Sezonas aktualitāte – kukaiņi. Kā ar tiem uzturēt cieņpilnas attiecības? (1)

Lelde Jauja
, rakstniece
Foto: No privātā arhīva

Bērnībā darīju kā visi – odus situ ar pliku plaukstu, īpašu baudu sagādāja piebeigt tos, kas man bija piesūkušies. Sagaidīju, kad knapi var kustēt, un – paukš! – tā, ka asinis ne gluži šķīst pa gaisu, bet kārtīgi izsmērējas pa ādu. Mušas tika dauzītas vai nu ar mušu pletni, vai sarullētu avīzi, bet tikai tās, kas negribēja ar godu atdot savu dzīvību mušpapīram (vēlams tādam, kas izkarināts virs virtuves galda un ērti var iebirdināt vienu vai vairākus nedzīvus ķermeņus rūgušpiena krūzē). Starp citu, ir cilvēki, kas netic un brīnās, ka mušas kož. Un kā vēl kož!

Zirnekļi bija izredzētie, tos nogalināt nez kāpēc nedrīkstēja, tāpēc arī neaiztiku, pat neapgrūtināju tos ar baiļu kliedzieniem, jo bail no zirnekļiem man nekad nav bijis, lai gan dzīvē nav sanācis satikties aci pret aci ar kādu lielo, spalvaino, tad es, iespējams, teiktu ko citu.

Vardes nemocīju, tikai dažreiz ķēru kurkuļus (tie nonākuši šajā tekstā, jo maķenīt izskatās pēc kukaiņiem), bet bez tālāka rīcības plāna – pēc kāda laika tie tika izlaisti atpakaļ dīķī. Sliekas uz pusēm neplēsu, bet varbūt tomēr kādu reizi? Iespējams. Tās ir lietas, par ko diži nedomājam, darām ieraduma vai ziņkāres pēc.

Nepalaid garām!

Uz augšu