Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Ielūkojies! "Nav divu Tomu" atrotī piedurknes un metas iekšā nodokļu reformā (1)

Jaunākajā raidījuma "Nav divu Tomu" epizodē tā veidotāji – TVNET publicists Toms Lūsis un kultūras redaktors Toms Treibergs tiešā un pārnestā nozīmē atrotīs piedurknes un lūkos saprast, kas šobrīd notiek (vai, drīzāk nenotiek) ar nodokļu reformu Latvijā. 

"Nodokļu jautājums nav miglā," augusta vidū Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pauda premjere Evika Siliņa (JV), uzsverot, ka ir vēlme šo plānu sagatavot gana skaidru, pirms to atklāt sabiedrībai.

14. augusta raidījumā Siliņa informēja, ka šobrīd neesot plānots palielināt pievienotās vērtības nodokli. Un tas radot zināmu izaicinājumu – atrast finansējumu tam, kam tas solīts, tostarp darbaspēka nodokļu sloga un nevienlīdzības mazināšanai.

"Tāpēc izaicinājumi nav mazi. Ir ieguldīts liels darbs, lai alternatīvus avotus rastu citur, nevis vienkārši palielinātu pievienotās vērtības nodokli," premjere norādīja.

Izsakoties gluži kā asa sižeta filmas scenārijā, "pienāca trešdiena, 21. augusts". 

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pēc tikšanās Rīgas pilī ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu veltīja kritiku ministriju komunikācijai ar sabiedrību.

Sākotnēji prezidents kritiku veltīja Finanšu ministrijas (FM) skaidrojošajam darbam gaidāmo nodokļu izmaiņu jomā, vēlāk kritiku izvēršot plašāk un attiecinot arī uz citām ministrijām.

Proti, FM trešdienas, 21. augusta rītā pāris stundas pirms sākuma atcēla plānoto preses konferenci par nodokļu politikas pārskatīšanas rezultātiem. Ministrijas pārstāvji skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo iespējamais nodokļu pārskatīšanas scenārijs joprojām bija guvis tikai daļēju atbalstu koalīcijas partneru vidū, turklāt vienprātības par izmaiņām nav bijis arī dienu iepriekš notikušajā nodokļu politikas koordinācijas darba grupas sociālo un sadarbības partneru vidū, kur rosināts turpināt darbu. Plašākai sabiedrībai neafišētas diskusijas par nodokļu izmaiņām rit jau mēnešiem.

"Rīta Panorāmu" gleznainajā Zaķusalā apmeklēja arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs.

Tikšanās reizē ar raidījuma moderatoriem pirmdien, 26. augustā Gorkšs atzīmēja, ka LDDK no nodokļu reformas sagaidīja konkurētspējas uzlabošanu un birokrātijas mazināšanu, taču tas netiekot piedāvāts.

"Nevienā no pasākumiem nesaskatījām uzlabojumus – tieši otrādi," pauda Gorkšs, piebilstot, ka iecerētie nodokļu reformas risinājumi ietverot virkni jaunu pasākumu, kas, visdrīzāk, apgrūtinās vēl vairāk vienu vai otru ar nodokļu ieņemšanu saistīto procesu.

Tāpat Gorkšs atzīmēja, ka FM un koalīcijas partneru prezentētais piedāvājums "drīzāk atgādina pensiju fondu slēptu ielikšanu kabatās, lai spētu palielināt budžeta tēriņus".

Stāstīt būtu vēl ko, taču iesākumam būs gana – abi raidījuma vadītāji vienojās, ka pie šīs tēmas noteikti būs jāatgriežas rudens vidū, kad no daudzajiem jauninājumiem būs izkristalizējušies patiesi jēgpilni soļi, kuri, kaut arī sākotnēji grūti un neērti, ilgtermiņā tomēr varētu dot nepieciešamo atspaidu šobrīd samilzušajam nodokļu iekasēšanas un dažādošanas jautājumam. 

Vēl raidījumā tiks aplūkoti šādi temati: Latvijas Sabiedrisko mediju apvienošana un jaunizveidotā salikuma pārvaldītāju atalgojums, Rīgas domes vicemēra Edvarda Ratnieka (LA/NRA) vēlme aizvākt Krievijas impērijas kara ministra Barklaja de Tolli pieminekli no tā šībrīža atrašanās vietas, kā arī lietotnes Telegram nokļūšana uz pauzes tās izveidotāja un vadītāja Pāvela Durova aizturēšanas dēļ.

Raidījums pie tīmekļa žurnāla TVNET+ abonentiem nonāks piektdien, 30. augustā. 

Nepalaid garām!

Uz augšu