Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Nošauti, aizmirsti un atgūti: "Baltijas pērle" piedāvā jaunu dokumentālo filmu par nošauto teātri

Foto: publicitātes

29. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace" notiks mākslas-dokumentālās filmas "Zudušais teātris", kurā piedalās Guna Zariņa, Māra Ķimele, Inese Pudža un Ģirts Ķesteris, pasaules pirmizrāde.

Par to klusēja vairākus desmitus gadu – vispirms tādēļ, ka nedrīkstēja runāt, pēc tam tādēļ, ka negribēja. Bet tā taču ir absolūti unikāla un traģiska lappuse pasaules teātra vēsturē. Tikai vienas dienas laikā 1938. gada 3. februārī NKVD poligonā Butovā tika nošauti 258 cilvēki, no kuriem 229 bija latvieši. Tajā dienā Maskavā tika iznīcināts latviešu valsts teātris "Skatuve" – tai skaitā Marija Leiko, kura reiz bijusi vācu mēmā kino zvaigzne un spoži mirdzējusi paša Murnava un citu Eiropas klasiķu filmās.

Pagāja 86 gadi, un "Skatuves" liktenis kļuva par tēmu uzreiz divām filmām, kas ir tapušas Latvijā: Dāvja Sīmaņa spēlfilmai "Marijas klusums" un Darjas Violinas un Sergeja Pavlovska mākslinieciski dokumentālajai lentei "Zudušais teātris".

Starp citu, Dāvis Sīmanis uzskata, ka tieši šādā veidā vajadzētu stāstīt par vēsturi uz ekrāna: veidojot vienlaikus gan mākslas, gan dokumentālo kino. Tādējādi, zināmā mērā, nesasaistītajiem autoriem neviļus izveidojās sava veida diloģija.

Visi veidotāji saskārās ar nopietnu problēmu: trūka kinohronikas, kas būtu saistīta ar "Skatuvi", un faktoloģiskā materiāla arī bija ļoti maz. Tomēr Darja un Sergejs, kuri jau ilgstoši bija pētījuši Staļina terora tēmu (viņu filma "Ilgāk par dzīvi", veltīta "tautas ienaidnieku" sievām un bērniem, guva plašu atzinību un starptautisko festivālu balvas), izdarīja milzīgu darbu un paveica praktiski neiespējamo.

"Mēs pusgadu pavadījām Vācijas arhīvos un ar lielām grūtībām, bet atradām septiņas filmas ar Marijas Leiko piedalīšanos. Mēs arī esam ļoti pateicīgi Latvijas Valsts arhīvam, kurā tika atklāti pārsteidzoši artefakti — piemēram, es turēju rokās Marijas ārzemju pasi, ar kuru viņa 1935. gadā iebrauca PSRS, dodoties pretī savai liktenīgajai bojāejai," stāsta filmas autore Darja Violina. "Mēs saņēmām NKVD izmeklēšanas lietas un visu "Skatuves" aktieru nopratināšanas protokolus. Un, protams, milzīgu ieguldījumu filmā sniedza Māra Ķimele, izcilā latviešu režisore un teātra "Skatuve" leģendārās režisores Annas Lācis mazmeita, kuras dramatiskajam personīgajam liktenim filmā veltīta ievērojama daļa."

"Mēs atjaunojām vēsturi pa kripatiņai. Un izmantojām paņēmienu, kuru, godīgi sakot, iepriekš ne pārāk iemīlējām: rekonstrukciju, atveidi. Taču šajā gadījumā tas šķiet pilnīgi pamatots. Brīnišķīgie aktieri Guna Zariņa, Inese Pudža un Ģirts Ķesteris pēc sižeta lasa lugu par teātri "Skatuve", ko iestudē Māra Ķimele… Pirmo reizi šajā filmā mēs paceļam plīvuru pār vēsturiskiem noslēpumiem pilno slavenā režisora un aktiera Osvalda Glāznieka biogrāfiju. Un tomēr ārpus šīs pilnmetrāžas stundas filmas palika neticami daudz sižetu. Varoņu biogrāfijas ir tik neparastas, ka tās varētu kļūt par atsevišķām lielām filmām. Tā varētu būt vesela sāga..."

Filmas "Zudušais teātris" veidotāji un dalībnieki tiksies ar skatītājiem pirmizrādes laikā, lai turpinātu sarunu par represijām un teātri — diemžēl par tēmu, kas mūsdienās ir vairāk nekā aktuāla.

Lūdzu, pievērsiet uzmanību tam, ka vienīgais filmas seanss būs 29. septembrī plkst. 15.00.

Festivāls “Baltijas Pērle” notiks no 2024. gada 24. septembra līdz 4. oktobrim kinoteātrī “Splendid Palace”. Biļetes uz visiem festivāla “Baltijas Pērle” seansiem ir kinoteātrī “Splendid Palace”, arī tiem, kuri ir izpārdoti “Biļešu servisa” kasē (www.bilesuserviss.lv).

Nepalaid garām!

Uz augšu