Mākslas zinātniece, politiķe, rakstniece un diplomāte Sandra Kalniete lasītāju vērtējumam nodevusi savu jaunāko darbu – romānu “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva”. Kaut arī apgāda “Zvaigzne ABC” vadītājai Vijai Kilblokai daudzi interesenti vaicā, vai tad tiešām tajā neesot nekā autobiogrāfiska, atbilde seko allaž tā pati: tā ir grāmata, kuru veido daudzu cilvēku pieredzes un likteņstāsti, kurus apzīmogojusi 20. gadsimta smagākā un melnākā ķetna – Otrais pasaules karš.

Sandrai Kalnietei – politiķei šobrīd aktuāla gatavošanās jaunam darba cēlienam Eiropas Parlamentā (EP). Kandidējot uz deputāta amatu tajā no politiskās partijas “Jaunā Vienotība”, pretī viņas vārdam šogad notikušajās EP vēlēšanās ievilkti 55 326 plusiņi, padarot viņu par trešo visvairāk pozitīvi atzīmēto kandidāti aiz partijas biedra Valda Dombrovska (92 095 plusi) un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" kandidātu lokomotīves Roberta Zīles (68 288).

Nepatiku pret Sandru Kalnieti kā EP deputāta kandidāti ar svītrojumiem pauduši 8193 vēlētāji (Dombrovskim – 2256; Zīlem – 3930).

Ar jauniznākušo romānu “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva” tā autori Sandru Kalnieti sveic Latvijas Republikas ārlietu ministre Baiba Braže.
Ar jauniznākušo romānu “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva” tā autori Sandru Kalnieti sveic Latvijas Republikas ārlietu ministre Baiba Braže. Foto: Paula Čurkste/LETA

Sandra Kalniete – rakstniece par jaunā romāna tapšanu saka: “Grāmata stāsta par traumām, kuras tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē un ietekmē cilvēka dzīvi pašam to neapzinoties. Galvenās varones Ilzītes liktenis ir sācies ilgi pirms piedzimšanas, kad karš un padomju okupācija sagrieza šķērsām viņas mātesmātes Irmas Rugājas un tēvamātes Jadvigas Baginskas Gāliņas dzīvi.

Romāns nerakstījās viegli, jo vēlējos pastāstīt par dzimtu, kurā atspoguļojas mūsu tautas piedzīvoto likteņgriežu dramatisms un traģisms, mūsu piemērošanās un izturība.

Ilzīte man palīdzēja tikt galā ar pašas izmisumu un bezspēcību, pavadot manu vīru viņa ciešanu pilnajā ceļā uz mūžību.”