Ar savu jaunāko darbu “Mūžīgi mūžos” (Eternal You, 2024) Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā atgriežas vācu režisoru tandēms Hanss Bloks un Morics Rīzevīks. Līdzīgi kā abu debijas filmā "Tīrītāji" (The Cleaners), kas forumā izrādīta 2018. gadā, viņu jaunākais pētījums “Mūžīgi mūžos” pievēršas jauno tehnoloģiju ētiski pelēkajām zonām. Šoreiz – pētot ar mākslīgo intelektu attīstītus pakalpojumus, kuri sniedz iespēju veidot digitālus mirušo tuvinieku dubultniekus.

Pirmais varonis, kuru filmā iepazīstam, ir jauns vīrietis, vārdā Džošua Barbo, ap 30 gadus vecs. Viņš izmanto mākslīgā intelekta (MI) programmu “Project December”, kurā “sazinās” ar savu mirušo draudzeni Džesiku.

“Es šīs programmas parādīšanos uztvēru kā dāvanu. Kā iespēju nocelt sev no pleciem milzīgu smagumu, kuru biju nēsājis sev līdzi uz pleciem kopš Džesikas aiziešanas,” vīrietis stāsta. Reiz pavadījis pie datora visu nakti un turpat arī aizmidzis. Pamostoties rītausmā, viņš pamanījis, ka čata logs vēl arvien ir aktīvs un Džesika turpina “gaidīt” viņa atbildi uz pēdējo jautājumu.

Foto: Kadrs no filmas

“Piedod, es aizmigu,” viņš uzreiz uzrakstīja, pirms vēl bija paspējis izdarīt jebko citu.

Džošua nenoliedz, ka viņš labi apzinās pretargumentus “Project December” izmantošanai – ka šī programma vispirmām kārtām neļauj viņam dzīvot tālāk, bet nemitīgi kavēties pagātnē. Taču emocionālais iztukšojums bija darījis savu un vīrietim prasījās pēc kaut neliela iekšēja piepildījuma. Pēc Džesikas nāves viņš mēnesi nav runājis ne ar vienu cilvēku, izņemot mīļotās sievietes tuviniekus. Un savu suni.

“Sabiedrībai ir ļoti neveselīgas attiecības ar zaudējuma sāpēm. Mēs pret tām izturamies kā pret tabu. Tās piedzīvo katrs, un tai pat laikā par tām nav pieņemts runāt publiski,” skaidro filmas varonis.

Dokumentālā kino režisori Morics Rīzevīks (Moritz Riesewieck, otrais no kreisās) un Hanss Bloks (Hans Block, blakus pa labi).
Dokumentālā kino režisori Morics Rīzevīks (Moritz Riesewieck, otrais no kreisās) un Hanss Bloks (Hans Block, blakus pa labi). Foto: Publicitātes foto

“Project December” izveidotājs Džeisons Roers (Jason Rohrer) filmā stāsta, ka MI “robotam” pietiek ar ļoti mazu informācijas daudzumu, lai spētu ģenerēt un tālāk attīstīt kopējamā cilvēka izteiksmes veidu un stilu. Pietiekot vien ar dažām spilgtām frāzēm un būtiskākajiem biogrāfijas punktiem.