Koncertzālē “Palladium Rīga” uzstāsies dienvidkorejiešu reperis B.I

TVNET
Dienvidkorejiešu mūziķis B.I (Kims Han-Bins).
Dienvidkorejiešu mūziķis B.I (Kims Han-Bins). Foto: Publicitātes foto

20. oktobrī koncertzālē "Palladium Rīga" uzstāsies korejiešu reperis B.I. Viņš arī dziesmu autors, producents, dejotājs; Dienvidkorejiešu mākslinieku vidū – celmlauzis daudzās jomās.

B.I, īstajā vārdā Kims Han-Bins (Kim Han-Bin) dzimis 1996. gadā. Par saviem pirmajiem elkiem, kurus klausoties, jau sākumskolā dzima sapnis arī kādreiz kļūt par reperi, B.I dēvē “Nelly”, “P. Diddy” un “Murphy Lee”, kā arī “Jay-Z” un Eminemu. Hiphops un R&B tā arī palika par Kima iemīļotajiem žanriem un lielākajiem iedvesmas avotiem, bet par ļoti skaistu viņš uzskata arī “The Beatles” mūziku.

Piemēram, dziesma “Savior”, ko B.I uzkomponējis citam māksliniekam, vārdā “Lee Hi” 2021. gada septembrī, un “Alive” (2021. gada novembrī) ir džeza iedvesmotas. Hits “Endless Summer” (2022. gada novembris) ir radies tropiskā klimata un EDM (Electric Body Music) ietekmes zonā, bet “Cosmos” tapis, saplūstot 80. gadu mataino rokmūzikai un 60. gadu meiteņu popgrupu doo-wop vieglumam. Kaut B.I dziesmās lielākoties izmantotas elektroniskas skaņas, viņam ir arī akustiskas dziesmas, piemēram, “Remember Me” (2021. gada marts).

Foto: Publicitātes foto

B.I daiļrade ir ļoti daudzveidīga – bez repa un R&B tajā parādās arī enerģiskas un skaļas roka dziesmas, lipīgi un melodiski popa hiti, pašam mūziķim arvien biežāk dziedot, nevis repojot. Autors skaidro, ka viņš mēdz sapludināt stilus tad, ja rodas sajūta, ka dziesmas vēstījumu sanāks nodot klausītājiem efektīvāk, kaut ko no sākotnējās idejas un ieceres pamainot, eksperimentējot ar dažādām skaņām, lai izmantotu visu savu radošo potenciālu, kas tā vien šķiet neizsīkstošs.

“Mūzikai ir divas svarīgākās lomas – paņemt klausītāju savā varā, burtiski piespiežot klausīties, ja vien viņš piepeši neizdomās aibēgst no koncerta vietas. Un otra mūzikas loma ir rosināt iztēli, kas var aizvest visdažādākajos virzienos, pat aizmirstot, kas notika sākumā, jo priekšplānā sen izvirzījies kaut kas cits,”

savās pārdomās par mūzikas lomu dalās B.I.

Savā pirmajā Eiropa turnejā “Love or Die” Kims devās 2023. gada rudenī, uzstājoties četrpadsmit valstīs, tūres maršrutā iekļaujot arī Luksemburgu, Igauniju un Somiju – valstis, kurās Dienvidkorejas mākslinieki uzstājušies salīdzinoši reti. Lielākā daļa koncertu tika pilnībā izpārdoti, liecinot, ka Eiropas klausītāji B.I gaidīja un nevarēja vien sagaidīt jau sen.

Mūzikas žurnāla “Rolling Stone” britu izdevums augstu (5 no 5) novērtēja koncertu Londonā, dāsni bārstoties ar komplimentiem, nodēvējot to par “dzīvā priekšnesuma meistarklasi” un “eiforijas varā pavadītu perfektu nakti, kas bija neatkārtojama un paliks atmiņā uz visiem laikiem”.

Termins “k-pop” (Korean Popular Music) starptautiski populārs kļuva 21. gadsimta sākumā, korejiešu mūziķiem arvien biežāk gūstot panākumus citās zemēs ar mūziku, kurā kā rasolā samesti kopā žanri no visas pasaules – pops, hiphops, R&B, roks, džezs, gospeļmūzika, regejs, elektroniskā deju mūzika, folks, kantrī, disko un klasiskā mūzika, nespējot zem visas šīs lavīnas atstāt nekustīgas arī Korejas tautas mūzikas tradīcijas.

Varētu teikt, ka “k-pop” pašlaik ir pārņēmis pasauli, apburot visdažādāko vecumu un sabiedrības slāņu cilvēkus, bet visvairāk tomēr bērnus un jauniešus.

Eiropietim, amerikānim vai austrālietim Āzijā notiekošais mēdz likties kā pavisam citāda, eksotiska kultūrvide, kurā viss nereti notiek raibi pārspīlētā, dažkārt arī bezgaumīgā formā.

Un tomēr, pirmais no Dienvidkorejas nākušas mūzikas popularitātes vilnis bija vēl krietni pirms “k-pop” – Korejas meiteņu grupa “The Kim Sisters” ieguva milzu popularitāti pagājušā gadsimta vidū – 50. gados, dziedot lielākoties amerikāņu popmūzikas hitu kaverversijas.

Mūziķa B.I koncerts gaidāms šī gada rudenī – 20. oktobrī, koncertzālē “Palladium Rīga”. Biļetes tirdzniecībā no 28. jūnija plkst. 10.00 “Biļešu Servisa” tīklā. FBI un “Positivus” festivāla koncertu kluba biedri biļetes varēs iegādāties iepriekšpārdošanā jau no 27. jūnija plkst. 10.00, izmantojot kodu, kas tiks izsūtīts reģistrētajiem lietotājiem.

Nepalaid garām!

Uz augšu