Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Sanāciet, sadziediet, sasadancojiet! Jāņos jālīgo Latvijas 3. Lielkoncerta pavadījumā

Foto: Nauris Veiss

Vasaras sākumu Mežaparka Lielajā estrādē ar iemīļotākajām jaunajām latviešu dziesmām un pārbaudītām estrādes vērtībām ieskandināja 3. Lielais Koncerts, kas pulcēja ap 100 mākslinieku un vairāk nekā 20 000 skatītāju. No 20. līdz 30. jūnijam ikvienam interesentam LMT Viedtelevīzijā ir pieejams bez maksas 3. Lielais Koncerts, lai tieši uz vasaras saulgriežiem varētu dziedāt līdzi skaistākajām latviešu dziesmām. Tieši tā ir koncerta idejas autoru pamatdoma – mudināt skatītāju un dziedātāju vienošanos kopīgā dziesmā!

Eklektiska paaudžu sadziedāšanās

“Es nezinu citu tādu pasākumu, uz kuru visa ģimene var atnākt un visi kaifot! No hiphopera un panka līdz operas mīļotājam – katrs dabū savu devu, bet viss joprojām - vienā veidolā! Visas paaudzes var priecāties par kaut ko no šī kopuma!” tā par Lielo Koncertu stāsta tā režisors Aivars Čivželis jeb Papa Chi. Turklāt ne bez pamata, jo 3. Lielais Koncerts pulcē vairāk nekā 100 dalībnieku un vairāk nekā 20 000 skatītāju. Uz vienas skatuves var sastapt estrādes karali Žoržu Siksnu, latviešu roka leģendu “Pērkonu”, godalgoto kori “Maska” un klasiskās mūzikas lepnumu “Sinfonietta Rīga”, kā arī tādas uzlecošās zvaigznes kā “X-faktora” laureāti Emīliju, dziedātāju Patrishu un jaunatnes iemīļoto “Bermudu Divstūri”. Un kur nu bez reperiem – šī žanra fanus priecē Gustavo, Ozola, anša un Wiesuļa priekšnesumi.

Intars Busulis un Reinis Sējāns.
Intars Busulis un Reinis Sējāns. Foto: Nauris Veiss
Gustavo.
Gustavo. Foto: Nauris Veiss
Patrisha.
Patrisha. Foto: Nauris Veiss

Kā stāsta Papa Chi, pasākuma iedvesma meklējama latviešu sadziedāšanās tradīcijās un Dziesmu svētkos. Ne velti Lielais Koncerts notiek Mežaparka Lielajā estrādē! Turklāt koncerta skatītāji ir arī pasākuma dalībnieki – skatuve ierīkota tradicionāli skatītājiem atvēlētajā laukumā, bet skatītāji atrodas koristu vietās tribīnēs. Tā nav sagadīšanās – rīkotāji pasākuma plānošanas gaitā padomājuši, kā skatītājus mudināt piedalīties koncertā un dziedāt līdzi. Kā saka Papa Chi, Dziesmu svētku priecīgākā daļa sākas ar sadziedāšanos, kas nereti notiek tramvajā atceļā no Mežaparka estrādes. Tāpēc 3. Lielais Koncerts sākas ar kopīgu sadziedāšanos. Kopīgi dziedot mūziķiem un skatītājiem, izskan tādas tautā mīlētas melodijas kā “Svētku diena”, “Nepārmet man”, “Dzeltenie aizkari”, “Mežrozīte”, bet savs gods tiek arī jaunākām dziesmām, kas strauji iekarojušas klausītāju sirdis – “Brāl, ar dzīvi nekaulē”, “Esi reāls”, “Strēlniece”, “Daļa Rīgas”. Lai atvieglotu kopīgo sadziedāšanos visa koncerta garumā, uz lielā ekrāna atainoti arī dziesmu teksti. Arī LMT Viedtelevīzijas skatītāji laipni aicināti no sirds dziedāt līdzi, vērojot koncertu savos ekrānos!

Foto: Nauris Veiss

Jāpiemin, ka 1. Lielais Koncerts 2022. gadā tapa kā veltījums maestro Raimonda Paula daiļradei un pārsteidza ar radošiem muzikālajiem eksperimentiem, piemēram, dziesmā apvienojot hiphopu un Žorža Siksnas sniegumu. Tagad var teikt, ka šis pasākums jau pārtapis par ikgadēju tradīciju un avotu jauniem, pārsteidzošiem skaņdarbiem. 2. Lielais Koncerts 2023. gadā ieskandināja grupas “Instrumenti” un repera Gustavo kopdarbs “Nāc dejot! (Sirdi izkratīt)”, kas godināja grupas “Linga” skaņdarbu “Nāc dejot!”. Savukārt 3. Lielā Koncerta iespaidā tapa grupas “”Dzelzs vilks” versija par tautā iemīļoto grupas “Līvi” dziesmu “Ziņģe par bailēm”.

Tehniskā izcilība latviešu estrādes dārgumu izcelšanai

3. Lielais Koncerts pārsteidz ne vien ar krāšņo repertuāru, bet arī tehnisko izpildījumu. Koncerta dalībnieku vokālus, sirsnīgo sadziedāšanos un iemīļoto dziesmu repertuāru palīdz izcelt tehniskie sasniegumi. Koncerts var lepoties ar lielāko skatuvi Latvijas vēsturē – tā ir 100 metrus plata un 16 metrus augsta. Turklāt koncerta laikā izmantoti arī citi tehniskie triki – 3D grafikas, mapping un citi efekti.

Foto: Nauris Veiss

Ņemot vērā, ka liela daļa no koncerta notiek dienas gaismā, talkā ņemti LED gaismekļi, kas palīdz izcelties uz ekrāna rādītājam vizualizācijām. Turklāt koncertā paredzēts īpašs brīdis, lai atzīmētu saules rietu un tumsas iestāšanos. Tas savā ziņā kalpo kā lappuses pāršķiršana un jaunas nodaļas atvēršana koncerta stāstā.

Tehniskās ambīcijas un māksla 3. Lielais Koncerts sastopas modernā un pavisam negaidītā dalībniekā – mākslīgā intelekta korī! Apmeklētāji īpaši izveidotā stacijā varēja uzņemt savus fotoattēlus, kurus savukārt iedzīvināja mākslīgais intelekts. Koris, kurā sastopas modernās tehnoloģijas un pasākuma apmeklētāji, papildināja “Instrumentu” un Gustavo “Nāc dejot!” priekšnesumu.

Foto: 3. Lielkoncerta atskats fotogrāfijās

Jāteic, ka vasaras saulgrieži būs lieliska iespēja, lai ģimenes un draugu lokā noskatītos 3. Lielo Koncertu un baudītu tā repertuāru, kurā ir vairāk nekā 30 visās paaudzēs iemīļotu dziesmu. Koncerta ieraksts pieejams šeit. Tomēr gada īsākās nakts pieskandināšanai var vajadzēt vēl vairāk dziesmu, tāpēc LMT Viedtelevīzijā pieejami arī 1. Lielā Koncerta un 2. Lielā Koncerta ieraksti, kas dos enerģiju un iedvesmu kopīgās dziesmās aizvadīt vasaras saulgriežus!

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Nepalaid garām!

Uz augšu