Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Arhitektūras studenti strādās ar Līgatnes pilsētplānošanas problēmām

Līgatnes papīrfabrikas teritorija.
Līgatnes papīrfabrikas teritorija. Foto: Sintija Zandersone/LETA

No trešdienas, 10. jūlija, līdz svētdienai, 14. jūlijam, Līgatnes papīrfabrikā notiks Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūta un jauno arhitektu kluba “Atelpa” organizētā starptautiskā vasaras skola. Sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldības pārstāvjiem un Līgatnes aktīvistiem tiks meklēti risinājumi Līgatnes pilsētplānošanas problēmām.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) arhitektūras vasaras skolas ir ilggadējs notikums ar mērķi dot jauniem vides veidotājiem iespēju neierastā vidē risināt reālus pilsētplānošanas jautājumus un gūt praktiskas iemaņas.

Šogad pēc ilga pārtraukuma vasaras skola atgriežas Cēsu novadā, kā savu norises vietu izraugoties Līgatni. Izmērā nelielā pilsēta ir unikāla ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas mērogā.

Tūrisma norādes Līgatnes centrā.
Tūrisma norādes Līgatnes centrā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Vasaras skolas laikā tiks apskatītas teritorijas ar lielu potenciālu – Līgatnes pārceltuve un Līgatnes papīrfabrikas komplekss. Lai arī šie objekti ir kļuvuši par populāriem tūrisma galamērķiem, to patiesais potenciāls nav pilnībā piepildīts. Šīm teritorijām trūkst tūrisma infrastruktūras un skaidras funkcijas.

Līgatnes papīrfabrikas kompleksa daļa. 
Līgatnes papīrfabrikas kompleksa daļa. Foto: papirfabrika.lv

Projekta ietvaros vasaras skolas dalībnieki radīs risinājumus pārceltuves teritorijas labiekārtojumam, ar mentoriem no Itālijas veidos papīrfabrikas un tās apkārtnes “digitālo dvīni”, izstrādās analīzes un konceptuālus piedāvājumus pārceltuvei un tās apkārtnei, kā arī radīs starpizmantošanas priekšlikumu papīrfabrikas kompleksa teritorijai.

Viena no vasaras skolas pamatvērtībām ir atvērtība, tāpēc vairākas nodarbības būs atvērtas visiem interesentiem. Piemēram, arhitektu biroja “Sudraba arhitektūra” vadošā arhitekta Reiņa Liepiņa lekcija “Dažādi laikmeti vienas telpas ietvaros”.

"Sudraba arhitektūra" arhitekts Reinis Liepiņš piedalās preses konferencē, kurā informē par Dailes teātra Mazās un Mēģinājumu zāles pārbūves sākšanu, kā arī paraksta līgumu ar būvniekiem. 2024. gada 7. marts. 
"Sudraba arhitektūra" arhitekts Reinis Liepiņš piedalās preses konferencē, kurā informē par Dailes teātra Mazās un Mēģinājumu zāles pārbūves sākšanu, kā arī paraksta līgumu ar būvniekiem. 2024. gada 7. marts. Foto: Edijs Pālens/LETA

Programmai var sekot līdzi RTU Arhitektūras un dizaina institūta (ADI) komunikācijas kanālos.

Vasaras skolas noslēgumā izstrādātie risinājumi tiks prezentēti publiskā diskusijā 14. jūlijā Pārceltuves teritorijā. Piedalīties diskusijā ir aicināts ikviens interesents, daloties arī ar savu redzējumu.

Līgatnes pārceltuve. 
Līgatnes pārceltuve. Foto: ligatne.lv

Visu šo dienu garumā topošos un jaunos arhitektus atbalstīs starptautiska mentoru komanda – “Sudraba arhitektūra” dibinātājs Reinis Liepiņš, “Made arhitekti” līdzdibinātājs Miķelis Putrāms, Bergamo Universitātes profesors Alesio Kardači (Alessio Cardaci, Itālija), Ennas Universitātes “Kore” Inženierzinātņu un arhitektūras fakultātes pētniece un asociētā profesore Antonela Versače (Antonela Versaci, Itālija), “Metrum” Teritorijas attīstības plānošanas nozares vadītāja Māra Kalvāne, “Free Architecture” līdzdibinātājs Egīls Markus, tēlnieks Matiass Jansons, RTU ADI praktiskais docents Egons Bērziņš, RTU students Mārtiņš Savruts un citi.

Foto: Publicitātes foto

Projekta iniciatori ir RTU ADI studenti. Galvenie rīkotāji ir Artūrs Dāvids Bieziņš, Marija Ozola, Mārtiņš Sarvuts, Elizabete Dreimane, Elīna Pūce, Elfa Leicane, Jūlia Zilbere, Alisa Grebeņuka, Alīna Nellija Sedola, Timurs Revunovs, Māra Liepa-Zemeša, Andra Ulme, Egons Bēziņš un citi.

Vasaras skolu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Cēsu novada pašvaldība un RTU Studentu parlaments, tā top sadarbībā ar Līgatnes Apvienības pārvaldi, Jauno arhitektu klubu “Atelpa” un Latvijas Arhitektu savienību.

Nepalaid garām!

Uz augšu