Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Nestilizēt pagājušo un neizdabāt aktuālajam. Grupa "Dīkstāve" laidusi klajā debijas īsalbumu

Foto: Publicitātes foto

Grupa “Dīkstāve” šajā vasarā publiskojusi debijas īsalbumu (EP) “Strāva”, kas pieejams gan lielākajās mūzikas straumēšanas platformās, gan grupas “Bandcamp” profilā, un piedāvā pirmo singlu no tā – “Paralēlās pasaules”.

“Dīkstāve” ir pavisam jauns projekts, taču tā dalībnieki ir ar jau ievērojamu pieredzi mūzikā. Tās galvenais dzinējspēks ir Uldis Kairis (“Kartāga”, “Voiceks Voiska”), un tās sastāvu veido Uldis Zariņš (“Kartāga”, “Voiceks Voiska”, “Sirke”, “The Satellites”), Raivis Žukovskis (“Pest of a Child”, “All Day Long”, “Voiceks Voiska”, “Apofeoz Orkestra”) un Jekaterīna Mihailova (“Maid of Shade”).

“Dīkstāves” skanējumu iedvesmo 80. un 90. gadu alternatīvā mūzika, taču tās radītā mūzika nav nedz stilizācija, nedz arī izdabā mūsdienu mūzikas skanējumam. “Dīkstāves” gadījumā tā ir atgriešanās pie saknēm, pie tās mūzikas, ar kuru grupas dalībnieki ir izauguši un vēl joprojām mīl visvairāk.

Vienlaikus tā nepārprotami ir pusmūža cilvēku radīta mūzika, kas reflektē par dzīves straujo skrējienu un cilvēka eksistences iluzoro dabu.

Ar šo ierakstu abi grupas Uldi atgriežas mūzikā pēc vairāk kā desmit gadu pauzes. Lai gan muzikālais materiāls pārsvarā radīts tieši Covid-19 dīkstāves laikā, grupas nosaukums ir radies vēl agrāk, kad abi Uldi sāka strādāt pie sava materiāla brīžos, kad grupas iepriekšējā iterācija “Take One Do” (kopā ar bijušo Sirkes līderi Juri Alksni) iegāja radošā dīkstāvē.

Pēdējā gada laikā grupas sastāvam piesaistīts abu Uldis vecais cīņu biedrs Raivis Žukovksis, kas palīdzēja attīstīt muzikālo materiālu, savukārt grupas saturiskā vēstījuma iznešanai grupai pievienojās vokāliste Jekaterīna Mihailova, kas savulaik darbojās projektā “Maid of Shade” kopā ar bijušo grupas “Aurora” dalībnieku Jāni Dubavu.

Grupas EP “Strāva” ir trīs dziesmu apkopojums, kuram gada nogalē, cerams, sekos arī albums. Ierakstam tapt palīdzējis Tālis Timrots, tā vizuālo noformējumu ar AI tehnoloģiju atbalstu veidojusi Vita Balckare, savukārt dziesmu tekstiem izmantota Valta Ernštreita dzeja.

Grupas pirmā un pagaidām vienīgā dzīvā uzstāšanās gaidāma piektdien, 12. jūlijā, festivālā “Laba Daba”.

Nepalaid garām!

Uz augšu