Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Aicina pieteikties ielu mākslas festivālam “Street Art Slam” Torņakalnā

Foto: Kitija Kaļinina

21. septembrī Vienības gatvē 24, Rīgā, norisināsies mākslas centra “Totaldobže” rīkotās ielu mākslas sacensības “Street Art Slam”. Pasākumā žūrijas izvēlēti jaunie mākslinieki radīs urbānu mākslas galeriju uz 85 m2 plašas mūra sētas pie kādreizējās Rīgas eļļas spiestuves. Mākslinieki aicināti pieteikt savus mākslas darbus konkursam, iesūtot skices par tēmu “Māju sajūta” līdz svētdienai, 8. septembrim.

Pilsētvides mākslas objekta izveide Torņakalnā norisināsies sacensību formāta veidā, kur žūrijas izvēlēti astoņi mākslinieki katrs sev atvēlētā sētas fragmentā astoņu stundu laikā radīs neatkārtojamu ielu mākslas gleznojumu, ievērojot galveno tēmu – “Māju sajūta”.

Foto: Shutterstock

Pēc mākslas darbu pabeigšanas tos izvērtēs žūrija, nosakot "Street Art Slam” zvarētāju, kuram tiks piešķirta naudas balva 800 eiro apmērā. Tāpat dalībnieki varēs pretendēt uz jauno projektu attīstītāja “Bonava Latvija” speciālbalvu – 600 EUR apmērā. Pēc “Street Art Slam” pasākuma visi astoņi jaunradītie darbi tiks nofotografēti un ievietoti sociālajos medijos, kur ikviens varēs par tiem balsot. Visvairāk atbalstu guvušā darba autors saņems skatītāju simpātiju balvu 400 EUR apmērā.

Foto: Publicitātes foto

Jauno projektu attīstītāja “Bonava Latvija” pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša stāsta, ka ielu mākslas sacensības jau kļuvušas par tradīciju. 2021. gada vasarā, sadarbojoties ar mākslas centru “Totaldobže” un krāsu ražotāju “Vivacolor”, tapa 70 metrus gara urbāna mākslas galerija Ropažu ielā 16, iezīmējot savulaik degradētās Vidzemes maiznīcas teritorijas sakopšanas un attīstības sākumu:

Torņakalna apkaime 20. gadsimta 30. gados. 
Torņakalna apkaime 20. gadsimta 30. gados. Foto: Zudusī Latvija

"Arī šoreiz esam apņēmušies pārvērst līdz nepazīšanai vēl vienu teritoriju Rīgā – vietu, kur savulaik atradās Hartmaņa Rīgas eļļas spiestuve, bet drīzumā šeit taps jauns dzīvojamo māju projekts ar nosaukumu “Hartmaņa kvartāls”.

Šādas iniciatīvas ne tikai veicina mākslas un radošuma izaugsmi, bet arī sniedz iespēju vietējai sabiedrībai iesaistīties un līdzdalīt savu redzējumu par mājas sajūtu pilsētā, kā arī veido emocionālo saikni ar vietu, kurā dzīvojam un strādājam.

Jāpiebilst, ka galerija priecēs rīdziniekus un pilsētas viesus vēl vairāku gadu garumā."

Foto: Shutterstock

Lai mūra sēta iegūtu neatkārtojamas mākslas galerijas vaibstus, gleznojumu vērtēšanu veiks kompetenta žūrija: animāciju grāmatu ilustrāciju māksliniece Ūna Laukmane, street art mākslinieks Dainis Rudens, galerijas “DOM” vadītāja Liene Rumpe, kā arī mākslas centra “Totaldobže” izveidotājs Kaspars Lielgalvis, kurš aizsāka rīkot pilsētvides mākslas konkursus “Street Art Slam” Rīgā, Tallinas ielas kvartālā, 2018. gadā.

Kalnciema ielas kvartāla projektu vadītāja Una Meiberga un biedrības "Totaldobže" vadītājs Kaspars Lielgalvis.
Kalnciema ielas kvartāla projektu vadītāja Una Meiberga un biedrības "Totaldobže" vadītājs Kaspars Lielgalvis. Foto: LETA

“Dažādi vietējo un ārvalstu mākslinieku radīti sienu gleznojumi pilsētvidē ir redzami visā pasaulē – ir gan lielformāta sienu apgleznojumi jeb murāļi, gan neliela izmēra darbi tuneļos, patiltēs, uz žogiem gar dzelzceļa līnijām, pamestās ēkās, uz jumtiem un daudz kur citur.

Lielākā daļa darbu tiek radīti nelegāli, nesaskaņojot ne ar īpašniekiem, ne pilsētas pārvaldi, nakts aizsegā, steigā un bieži vien bez mākslinieciskās vērtības. Laikam ritot, mainās mākslinieku paaudzes, mākslas darbu stilistika un saturs. “Street Art Slam” konkursi ir mēģinājums Rīgas publisko telpu padarīt mākslinieciskāku vietējiem un autentiskāku mūsu pilsētas viesiem,”

stāsta Kaspars Lielgalvis.

Foto: Shutterstock

Mākslas darbu radīšanai nepieciešamās krāsas, otas un citus materiālus nodrošinās konkursa atbalstītājs “Vivacolor”.

“Dinamiskas, sakoptas un mūsdienīgas kultūrtelpas radīšana ir viens no izaicinājumiem, ar kuriem saskaras jebkura pilsēta. “Vivacolor” ik gadu aktīvi iesaistās vairāku pilsētvides uzlabošanas projektu realizēšanā, tāpēc mēs kā krāsu ražotāji esam lepni jau otro reizi atbalstīt arī “Street Art Slam” festivālu.

Foto: Shutterstock

Mūsu mērķis ir palīdzēt radīt vidi, kurā mēs visi varam justies labi, un ielu māksla ir viena no tām formām, kas šo ideju iemieso, jo mēs paši esam tie, kas veido telpas, kurās atrodamies un ielas, pa kurām pārvietojamies,” stāsta SIA “Tikkurila” tirdzniecības direktors Jānis Roze.

Lai piedalītos urbānās galerijas radīšanā, mākslinieki ir aicināti iesūtīt mākslas darba skici par tēmu “Māju sajūta” uz e-pasta adresi info@melnaiscaurums.lv līdz 8. septembrim (izmēri: 2 gab. – 2,5m x 4m; 6 gab. – 2,5m x 5m).

Foto: Shutterstock
Uz augšu