Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Ar “dzīvā” kino un mūzikas performanci Rīgā uzstāsies franču režisors un pētnieks Vensāns Mūns

Franču neatkarīgā kino režisors un etnogrāfijas pētnieks Vensāns Mūns.
Franču neatkarīgā kino režisors un etnogrāfijas pētnieks Vensāns Mūns. Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 1. augustā, pl. 22.00 Kaņepes kultūras centrā Rīgā, Skolas ielā 15 ar ''dzīvā’’ kino un mūzikas performanci uzstāsies franču kino veidotājs un pētnieks Vensāns Mūns (Vincent Moon). Pasākumā piedalīsies arī vietējie mūziķi, kuru vārdi pagaidām tiek turēti noslēpumā.

Vensāns Mūns ir neatkarīgā kino režisors no Parīzes. Plašu atpazīstamu guvis kā galvenais režisors videoprojekta “La Blogotheque” ciklam “Take Away Show”, kurā vairākās sērijās dažādos ikdienišķos pilsētvides apstākļos muzicējuši Toms Džonss, “R.E.M.”, “Arcade Fire”, “The National”, “Phoenix” un citi mūziķi.

Vensāns kopā ar savu kolēģi, režisori Priscillu Telmonu (Priscilla Telmon) veicis plašus ceļojumus pa pasauli, dokumentējot dažādu reģionu lokālo folkloru, garīgo mūziku un reliģiskos rituālus savas ierakstu kompānijas Collection Petites Planètes datubāzei.

Marokā, Brazīlijā, Etiopijā un citos ģeogrāfiskos punktos safilmēto materiālu Mūns izmanto dzīvajās performancēs, kurā instrumentālas mūzikas, speciāli sagatavotu smaržu/aromātu un kustīga attēla mijiedarbība veido teiksmainu un meditatīvu atmosfēru.

Intervijā audioprojekta “Tīrkultūra” veidotājiem Reinim Semēvicam, Rolandam Pēterkopam un Zanei Ozolai Latvijas Radio 3 “Klasika” Vensāns Mūns skaidrojis: “Es ceru, ka mums izdodas izvairīties no kaut kā pārāk skaidra pateikšanas. (..) Kino naratīvi mums ir diezgan sveši. Mēs necenšamies izstāstīt stāstu. Katrā ziņā ne tādu stāstu, kuru iespējams izstāstīt vārdiem.

Pēdējos gadus esam daudz pētījuši dažādus rituālus un garīguma veidus. Piemēram, šamanismu. Cenšamies noskaidrot, kā cilvēki izveido saikni ar neredzamo, kādus paņēmienus viņi lieto. Man ļoti patīk lietot šo vārdu – “paņēmieni”. Manuprāt, tie ir dažādi veidi, kā nokļūt uz citu realitāti.

Kā šos paņēmienus pareizi pielietot, lai izsauktu citus apziņas stāvokļus? Kā lietot visu jauno, ko tehnoloģija spēj piedāvāt, lai piekļūtu kaut kam ļoti, ļoti senam un garīgam mūsos visos.”

Mākslinieks ar savu videoprojektu jau reiz viesojies Latvijā – uzstājoties Vestienā notiekošajā festivālā un radošajā nometnē “Ezera skaņas” 2017. gadā.

Foto: Publicitātes foto

Mūns strādā vai nu pats par sevi vai ar cilvēkiem, kurus satiek savā daudzveidīgajā ceļā – visbiežāk projektos bez finansējuma, mēģinot radīt un izplatīt filmas, kas neseko vadošās kinoindustrijas standartiem.

Plašāka informācija Kaņepes kultūras centra Facebook lapā.

Nepalaid garām!

Uz augšu