Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Rīgas Latviešu biedrībā būs skatāma Jāņa Streiča gleznu izstāde "Atvasara"

Režisore un aktrise Ināra Slucka, kinokritiķes Dita Rietuma un Daira Āboliņa, viesojoties pie Jāņa Streiča viņa mājās Lietuvā.
Režisore un aktrise Ināra Slucka, kinokritiķes Dita Rietuma un Daira Āboliņa, viesojoties pie Jāņa Streiča viņa mājās Lietuvā. Foto: Viktorija Streiča

Rīgas Latviešu biedrības Vizuālās mākslas komisija aicina uz Rīgas Latviešu biedrības Goda biedra, kinorežisora un literāta Jāņa Streiča personālizstādi “Atvasara”. Baltajā zālē eksponēta meistara jaunrade, kas tapusi īpaši šai izstādei, kā arī hrestomātiskākās gleznas, ilustrējot Jāņa Streiča mākslinieciskā spektra daudzveidību.

Kinorežisors, scenārists, dažkārt aktieris un mākslinieks, grāmatas “Lāga dvēseļu straumei” (2006) autors Jānis Streičs dzimis 1936. gada 26. septembrī Preiļu pagasta Anspokos. Pēc Jāzepa Vītola Latvijas valsts konservatorijas Teātra fakultātes Režijas nodaļas absolvēšanas 1963. gadā, pirmā kino pieredze saistās ar kinorežisora Aleksandra Leimaņa filmu “Cielaviņas armija”, kurai drīzi seko otrā režisora postenis filmā “Tobago maina kursu”.

Viens no Jāņa Streiča glezniecības darbiem, kurš būs redzams jaunajā izstādē. 
Viens no Jāņa Streiča glezniecības darbiem, kurš būs redzams jaunajā izstādē. Foto: Publicitātes foto

Spēlfilma “Kapteiņa Enriko pulkstenis”, kopā ar kursa biedru Ēriku Lāci, ir Jāņa Streiča debijas filma kā jaunajam režisoram. Starp režisora 22 meistarstiķiem, skatītāju iemīļotākās un hrestomātiskākās filmas ir amzierīgais “Rūdolfa mantojums” (2010), liriskās “Likteņdzirnas” (1997), “Cilvēka bērns” (1991), “Mans draugs – nenopietns cilvēks” (1975) un daudzas citas.

Vasaras saulgrieži nav iedomājami bez režisora filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” (1981), taču filma “Teātris” (1978), Jānim Streičam esot Autora lomā, apbur ar meistara suģestējošo, aktierisko šarmu. Kā režisors Jānis Streičs spēj uztvert un izvest dažādu emociju gammu sevis režisētajās kinofilmās, rokrakstu veidojot kā pilnasinīgu, jūtīgu un ļoti dzīvu, vienmēr mainīgu spektru.

Šo bezgalīgi kūsājošo harizmu Jānis Streičs ietvēris arī savās gleznās, tām atklājot emocionālu pasaules skatījumu – kas viņu aizķer; daba, kādu viņš to redz, un kas viņu interesē. Tie ir dabas un izjūtu tvērumi, krāsas un īpaša gaisotne. Jānis Streičs spēj iznest stāstu jebkurā medijā.

Grāmatā “Lāga dvēseļu straumē” meistars ļauj ieskatīties viņa profesionālajā dzīvē, tās aizkulisēs un lasot satikt viņam zīmīgas personības. Taču grāmata “1991. Tas garais cilvēkbērna gads” (2012), atkārtoti nostiprina filmu “Cilvēka bērns” kā spēcīgu dzirnakmeni kino attīstībā. Jāņa Streiča kinematogrāfiskais mantojums ir būtiska komponente Latvijas kinofilmu vēsturē, kas ietekmējusi daudzu jaunradi un kas noteikusi īpašu kvalitātes toni uz ko tiekties.

Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē izstāde aplūkojama katru dienu no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00, sākot ar 4. septembri. līdz 29. septembrim. Izstādes atklāšana trešdien, 04. septembrī. plkst. 17.00 ar attālinātu sveicienu no meistara.

Nepalaid garām!

Uz augšu