Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Latvijā būs jauna mūzikas balva! Valsts iestādes un nozares organizācijas vienojas "GAMMA" organizēšanā

Foto: Ritvars Stankevičs

Ceturtdien, 26. septembrī, parakstot sadarbības memorandu, valsts un nozares organizācijas vienojās par savstarpēju sadarbību un līdzdalību mūzikas nozares attīstības veicināšanā un arī balvas GAMMA (Gada augstākais mūsdienu mūzikas apbalvojums) organizēšanā. Sadarbības memorandu ar LaIPA (Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība) parakstīja Kultūras ministrija, AKKA/LAA (Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra / Latvijas Autoru apvienība) un Patentu valde.

Jau šī gada pavasarī biedrības LaIPA biedri lēma par jauna apbalvojuma – GAMMA nepieciešamību mūzikas nozarē, uzticot šo uzdevumu īstenot LaIPA Padomei.

Lai īstenotu šo ieceri, LaIPA ir uzrunājusi gan valsts iestādes, gan nozaru organizācijas, kur visas iesaistītās puses ir nonākušas pie vienota uzskata, ka ir nepieciešams publiski atzīt un apbalvot nozares izcilniekus.

Liena Edvardsa, LaIPA izpilddirektore, norāda: ”Intelektuālais īpašums, kas sevī ietver autortiesības, blakustiesības, patentus, preču zīmes un dizainparaugus, ir būtisks radošuma un kultūras saglabāšanas dzinējspēks. Tas veicina inovāciju un kultūras attīstību, vienlaikus nodrošinot, ka autori un izgudrotāji saņem atbilstošu atlīdzību par saviem darbiem. Ir ļoti svarīgi, ka intelektuālais īpašums, radošais darbs un radošie panākumi tiek sabiedrībā saprasti, atzīti un arī novērtēti.

LaIPA mērķis ir radīt šos priekšnoteikumus nozares attīstībai, veidojot norišu un notikumu kopumu, kas ir vienojošs intelektuālā īpašuma radītājiem mūzikā un saistīto nozaru profesionāļiem visplašākajā nozīmē.

GAMMA – tā ir iespēja LaIPA, AKKA/LAA, Patentu valdei un Kultūras ministrijai, kā arī autoriem un izpildītājiem veidot vienojošu platformu, kas veicinātu savstarpējās saites un identitāti, kāpinot prestižu un izpratni sabiedrībā par autoru, izpildītāju un citu nozares profesionāļu darbu, vienlaikus pievēršot uzmanību nozares aktualitātēm tiesību un citos jautājumos.”

Foto: Ritvars Stankevičs

Kā vienojošu uzdevumu nākotnē organizācijas saskata arīdzan nepieciešamību veicināt zināšanu apmaiņu un izpratni par intelektuālo īpašuma jomu Latvijā.

AKKA/LAA Padomes priekšsēdētājs Kārlis Kazāks: “Lemjot par iesaisti mūzikas industrijas apbalvojuma GAMMA veidošanā, AKKA/LAA padomē pārstāvēto autoru diskusijās kā būtiskākais faktors atbalstam tika izcelts fakts, ka jaunveidojamais apbalvojums aptver iespējami plašu mūzikas industrijas laukumu, izceļot gan labākos ierakstus un koncertus,

gan ikdienā neredzamākās industrijas puses – autorus, tehniskos darbiniekus utt.

AKKA/LAA ir būtiska mūzikas industrijas sastāvdaļa, kas kopā ar LaIPA un Kultūras ministriju nepārtraukti ir pilnveidojusi gan sabiedrības un kultūras patērētāju, gan pašu autoru, izpildītāju un producentu izpratni par intelektuālā īpašuma vērtību un aizsardzību. Mēs redzam mūsu organizācijas iesaisti GAMMA veidošanā kā iespēju būt klāt mūzikas industrijai nozīmīgā pasākumā, sniedzot savu atbalstu gan ticamos datos balstītu lēmumu pieņemšanā, gan autoru darbu vērtības un autortiesību nozīmes izpratnes veicināšanā.”

