībā nevienam nav vajadzīgs, un to neviens vairs neredz. Es pats vairs neredzu, bet jūtu, ka sevi aproku, un jautājums: kā vārdā to daru - tik daudz paciešu to, kam šajā teātri nepiekritu? Sapratu - mērs ir pilns un neesmu gatavs upurēt savu dzīvi."

Tiesa, viņš laiku JRT atceras kā brīnišķīgu un teic, ka šajā teātrī tomēr izaudzis. 

Krūmiņš joprojām darbojas aktiera profesijā, taču atklāj, ka vairs sevi neredz štatā.

Vairāk lasi žurnāla "Ieva" 12. jūnija numurā!

Uz augšu