Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Jāņa Straumes meita atklāti par tēva traģisko bojāeju: "Nākamajā dienā viņam bija paredzēts iestāties stacionārā"

Jānis Straume
Jānis Straume Foto: LETA

10. jūlijā Jūrmalā dzīvību traģiski zaudēja bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume. Viņa meita, tenisiste un trenere Madara Straume atklāj skaudras detaļas par tēva dzīves pēdējām dienām. 

Madara Straume žurnālam "Kas Jauns" teic, ka tēvs mocījies ar depresiju. "Redzēju, ka tētim bija smagi; viņam bija arī ļoti lielas finansiālas grūtības. Viņam iepriekš dzīves laikā bija bijušas vairākas smagas epizodes, kas saistītas ar depresiju. To arī varēja redzēt un just, ka viņš ir ļoti nomākts, ļoti kluss un arī mazāk ēda," tā Madara.

Lai arī Jānim Straumem bija darbs - viņš strādāja par administratoru sporta kompleksā -  viņu nomākušas nopietnas finansiālas problēmas. "Tētis bija cilvēks, kam bija grūti lūgt un pieņemt palīdzību no citiem. Viņš centās pats tikt ar visu galā, darboties un cīnīties," tā Madara Straume, uzsverot, ka dienu pēc tam, kad viņš izlēma aiziet, viņam bija paredzēts iestāties dienas stacionārā klīnikā "Dzintari".

"Jā, viss jau bija noorganizēts. Taču notika tā, kā diemžēl notika; viņš izvēlējās citu risinājumu...” asarām acīs teic Madara.

Jau ziņots, ka 11. jūlija rītā Jūrmalā, Lielupes ielā zem vilciena pakļuvis gājējs. Cilvēks mira notikuma vietā. Vēlāk kļuva zināms, ka tas ir bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Straume dzimis 1962. gada 27. augustā Siguldā politiski represēto ģimenē. 1980. gadā beidzis Siguldas 1. vidusskolu, bet 1986. gadā Rīgas Medicīnas institūta Vispārējās ārstniecības fakultāti.

Straume strādājis par funkcionālās diagnostikas ārstu Rīgas 3. klīniskajā slimnīcā un par ārstu endoskopistu Diagnostikas centrā.

1993. gadā viņš bija ievēlēts par 5. Saeimas deputātu no "Tēvzemei un Brīvībai" (TB) saraksta. Pēcāk ievēlēts arī nākamajos parlamenta sasaukumos, kur ieņēmis dažādus amatus. Bijis TB/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs un apvienības TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieks.

1998. gada novembrī viņu ievēlēja par Saeimas priekšsēdētāju, un šo amatu viņš ieņēma līdz 2002. gadam.

2002. gadā viņš atkāpies no apvienības TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieka amata sakarā ar neapmierinošo partijas startu 8. Saeimas vēlēšanās. Tajā pašā gadā viņš ievēlēts par TB/LNNK priekšsēdētāju un šo posteni ieņēma vairākus gadus.

2006. gadā notikušajās 9. Saeimas vēlēšanās Straume netika ievēlēts parlamentā. Vēlāk Straume darbojās amatos valsts uzņēmumos un par Rīgas domes priekšsēdētāja Jāņa Birka padomnieku.

2011. gadā Straume izstājās no partijas TB/LNNK.

Vairāk lasi žurnāla "Kas Jauns" 16. jūlija numurā!

Uz augšu