Veidojot un attīstot mūzikas nozari kā svarīgu Latvijas kultūras, radošās dzīves un sabiedrisko norišu sastāvdaļu, visas iesaistītās organizācijas pārstāvji apzinās, ka, ejot šo ceļu, ir svarīgi to balstīt uz savstarpēju cieņu un atbalstu.

Agris Batalauskis, Patentu valdes direktors: “Patentu valdei, kā iestādei, kas atbild par rūpnieciskā īpašuma reģistrāciju un sabiedrības izglītošanu par intelektuālā īpašuma tiesībām un to aizsardzību Latvijā, ir liels gods pievienoties memorandam par mūzikas apbalvojuma "GAMMA" īstenošanu. Mūsu valsts ir ne tikai mūzikas talantu zeme, bet arī vieta, kur tiek radītas unikālas un revolucionāras inovācijas mūzikas nozarē. Pateicoties radošām idejām un spējām izmantot jaunās tehnoloģijas, Latvijā ir radītas pasaulē slavenas mūzikas ierīces, programmatūras un instrumenti, kas guvuši augstu novērtējumu no ietekmīgām personībām mūzikas industrijā un ļāvuši mūsu valsts vārdam plaši izskanēt starptautiskajā mūzikas pasaulē. Tāpēc apbalvojums "GAMMA" ir lieliska iespēja ne tikai godināt mūziķus, bet arī izcelt sasniegumus mūzikas tehnoloģiju jomā un veicināt inovācijas un radošumu mūsu kultūrā.”

Foto: Ritvars Stankevičs

Veicot sadarbības sākšanas pārrunas, visas iesaistītās puses ir vienisprātis, ka ir nepieciešamība pēc savstarpējām, uz profesionālismu un sadarbību vērstām publiskām aktivitātēm, kas kopumā celtu nozares dalībnieku konkurētspēju, kvalitāti, prestižu, kā arī atpazīstamību plašākā sabiedrībā, nodrošinot novērtējumu radošajā sfērā.

Balva GAMMA ir ne tikai apbalvošanas pasākums kā atsevišķs notikums nozarē, bet nepārtraukts process, kurā nozares dalībnieku radītais tiek publiski atspoguļots radošās darbības izvērtēšanas periodā gada garumā. GAMMA apbalvošanas ceremonijas pasākuma norise ir ieplānota 2025. gada pavasarī.

Atgādinām, ka marta sākumā notika Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" apbalvošanas ceremonija, kas izpelnījās atsevišķu nozares pārstāvju kritiku. Piemēram, mūzikas producents un LaIPA padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Budze sociālajos medijos pārmeta "Zelta mikrofona" producentei Elitai Mīlgrāvei narcisismu, kas esot izpaudies kā "savas grāmatas ["Mikrofons"] bāšana visiem laureātiem klēpī".

Viņaprāt, neesot normāli, ka pasākumam, kas tiek pasniegts kā vienīgā neakadēmiskās mūzikas prestižā ceremonija un kam tiek novirzīta Kultūras ministrijas un LaIPA nauda, ir tikai "viena konkrēta seja" un zīmols pieder Mīlgrāvei. Budze pieļāva, ka peļņa, ja tāda no pasākuma tiek gūta, paliek viņai. LaIPA padomes priekšsēdētājs atzīmēja, ka pasākuma izskatījies pēc "vidējas kvalitātes korporatīvā pasākuma". Tāpat Budze pauda bažas par žūrijas objektivitāti un izteica cerību, ka piedzīvotais bijis pēdējais "Zelta mikrofons".

Viņam piebalsoja cits mūzikas producents un LaIPA padomes loceklis Arnis Račinskis, pārmetot Mīlgrāvei balvas pakārtošanu savām interesēm un komercializāciju. Savukārt Mīlgrāve uz to atbildēja, paužot, ka balvu nerīko peļņas dēļ, bet gan lai radītu mūziķiem svētkus un cildinātu viņu darbu.

Uz augšu