Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Izziņots šī gada "Dod pieci!" ziedojumu mērķis

Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!" šogad no 13.decembra līdz 19.decembrim aicinās palīdzēt cilvēkiem ar kritiskām un akūtām veselības problēmām, kuriem nepieciešama tūlītēja palīdzība, bet valsts ārstēšanās izmaksas nesedz, aģentūru LETA informēja Latvijas Radio (LR).

"Dod pieci!" laikā saziedotie līdzekļi nonāks labdarības organizācijas "Ziedot.lv" rīcībā, kas ļaus operatīvi palīdzēt ar zāļu iegādi, nepieciešamajiem izmeklējumiem un diagnostiku, kā arī segt cita veida palīdzību gadījumos, kad nekavējoties jāuzsāk ārstēšana, taču individuālajā ziedojuma projektā līdzekļi vēl nav savākti.

Kā norāda LR, ik gadu vairāk nekā 300 cilvēku ar kritiskām un akūtām veselības problēmām vēršas pie "Ziedot.lv", lūdzot tūlītēju palīdzību medikamentu iegādei, izmeklējumiem un diagnozes noteikšanai, atbalstu retu un smagu diagnožu ārstēšanā, operācijām un procedūrām gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām.

Visbiežāk palīdzība nepieciešama onkoloģijas pacientiem. 2023.gadā pie "Ziedot.lv" pēc palīdzības vērsušies 84 cilvēki, kuri saskārušies ar onkoloģiskām saslimšanām un kuriem nepieciešami līdzekļi valsts neapmaksātu vai daļēji apmaksātu medikamentu iegādei par kopējo summu vismaz divu miljonu eiro apmērā. Atkarībā no diagnozes un nepieciešamā ārstniecības veida šī summa vienam cilvēkam var svārstīties no dažiem simtiem eiro līdz pat vairākiem simtiem tūkstošu, norāda LR.

Palīdzību medikamentu iegādei lūdz arī citu smagu un retu slimību gadījumos. Tā, piemēram, 2023.gadā "Ziedot.lv" vismaz 300 reizes apmaksāja ārstu un speciālistu konsultācijas par kopējo summu 205 000 eiro.

Smagi slims cilvēks līdztekus fiziskām sāpēm un ierobežojumiem nereti nonāk bezcerīgā situācijā ārstniecībai nepieciešamās naudas trūkuma dēļ. Ja pacienta diagnoze "izkrīt" no valsts apmaksāto ārstniecības pakalpojumu vai kompensējamo medikamentu saraksta, slimība ievelk trūkumā un nabadzībā visus tuvākos, atzīmē LR.

Tāpat LR norāda, ka nereti cilvēkiem nepietiek līdzekļu ārstu konsultācijām, jo valsts apmaksātie speciālisti kvotu trūkuma dēļ ir grūti pieejami vai ilgi jāgaida. Bieži finansiālu līdzekļu trūkuma dēļ cilvēki ārstniecību atliek vai neveic to nozīmētajā apjomā. Naudas trūkums valstiskā līmenī nereti ir iemesls, kādēļ specifiskas diagnozes gadījumos daudzi medikamenti, īpaši inovatīvie, paliek ārpus kompensējamo zāļu sarakstiem, tikmēr pacientu vienīgā cerība ir līdzcilvēku atbalsts, norāda radio.

Valsts kontroles 2023.gada revīzijas ziņojumā "Onkoloģija - prioritāte bez rezultāta" secināts, ka Veselības ministrijas īstenotie pasākumi nenodrošina ne agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu, ne "Zaļā koridora" efektīvu darbību, ne pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, kam ir būtiska ietekme uz Latvijas sabiedrības veselības rādītājiem. Ziņojumā onkoloģijas zāļu iegādes izdevumu kompensācija tiek vērtēta kā bezcerīga, nevienlīdzīga un pazemojoša. Turklāt ar līdzīgām problēmām saskaras arī citi dzīvību apdraudošu slimību pacienti, kuru ārstēšanai, izmeklējumiem un operācijām nepieciešami lieli līdzekļi, atzīmē LR.

Labdarības maratons "Dod pieci!" šogad notiks vienpadsmito reizi, no 13.decembra līdz 19.decembrim, teju nedēļas garumā raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā. Latvijas Radio 5 dīdžeji 24/7 režīmā dalīsies ar cilvēku pieredzes stāstiem, ekspertu viedokļiem un atskaņos ziedotāju izvēlētas dziesmas, iestājoties par pārmaiņām sabiedrībā.

"Dod pieci!" rīko Latvijas Radio ciešā sadarbībā ar Latvijas Televīziju, sabiedrisko mediju portālu "Lsm.lv" un ilggadējo ziedojumu partneri - labdarības organizāciju "Ziedot.lv".

Labdarības maratons ir daļa no starptautiska projekta "Serious Request", kurā dažādās Eiropas valstīs radiodīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai labdarības maratona izraudzītai grupai vai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā.

Nepalaid garām!

Uz augšu