Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Pretinde: Navaļnijs... Grozeva izmeklēšana turpinās

Foto: publicitātes

Par pašas skaļākās gadsimta indēšanas izmeklēšanu skatītāji var izzināt jaunajā, aizraujošajā Džeimsa Džonsa dokumentālajā trillerī "Pretinde", kas uzņemts kā oskarotās filmas "Navaļnijs" turpinājums.

Tiek plānots, ka filmu "Pretinde" Rīgas skatītājiem prezentēs britu režisors Džeimss Džonss – divkārtējais Emmy un citu kino balvu ieguvējs. Pirms seansa tiek plānota tiešsaistes tikšanās ar vienu no filmas galvenajiem varoņiem Hristo Grozevu, kura ierašanos Latvijā diemžēl neatbalstīja viņa drošības dienests.

"Pēc vairākiem uzlaušanas mēģinājumiem drošības apsvērumu dēļ filmas materiāli tika glabāti īpašā seifā pazemes bunkurā," stāsta Džeimss Džonss.

Pēc šī satriecošā ievada filma, kas tiek piedāvāta kinofestivāla "Baltijas pērle" īpašajā programmā, strauji dodas sensacionālas kulminācijas virzienā.

Tās galvenās personas – bezbailīgais analītiķis Hristo Grozevs, kura izmeklēšana ir filmas pamatā, opozīcijas politiķis Vladimirs Kara-Murza un svarīgie liecinieki: bijušais Krievijas specdienestu darbinieks un zinātnieks, kurš piedalījies indīgu vielu ražošanas programmā.

"Pulsējošs trilleris, emocionāli rezonējoša filma, kas rada neticamu spriedzi ar saviem šokējoši atklātajiem un tiešajiem jautājumiem," par filmu rakstīja britu "The Guardian".

Dokumentālajā filmā "Pretinde" Hristo Grozevs izseko to cilvēku likteņus, kuri ir izaicinājuši Putina režīmu, un iegremdē skatītāju gaisotnē, kas atgādina šaušalīgos Džona Lekarē spiegu romānus.

Filmas veidotāji arī paši bija spiesti ievērot drošību: izvairījās no publicitātes un atklātības, apsprieda darba momentus ar kodētu ziņojumu palīdzību īpašā lietotnē.

Operējot tikai un vienīgi ar faktiem un drošām liecībām, režisors fokusējas uz Lubjankas slepeno programmu, kas vērsta uz pašu aktīvāko Krievijas režīma pretinieku likvidēšanu, izmantojot stipras iedarbības indes.

"Kad "Bellingcat" un "Passion Pictures" piedāvāja man uzņemt filmu, kura atmasko Krievijas slepkavības mašinēriju," Džeimss Džonss stāstījis pirms savas filmas pirmizrādes, "es apzinājos, ka tieši šādu filmu esmu vēlējies radīt visas savas profesionālās darbības laikā. Mana iepriekšējā kinolente "Černobiļa: zudušās piezīmes" (Chernobyl: The Lost Tapes, 2022) stāsta par impērijas vēsturi, kura brūk zem pašas melu nastas. Zināmā mērā jaunā filma ir tā paša stāsta mūsdienu versija, un es ceru, ka tā godinās daudzos Vladimira Putina upurus un izgaismos viņu ārkārtējo drosmi, izaicinot Putinu un stāstot patiesību par šī brīža Krieviju."

Filmas "Pretinde" pirmizrāde notika Tribekas kinofestivālā Ņujorkā. "Filma kliedzoši stāsta par nežēlīgo uzbrukumu sekām žurnālistiem," ir teikts žūrijas lēmumā, piešķirot filmai balvu.

Tā noteikti ir viena no aizraujošākajām un atklātākajām dokumentālajām filmām, kas būs redzama šajā vai jebkurā citā laikā. Intelektuāla, smeldzīga un pat aizkustinoša.

"Pretinde" — tas ir caururbjošs pētījums par drosmi iepretim ienaidnieka pārspēkam, tā ir barga liecība par nezūdošo godīguma un taisnīguma spēku nežēlīgas vardarbības priekšā.

Filmas pirmizrāde Rīgā būs 30. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Pievērsiet uzmanību tam, ka filma tiks demonstrēta tikai vienu reizi.

Biļetes jau var iegādāties Biļešu servisa kasēs.

Nepalaid garām!

Uz augšu