Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Izziņotas RIGA IFF galvenā konkursa filmas

Kadrs no Elīnas Salīnas filmas “Atā, garlaicība” (Bye Bye Boredom). Zviedrija, 2024
Kadrs no Elīnas Salīnas filmas “Atā, garlaicība” (Bye Bye Boredom). Zviedrija, 2024 Foto: Publicitātes foto

Aicinot skatītāju ļauties izteiksmīgās Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstu kino valodas valdzinājumam, Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) izziņo galvenā konkursa – RIGA IFF Feature Film Competition – dalībniekus.

Piedāvājot platformu izsmalcinātam kinematogrāfiskam baudījumam un izceļot reģiona kino ainavas aktuālās noskaņas, 10 pilnmetrāžas darbi no Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Ukrainas, Vācijas un Zviedrijas sacentīsies par festivāla galveno balvu – 10 000 eiro un bronzas statueti.

Nenosakot ne kino veida, ne žanra vai stila ierobežojumus, RIGA IFF Feature Film Competition skatē savu vietu radis gan emocionāli ietilpīgs dokumentālais un aktierkino, gan smalki autoru rokrakstu piemēri un izteiksmīgi starpžanru darbi no Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstīm.

Iemiesojot RIGA IFF pārdomas par rītdienas kino šodien, īpaši atlasītā filmu izlase, kas sacentīsies par festivāla galveno apbalvojumu – bronzas gaiļa statueti un 10 000 EUR naudas balvu – nemainīgi izceļ jaunas kino valodas perspektīvas un izteiksmīgu audiovizuālo formu izmantojumu.

Festivāla 11. sezonā pilnmetrāžas konkursa ietvaros tiks svinētas divu Latvijas kinematogrāfa meistaru – Lailas Pakalniņas un Māra Maskalāna – jaunāko dokumentālo filmu pasaules pirmizrādes.

Otrdien, 22. oktobrī plkst. 18.30 dabas dokumentētāja un operatora Maskalāna radītās latviešu jaunās gotikas filmas “Beigas” seansā “Splendid Palace” Lielā zāle tiks nodota dzīvības un nāves riņķa dancim.

Iedarbīgi kairinot skatītāja maņas ar noslīpētu vizualitāti un kā eksistenciāliem, tā ētiskiem jautājumiem, skatam atklājas mazāk redzamā, neapzinātā vai retušētā dzīves daļa – nāve – un tās pārveidojošā gaisma. 

 

Savukārt ceturtdien, 24. oktobrī, plkst. 18.00 pasaules pirmizrādi svinēs atzītās autores Lailas Pakalniņas melnbaltos filmējumos notvertais poētiskais opuss “Gala punkti” (starptautiskais nosaukums: "Termini"). Kopā ar ilggadējo domubiedru, operatoru Gintu Bērziņu, Pakalniņa atgriezīsies RIGA IFF skatēs ceturto reizi – šoreiz apdziedot Rīgas tramvaju galapunktus un sabiedrisko transportu kā mājas starp svešajiem.

Tāpat konkursa ietvaros tiks izrādīti arī citu Baltijas jūras reģiona kino veidotāju jaunākie un daudzsološākie veikumi. Lietuvas kino ainavu pārstāvēs divi nule Lokarno kinofestivālā dāsni apbalvoti darbi – Baltijas “Uz kaujas rudzu laukā” kino statusu sasniegusī Saules Bļuvaites debija “Izlecējas” (Toxic) un

Latvijas un Lietuvas kopražojums, laikmetīgā kino piemērs “Sausi slīkstot” (Drowning Dry), kas izvirzīts kā Lietuvas pieteikums Amerikas kinoakadēmijas balvai “Oskars”.

Tikmēr igauņu filmdaru rokrakstus skatītājiem atklās smeldzīgi mistiskā filma “Astoņas Bivas ezera ainas” (8 Views of Lake Biwa), kas savij Igauniju ar Japānu, rietumus ar austrumiem un redzamo ar nojaušamo.

Atsedzot atšķirīgas kino skolas, tradīcijas un formas redzējumus, par RIGA IFF Feature Film Competition galveno balvu sacentīsies arī nupat Venēcijas kinofestivālā pirmizrādītā ukraiņu dokumentālā filma “Lēni degošās zemes dziesmas” (Songs of a Slow Burning Earth) un vizuāli iespaidīgā vācu režisores Sofijas Bešas debija “Piena zobi” (Milk Teeth).

Starp dalībai konkursā izvēlētajām filmām ir arī spilgti Ziemeļvalstu kino akcenti – nepieradinātais pieaugšanas stāsts “Atā, garlaicība” (Bye Bye Boredom), elēģiskā šausmu pasaka “Sadzīvot ar mirušajiem” (Handling the Undead) ar izcilo norvēģu aktrisi Renāti Reinsvi galvenajā lomā, un

Kannu kinofestivāla “Zelta palmas zaram” nominētā dāņu gada lielfilma “Meitene ar adatu” (The Girl With the Needle), kas uz lielā ekrāna smalki iedzīvina šausminošu stāstu par Dānijas sērijveida slepkavu drūmā un nepielūdzamā pasaulē īsi pēc Pirmā pasaules kara beigām.

Konkursam izvēlētās filmas izvērtēs un festivāla galveno apbalvojumu, bronzas statueti un 10 000 eiro naudas balvu, piešķirs atzītu kino nozares profesionāļu žūrija – studijas “Mistrus Media” producente Inese Boka-Grūbe (Latvija), viena no vadošajām Skandināvijas kinokritiķēm Helēna Lindblāda (Zviedrija), Ziemeļvalstu kino un starptautisko kopprodukciju tirgus “New Nordic Films” vadītāja Haugesundas kinofestivālā Gida Miklebusta (Norvēģija) un kinokritiķis, Tallinas dokumentālo filmu festivāla “DocPoint” kurators Tristans Primegi (Igaunija).

Festivāla pilnmetrāžas filmu konkursa filmu seansi noritēs visa festivāla garumā, bet filma-laureāte tiks atklāta RIGA IFF noslēguma ceremonijā 26. oktobrī. Biļetes uz pilnmetrāžas konkursa filmu seansiem, kā arī citiem izziņotajiem RIGA IFF programmas seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā  un “Biļešu servisa” tirdzniecības vietās.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās, kā arī Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Līdz pilnas festivāla programmas izziņošanai 17. septembrī RIGA IFF turpinās atklāt arī citus mākslinieciski augstvērtīgus šī gada programmas darbus – Roterdamas, Berlīnes, Kannu, Venēcijas un citos kino festivālos apbalvotās filmas, kā arī drosmīgus laikmetīgā kinematogrāfa apslēptos dārgumus. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties RIGA IFF vēstkopas saņemšanai.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Nepalaid garām!

Uz augšu