Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Šoruden Baltijas baleta festivālā izdejos emocionālus stāstus vairākās Latvijas pilsētās

Foto: publicitātes

29. starptautiskais Baltijas baleta festivāls un tā mākslinieciskā direktore Lita Beiris šogad skatītājiem piedāvās dziļus, pasaulīgus un kaislīgus stāstus dejas valodā. Programmā – ukraiņu Modernā baleta teātris, izcili Spānijas dejotāji un mūziķi no Antonio Andrade Compañía Flamenco un Baltijas Baleta teātris no Lietuvas. Festivāls norisināsies no 3. oktobra līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs.

“Spēja just, piedzīvot un pretnostāvēt ir šī gada festivāla vadmotīvs, jo māksla nevar klusēt. Kustība ir valoda, kas ļauj pateikt vairāk, tā atbrīvo. To šogad piedzīvosim gan smeldzīgajā stāstā Ukrainas dejotāju izpildījumā, gan Spānijas dejas tradīcijas transformācijā, gan cilvēcisko attiecību nozīmē tehnoloģiju laikmetā Lietuvas lielisko dejotāju sniegumā,” stāsta festivāla mākslinieciskā direktore Lita Beiris.

Foto: publicitātes

Ukraiņu Modernā baleta teātris horeogrāfa Radu Poklitaru vadībā īpaši festivālam un Latvijas skatītājiem sagatavojis programmu “Dejot, lai dzīvotu”. Tas ir veltījums ukraiņu māksliniekiem šajā grūtajā laikā, programma veidota no izcilākajām dažādu gadu horeogrāfiskajām miniatūrām un diviem jaunākajiem darbiem. Izrāde ir dvēsles atklāsme mīlestībā, priekā un asarās, tā aizvedīs skatītājus muzikālā ceļojumā no baroka līdz pat Pēterim Vaskam. Izrāde 7. oktobrī Latvijas Nacionālās operas un baleta Jaunajā zālē.

Trīs vakarus – 10. oktobrī Ogres novada kultūras centrā, 12. oktobrī koncertzālē “Cēsis” un 14. oktobrī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī Rīgā – flamenko kaislības un Andalūzijas skaistums izrādē Flamenco Suite. Ar dažādiem flamenko stiliem skatītājus iepazīstinās izcili mūziķi un dejotāji no Spānijas – Antonio Andrades flamenko baleta kompānija (Compaía Flamenca). Virtuoza ģitārspēle, iespaidīgi deju solo un aizraujoša horeogrāfija rada mūsdienīgu flamenko tēlu, vienlaikus saglabājot savas tradicionālās saknes.

Festivāla noslēgumā 4. novembrī VEF kultūras pilī ambicioza un talantīga Baltijas baleta teātra dejotāju komanda no Lietuvas skatītājus pārsteigs ar futūristisku, sirreālu sapņu, gaismu un lāzeru šovu izrādē “Cita pasaule”. Tā veidota leģendārās rokgrupas “Depeche Mode” mūzikā, kur skaņa izsauc kustību, bet dejotāji kļūst par androgīniem mehāniskiem radījumiem. Tie attēlo nezināmas zemapziņas dzīles un projicē cilvēku apzinātās un neapzinātās izvēles. Futūristiskā izrāde demonstrē sirreālu pasauli, kur nav vietas dabiskām jūtām un cilvēki labprātāk slēpjas aiz maskām.

Foto: publicitātes

Visspilgtāk festivāla moto "No klasikas līdz avangardam" atspoguļosies jau tradicionālajā bezmaksas atklāšanas koncertā 3. oktobrī. Tas sola deju stilu daudzveidību Latvijas jauno horeogrāfu un dejotāju sniegumā tirdzniecības centrā “Origo”.

Savukārt otrs brīvpieejas pasākums būs foto izstāde “Dejas lidojums – Vanemuines baletam 85”, kur fotogrāfijās atainotas personiskas attiecības – stāsti caur deju. Tā būs apskatāma no 4. līdz 13. oktobrim Rīdzenes ielā. Izstāde šogad iekļauta arī Eiropas kultūras galvaspilsētas Tartu 2024 programmā.

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Vairāk par festivāla programmu var lasīt šeit un vietnē Facebook.

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls pirmo reizi Latvijā notika 1996. gadā. Tā idejas autore un mākslinieciskā direktore ir baleta prīma, horeogrāfe un producente Lita Beiris. Festivāla pamatideja un moto – “No klasikas līdz avangardam!”, tas pulcē māksliniekus, kas uzstājušies visprestižākajās pasaules koncertzālēs un festivālos visā pasaulē.

Nepalaid garām!

Uz augšu