Andreja Žagara Kultūras attīstības fonds rīdziniekiem un pilsētas viesiem nākamā gada maijā sarūpējis Bostonas Simfoniskā orķestra (BSO) un tā mākslinieciskā vadītāja Andra Nelsona viesošanos Latvijas Nacionālajā operā un baletā viņu Eiropas turnejas ietvaros. Turneja ietvers vienpadsmit koncertus četrās Eiropas pilsētās no 8. līdz 24. maijam.

Andra Nelsona mūzikas alķīmiju klātienē varēs izbaudīt 11. un 12. maijā. Pirmajā koncertā tiks atskaņota Dmitrija Šostakoviča Sestā un Astotā simfonija, savukārt otrajā uzstāšanās reizē līdzās Šostakoviča Piecpadsmitajai simfonijai izskanēs arī Pirmais vijoļkoncerts, kurā kā soliste uzstāsies izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride.

Šī koncertturneja ir veltīta izcilā komponista Dmitrija Šostakoviča (1906-1975) mūzikai un sevišķu iezīmīgumu izpelnās ar to, ka pirmo reizi BSO uzstāsies Rīgā – Andra Nelsona dzimtajā pilsētā.

Koncertu programmā tiks izpildīti Dmitrija Šostakoviča darbi, godinot komponista nāves 50. gadadienu. Turneja sāksies ar koncertiem Vīnes prestižajā Musikverein zālē 8. un 9. maijā, turpināsies Prāgā, kur BSO pēdējo reizi ir uzstājies vien 1993. gadā, un noslēgsies Leipcigā ar astoņu dienu rezidenci Šostakoviča festivālā.

Diriģents Rīgā ieradās pirmdienas, 7. oktobra vakarā un uz otrdien, 8. oktobrī organizēto tikšanos ar preses pārstāvjiem ieradās ar jetlag jeb pārlidojuma noguruma pazīmēm, tomēr pusstundas laikā varēja paust pašu svarīgāko, kas saistāms ar viņa stāšanos pie diriģenta pults divos koncerta datumos nākamā gada maijā Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB).

Ar jaunumu izklāstu dalījās arī LNOB valdes priekšsēdētājs Sandis Voldiņš, pievienojoties atziņai, ka nākamā gada maijā gaidāmie koncerti patiesi būšot ilgi gaidītas svētku reizes, uz kurām biļetes varētu pazust aptuveni septiņu minūšu laikā pēc to tirdzniecības uzsākšanas.