Filmas "Latviešu mīts" komanda svin pūļa ziedošanas kampaņas veiksmīgo noslēgumu

TVNET
Foto: Publicitātes foto

Filmas "Latviešu mīts" radošais ceļojums ir sasniedzis izšķirošo brīdi ap vasaras saulstāvjiem, komandai noslēdzot lielo filmēšanas bloku Latvijā un atzīmējot savas Kickstarter kampaņas panākumus. Divu mēnešu kampaņas laikā filmas veidotāji savāca 27,122 eiro, pateicoties ziedotājiem visā pasaulē. Šie panākumi nodrošina finansējumu filmas pēcapstrādes sākšanai un filmēšanas posma noslēgšanai.

Svinot pūļa ziedošanas kampaņas triumfu, līdzrežisore Diāna Vaznele izsaka sirsnīgu pateicību: "Esmu patīkami pārsteigta un saviļņota par milzīgo finansiālo atbalstu no manas ģimenes, draugiem un diasporas kopienām visā pasaulē. Kampaņa ir atjaunojusi manu personīgo saikni ar cilvēkiem no manas pagātnes gan klātienē, gan caur sociālajiem medijiem."

Pirtnieki Nauris un Inese Mālnieki, filmas "Latviešu mīts" režisori Diāna Vaznele un Konors Gormans Siguldas novada Krimuldas pagasta "Ziedlejās". 
Pirtnieki Nauris un Inese Mālnieki, filmas "Latviešu mīts" režisori Diāna Vaznele un Konors Gormans Siguldas novada Krimuldas pagasta "Ziedlejās". Foto: Publicitātes foto

Šis ir pirmais solis, kas palīdz komandai sākt pēcapstrādi, lai filmu sagatavotu rādīšanai skatītājiem visā pasaulē.

"Latviešu mīts" mērķis ir globālā mērogā parādīt Latvijas mantojumu – unikālu kultūru, no kuras mācīties. Šī dokumentālā filma, kuru kopīgi veido latviešu diasporas režisore Diāna Vaznele un britu režisors Konors Gormans, seko personīgam ceļojumam, pētot Latvijas bagātās kultūras tradīcijas caur mūsdienu režisoru skatījuma prizmu.

Foto: Publicitātes foto

Komanda kuplā lokā – gan ar Īrijas montāžas režisoru, gan producentiem no Nīderlandes un Latvijas – pulcējās Baldonē vasaras saulstāvjos, lai filmētu un piedalītos svētkos, vienojoties tradicionālajās rotaļās un dejās, konstruējot siena gubas un iemūžinot svinīgo pūdeles un pat tradicionāla uguns rata iedegšanu.

Foto: Publicitātes foto

Britu režisors Konors Gormans dalās pārdomās:

"Kaut kas bungu spēlēšanas mirklī līdzās degošam uguns ritenim radīja manī pārpasaulīgas sajūtas, saņēmu spēcīgu enerģijas plūsmu. Tas bija unikāls, pat pārpasaulīgs brīdis, ko vienmēr atcerēšos."

Operators Tomass Vaznelis, Diāna Vaznele un Konors Gormans. 
Operators Tomass Vaznelis, Diāna Vaznele un Konors Gormans. Foto: Publicitātes foto

Ugunskura rituāla laikā ikviens klātesošais iemeta ugunī savus pērnā gada vainagus, atvadoties no vecā un liekā, tad izsakot skaļi novēlējumus un mērķus nākamajam gada ciklam, kopā vienojoties vārdos “Lai top!”.

Foto: Publicitātes foto

Šīs saulstāvju svinības ģimenes mājās bija nozīmīgs notikums, un pusnaktī Diānai bija īpašs brīdis ar dzimtas sievietēm: ''Šķita, ka laiks uz mirkli apstājas un atkal sajūtu sevi, ceļu, ko esmu nogājusi un kurp vēlos tālāk doties.

Šajā mirklī izjutu arī smeldzīgu sajūtu. Apzinos, ka tādēļ, ka dzīvoju prom, mana saikne ar latviskumu ir vājāka.

To arī izjutu, dziedot tautasdziesmas un stāvot pie pūdeles. Diemžēl vairākām tautasdziesmām es nezinu pietiekami daudz vārdu. Manī dzima jauna apņemšanās atrast sev iespējamu veidu kā apgūt tautasdziesmas, dzīvojot Anglijā.

Filmēšanas komanda kopā ar pirtniekiem Inesi un Nauri Mālniekiem Krimuldas "Ziedlejās". 
Filmēšanas komanda kopā ar pirtniekiem Inesi un Nauri Mālniekiem Krimuldas "Ziedlejās". Foto: Publicitātes foto

Komanda arī filmēja un intervēja pirts meistarus Inesi un Nauri Mālniekus “Ziedlejās”, iemūžinot tradicionālo latviešu pirts kultūru.

2025. gadā pirmizrādei paredzētais "Latviešu mīts" sola ar autentiskumu un godbijību izgaismot Latvijas kultūras dziļumu un vēsturisko mantojumu. ''Sirsnīgs paldies visiem, kas mūs ir atbalstījuši, un ar nepacietību gaidām iespēju "Latviešu mītu" laist pasaulē,'' sociālajos medijos raksta filmas radošā komanda.

Foto: Publicitātes foto

Nepalaid garām!

Uz augšu