Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Majors atklāj, vai "Positivus" varētu atgriezties Salacgrīvā

Ģirts Majors.
Ģirts Majors. Foto: TVNET/Oskars Lūsis

Festivāla "Positivus" rīkotājs Ģirts Majors intervijā žurnālam "Santa" runā par to, kā mainījies festivāls un kas ietekmējis izmaiņas. 

Intervijā norāda, ka "Positivus" ir kardināli mainījies: no festivāla dabas ielokā Salacgrīvā tas nonācis urbānajā Lucavsalā, muzikāli - no indī žanra tas kļuvis par skatuvi hiphopam. Uz to Majors atbild: "Ja festivālu turpinātu rīkot Salacgrīvā, kas prasa daudz vairāk līdzekļu, tas nespētu turpināties ar tik vērienīgu un aktuālu programmu. Salacgrīvā nav infrastruktūras, kur cilvēkiem palikt, bet publika, kas vēlas dzīvot telšu pilsētiņā, arvien sarūk. Šodienas jaunietis vēlas apmesties "Airbnb" dzīvokļos, viņa vēlme pēc komforta ir daudz augstāka nekā pirms desmit gadiem."

Viņš turpina: "Ja runājam par mūzikas izvēli, aicinātu skatīties uz festivālu nevis viena gada kontekstā, bet kopumā - kādi mūziķi un grupas šo sešpadsmit gadu laikā ir atvesti uz Latviju. Buķete ir prātam neaptverama!

Daudzi pat nenojauš, ka grupas, kuru koncerti tagad notiek lielajās arēnās, agrīnajos pastāvēšanas gados ir uzstājušās "Positivus". 

To vienmēr esmu uzsvēris: mēs reprezentējam pasaulē aktuālāko popmūziku. Protams, grupas nevar izsaukt uz pasūtījumu, tāpēc vienu gadu dominē viens žanrs, citu - cits.

Pēc pandēmijas pieņēmām apzinātu lēmumu vairāk orientēties uz jauniešu auditoriju. Bez tās nevar panākt pēctecību, un tas nozīmētu, ka festivāls ar katru gadu kļūtu arvien mazāks.

Nedomāju, ka Positivus pārstāj būt aktuāls arī mūsu paaudzei - apmeklē to ar bērniem un ir iespēja redzēt, kāda ir mūsdienu pasaule. Paanalizējot jebkura festivāla programmu pasaulē, tendences ir līdzīgas - tagad dominē hiphops."

Majors arī teic, ka vienmēr ir vēlējies, lai apmeklētāji festivālā justos, it kā būtu nonākuši ārzemēs. "Ar veselīgu skaudību esmu smēlies iedvesmu no superkvalitatīviem pasākumiem ārpus Latvijas, un man ir gribējies ko līdzīgu īstenot šeit. Tas ir mans dzinulis. Esmu arī sapratis, ka lieliem notikumiem inspirācija vienmēr jāmeklē ārzemēs. Latvija ir ideāla vieta, kur dzīvot, bet tikai ar nosacījumu, ka ir iespēja ceļot, cik daudz vien iespējams. Jo mazā vidē nevar rasties idejas, kas dzimst lielajās pilsētās un nācijās," tā Majors.

Atgādinām, ka festivāls "Positvus" šogad norisināsies 19. un 20. jūlijā Lucavsalā. 

Tajā uzstāsies amerikāņu dziedātājs, dejotājs un aktieris Džeisons Derulo, viens no Atlantas apvienības “Migos” mūziķiem Offset, britu rokgrupa “Nothing But Thieves”, hiphopa mūzikas pārstāvis NEMZZZ, pašmāju repa klasiķis Ozols, viens no šīs vasaras karstākajiem repa projektiem Wiesulis un sangvn, kā arī grupa “Detlef” un daudzi citi.

Vairāk lasi žurnāla "Santa" jūlija numurā!

Uz augšu