Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Puse gadsimta Ģimenes drāma “Jūras vārti”, kas pastiprināja “lietuviešu aktieru modi” Rīgas Kinostudijā

Šajā attēlā vienkop savietoti: (priekšplānā) Jozs Kiseļus, Lilita Ozoliņa un Romualds Ramanausks ("Ilgais ceļš kāpās"); (otrajā plānā) Vija Artmane un Eduards Pāvuls ("Jūras vārti") un Donāts Baņonis (portretfoto).
Šajā attēlā vienkop savietoti: (priekšplānā) Jozs Kiseļus, Lilita Ozoliņa un Romualds Ramanausks ("Ilgais ceļš kāpās"); (otrajā plānā) Vija Artmane un Eduards Pāvuls ("Jūras vārti") un Donāts Baņonis (portretfoto). Foto: The Movie Database/15min.lt/Arhīva foto/TVNET kolāža

Turpinot aplūkot pirms 50 gadiem uzņemtās latviešu filmas, šoreiz apstāsimies kādā visai simboliskā vietā: Jūras vārtos. Jā, tajos pašos, kuri Ventspilī, bet arī daudz alegoriskā nozīmē – jūrā kā cilvēku likteņu savācējā, un vārtos kā šī episkā kopuma ieejas punktā. Tā to iezīmē krievu režisora Sergeja Tarasova divsēriju televīzijas filma “Jūras vārti”.

Ansim (Eduards Pāvuls) un Kristīnei (Vija Artmane) Dziesmām ir divas pieaugušas meitas – Aina (Ausma Kantāne) un Ieva (Vaiva Vida Mainelīte). Dēls Kristaps ir aizgājis no mājām, lai izvēlētos mūziķa karjeru pretēji tēva gribai. Abas meitas ir skolotājas, bet Ansis, tāpat kā meitas Ainas vīrs Edgars (Valērijs Koziņecs), ir zvejas kuģu kapteiņi. Jaunākā meita Ieva un kapteinis Jorens (Vitauts Tomkus) mīl viens otru, kaut gan Jorenam ir ģimene.

Filmas scenārijs, kuru ekrānam pielāgoja pats režisors un scenārists Jānis Lūsis, balstīts rakstnieces Dagnijas Zigmontes (1931-1997) otrajā romānā “Jūras vārti” (1960). Vēl bez šī sacerējuma Zigmonte ir 16 citu romānu autore, no kuriem pēdējais – “Pavedieni” – periodikas turpinājumos iznāca no 1996. līdz 1996. gadam, līdz vienos vākos tika izdots 2014. gadā.

Rakstniece Dagnija Zigmonte.
Rakstniece Dagnija Zigmonte. Foto: literatura.lv

Vēl bez leģendārā salikuma “Pāvuls un Artmane” filmā darbojas Helga Dancberga, Līga Liepiņa, Gundars Āboliņš un citi aktieri.

Lietuviešu aktieru Vitauta Tomkus un Vaivas Vides Mainelītes parādīšanās šajā divsēriju televīzijas filmā turpināja tā dēvēto “lietuviešu aktieru modi” Rīgas Kinostudijas filmās, kurās arvien biežāk latviešu aktieriem uz ekrāna līdzdarbojās kaimiņu kolēģi. Dažviet tīmekļa resursos norādīts, ka tieši “Jūras vārti” bija tas darbs, kas šo “modi” aizsāka, taču vēlāk uzzināsim, ka filmas ar lietuviešu aktieru plašu dalību fiksējamas vēl agrāk.

Nepalaid garām!

Uz augšu