Šodienas redaktors:
Krista Garanča

No Afganistānas līdz Ukrainai un Ķīnai: Džo Baidena ārpolitikas esence (5)

ASV prezidents Džo Baidens un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Džo Baidena uzvara 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanās nebija pārsteigums. Neraugoties uz to, Covid-19 pandēmijas ietekme, augstie Donalda Trampa popularitātes reitingi, vēlēšanu rezultātu apstrīdēšana, kā arī Trampa atbalstītāju iebrukums ASV Kapitolijā padarīja tās par vienām no pretrunīgāk vērtētajām vēlēšanām ASV vēsturē.

Spraigā priekšvēlēšanu cīņa un ASV polarizētā politiskā vide

ASV politiskā vide pirms 2020. gada vēlēšanām bija ļoti polarizēta. Donalda Trampa prezidentūra bija izraisījusi spēcīgu reakciju gan sabiedrībā, gan arī politiskajās aprindās. Nevar noliegt, ka Tramps bija populārs savu atbalstītāju vidu, taču viņa administrācijas pieņemtie lēmumi ne reizi vien sabiedrībā izraisīja plašu kritiku un veicināja sabiedrības šķelšanos.

Covid-19 pandēmija būtiski ietekmēja vēlēšanu dinamiku. Miljoniem vēlētāju uzskatīja, ka Trampa administrācijas reakcija uz pandēmiju bija nepietiekama un haotiska. Tas pavājināja viņa izredzes uz pārvēlēšanu ASV prezidenta amatā. Tikmēr Džo Baidens savā priekšvēlēšanu kampaņā akcentēja nepieciešamību pēc stingrākas pieejas Covid-19 apkarošanā.

2020. gada vēlēšanās piedalījās rekordliels vēlētāju skaits. Daudzi amerikāņi izmantoja iespēju balsot pa pastu vai piedalījās iepriekšējā balsošanā, lai izvairītos no klātienes balsošanas vēlēšanu dienā pandēmijas apstākļos. Tas ieviesa izmaiņas arī rezultātu izziņošanas procesā. Lai gan pirmajā vēlēšanu naktī Tramps dažos štatos bija vadībā, pēc visu vēlētāju balsu apkopošanas izrādījās, ka uzvaras laurus ir guvis Džo Baidens. 

Foto: Baidens un Herisa sagaida ieslodzīto apmaiņā atbrīvotos ASV pilsoņus

Foto: ASV prezidenta Džo Baidena un Krievijas diktatora Vladimira Putina samits Ženēvā 2021. gadā

Pēc vēlēšanām Tramps un viņa atbalstītāji vairākkārt apšaubīja rezultātu leģitimitāti, izvirzīja nepamatotus apgalvojumus par krāpšanos, piemēram, apkopojot to vēlētāju balsis, kas balsoja pa pastu. Neraugoties uz šādām apsūdzībām, pierādījumi par masveida vēlēšanu pārkāpumiem tā arī netika atrasti.

Vēlēšanu rezultāti bija ļoti līdzīgi vairākos ASV "svārstīgajos" štatos, piemēram, Pensilvānijā, Arizonā, Džordžijā un Viskonsīnā, taču visa rezultātā Džo Baidens uzvarēja ar ievērojamu balsu (vairāk nekā 7 miljonu balsu pārsvars pār Donaldu Trampu) pārsvaru tautas balsojumā un ieguva 306 ASV elektoru kolēģijas pārstāvju balsis.

Dokumentālā filma "Pirmais gads: Politiskā odiseja" ("Year One: A Political Odyssey"), kas skatāma LMT Viedtelevīzijā, sniedz dziļi personisku ieskatu Džo Baidena prezidentūras pirmajā gadā. Īpašs uzsvars tiek likts uz viņa iniciatīvām starptautiskajā politikā, ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas un pieaugošo spriedzi attiecībās ar Ķīnu un Krieviju Putina iebrukuma Ukrainā priekšvakarā.

Video: Dokumentālās filmas "Pirmais gads: Politiskā odiseja" kaceklis

Filmā liels uzsvars ir likts arī uz Baidena pūliņiem pārveidot ASV ārpolitiku pēc Donalda Trampa četrus gadus ilgušās "Amerika vispirms" pieejas, kuras laikā ASV attālinājās no saviem sabiedrotajiem.

Uzmanības centrā - Afganistāna, Ķīna un Krievija

2021. gadā ASV izveda savus spēkus no Afganistānas. Neskatoties uz to, ka šis lēmums bija populārs daudzu amerikāņu vidū, tas tika arī plaši kritizēts ne tikai ASV, bet arī citviet pasaulē. Dokumentālā filma "Pirmais gads: Politiskā odiseja" atklāj dziļu personisku Baidena administrācijas skatījumu uz šiem notikumiem, kas atstāja ietekmi ne tikai uz Afganistānas turpmāko attīstību un tās nonākšanu talibu pilnīgā kontrolē, bet arī ASV  reputāciju starptautiskajā arēnā.

Pieaugošā spriedze Krievijas un Ukrainas attiecībās kļuva par centrālo notikumu starptautiskajās attiecībās tieši Baidena prezidentūras pirmajā gadā. Tieši Baidena administrācija sāka brīdināt par iespējamo Krievijas iebrukumu Ukrainā, kā arī strādāja pie sankciju koordinēšanas un NATO austrumu robežas aizsardzības stiprināšanas.

Foto: Džila Baidena Helovīnu sagaida kā kaķis

Ķīnas militārā aktivitāte Dienvidķīnas jūrā un attiecības ar Taivānu rada bažas ne tikai ASV, bet arī to sabiedrotajiem. Bažas ASV rada arī Ķīnas straujā tehnoloģiskā attīstība, jo pastāv aizdomas, ka tehnoloģijas var tikt izmantotas, lai apdraudētu ASV nacionālo drošību.

Dokumentālajā filmā "Pirmais gads: Politiskā odiseja" atklāts, ka Baidena administrācija pirmajā prezidentūras gadā ne tikai centās saglabāt stingru nostāju attiecībās ar Ķīnu, bet arī vienlaikus meistarīgi meklēja iespējas sadarbībai.

Lēmumi, kas tika pieņemti Baidena prezidentūras pirmajā gadā, turpina ietekmēt gan norises pasaules politikā, gan arī ASV iekšpolitiku.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Nepalaid garām!

Uz augšu