Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Rudens kamermūzikas festivālu izsmalcināti noslēgs Katrīna Paula Felsberga un Malkolms Martino

Foto: Publicitātes foto

VSIA “Latvijas Koncerti” organizēto Rudens kamermūzikas festivālu ceturtdien, 17. oktobrī, Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē noslēgs emocijām bagāts un mīlestības pilns vokālās mūzikas koncerts.

Edinburgā dzimušais Malkolms Martino atzīts par vienu no savas paaudzes virtuozākajiem vokālās kamermūzikas taustiņu meistariem, kurš sadarbojies ar daudziem pasaules izcilākajiem dziedātājiem, tostarp ar Elīnu Garanču, seru Tomasu Alenu, dāmu Dženetu Beikeri, Olafu Bēru, Barbaru Boniju, Īenu Bostridžu, Andželu Georgiu, Sūzenu Greiemu, Tomasu Hempsonu, Dellu Džonsu, Annu Sofiju fon Oteri, Brīnu Tervelu un citiem.

Malkolms Martino uzstājas kopā ar solisti Sonju Jončevu Starptautiskajā Georges Enesku mūzikas festivālā 2021. gadā

Martino ir veidojis savas koncertsērijas Londonas Vigmora zālē, kas veltītas Fransisa Pulenka, Bendžamina Britena un vācu Lied žanra simtgadei, bet Edinburgas festivālā atskaņojis visas Hugo Volfa solo dziesmas.

2004. gadā mūziķim tika piešķirts Skotijas Karaliskās mūzikas un drāmas akadēmijas goda doktora grāds, bet 2009. gadā viņš tika iecelts par starptautisko klavierpavadījuma stipendiātu. Malkolms bija 2011. gada Līdsas festivāla "Lieder+" mākslinieciskais vadītājs. Skolojies Kembridžas Svētās Katrīnas koledžā un studējis Londonas Karaliskajā mūzikas koledžā.

Dziedātāja Katrīna Paula Felsberga.
Dziedātāja Katrīna Paula Felsberga. Foto: felsberga.com

Savukārt jaunākās paaudzes talantīgā dziedātāja un Lielās mūzikas balvas laureāte Katrīna Paula Felsberga iemantojusi ne tikai Latvijas klausītāju mīlestību, bet arīdzan šī gada sākumā ar debijas solokoncertu ieskandinājusi prestižo Pjēra Bulēza zāli Berlīnē. Tur viņai līdzās stājās leģendārais Malkolms Martino, kura rokās ikviena klavieru partijas frāze vokālajā kamermūzikā apvīta ar izsmalcinātu ekselenci.

 Komponista un diriģenta Pjēra Bulēza (1925-2016) vārdā nosauktā koncertzāle Berlīnē.  
 Komponista un diriģenta Pjēra Bulēza (1925-2016) vārdā nosauktā koncertzāle Berlīnē.  Foto: www.boulezsaal.de

Tādējādi “Rudens kamermūzikas festivāla” noslēgumā gaidāma unikāla divu mākslinieku atkalsatikšanās, kurā austriešu dziesmu ģēnijiem līdzās stāsies latviešu klasika. Hugo Volfa “Itāļu dziesmugrāmatas” varoņi ne tikai apliecina savu mīlestību viens pret otru, bet arīdzan ķircina, strīdas un izdzied savas sāpes un pārdzīvojumus.

Jutekliskos dienvidu nošurakstus papildinās Franča Šūberta duālās pasauluztveres atspulgi, kur prieks pāraug bēdās, bēdas caurauž cerība un mīlestība un sāpes ir identiski lielumi. Šajā vakarā šūbertiski mierpilns ziemas vakars un satraukta nāves elpa satiksies ar Lūcijas Garūtas maiguma spēku.

Gleznotāja Vilhelma Augusta Rīdera gleznotais komponista Franča Šūberta (1797-1828) portrets. 
Gleznotāja Vilhelma Augusta Rīdera gleznotais komponista Franča Šūberta (1797-1828) portrets. Foto: Wikimedia Commons

Par koncertu stāsta dziedātāja Katrīna Paula Felsberga: “Mēs ar Malkolmu Martino vēlējāmies atvest uz Latviju vācu Liederabend tradīciju jeb dziesmu vakara tradīciju, kurā dažādu komponistu dziesmas savienojas kopā emocionālā stāstā. Koncerta pirmajā daļā klausītāji dzirdēs austriešu komponista Franča Šūberta mūziku, kas mīsies ar Klāras Šūmanes vokālās kamermūzikas pērlēm.

Tieši austriešu komponists Francis Šūberts šo Lied jeb dziesmu žanru aizveda no amatieru salonmūzikas līdz pat nopietnām koncertzālēm.

Koncerta otrajā daļā būs dzirdamas latviešu komponistes Lūcijas Garūtas dziesmas, pēc tam dosimies kaislīgajā un orķestrālām krāsām pilnajā Riharda Štrausa mūzikas pasaulē, bet vakaru noslēgsim ar vācu komponista Hugo Volfa kaisles un mīlestības pilnajām dziesmām no “Itāļu dziesmugrāmatu” cikla.”

Vēl “Rudens kamermūzikas festivāla” ietvaros būs dzirdami šādi koncerti:

Piektdien, 11. oktobrī, Latvijas Universitātes Lielajā aulā koncertprogrammā “Sinfonietta Rīga. Bahs, Taveners, Makmilans” uzstāsies talantīgais melnbalto taustiņu pavēlnieks Reinis Zariņš un kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. Koncertprogrammā iekļauto komponistu skaņdarbus caurstrāvo padziļināta interese par garīgumu, un tos vieno vēlme runāt par ticību, cerību un mīlestību. Koncertā skanēs Johana Sebastiāna Baha Koncerts reminorā BWV 1052, Džona Tavenera “Pratirùpa” un Džeimsa Makmilana “A Meditation on Iona”.

Sestdien, 12. oktobrī, Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē programmā ”Divi Osokini. Haidns, Bēthovens, Ravels” uz skatuves tiksies divi virtuozi pianisti, tēvs un dēls - Sergejs un Andrejs Osokini, kuri vienlīdz labi izbauda gan solo muzicēšanu, gan saspēles prieku. Programmā Jozefa Haidna, Ludviga van Bēthovena, Morisa Ravela un Kloda Debisī skaņdarbi.

Savukārt trešdien, 16.oktobrī, Mazajā ģildē būs klausāma koncertprogramma “Pastkartes no Kurzemes”.

Amsterdamas Karaliskā “Concertgebouw” orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine, Leipcigas “Gewandhaus” orķestra kontrabasu grupas mūziķis Matīss Eisaks un Lielās mūzikas balvas laureāte, dinamiskā pianiste Agnese Egliņa satiksies Rīgā, lai vienotos kamermūzikas programmā, kuras kopsaucējs meklējams Kurzemē.

Programmā – Pēteris Vasks “Sonāte kontrabasam”, Tālivaldis Ķeniņš “Partita breve” altam un klavierēm, Gundara Pones “Grand duo funebre” altam un kontrabasam” un “Pastkartes no Kurzemes” klavierēm.

Rudens kamermūzikas festivāla patrons – komponists Pēteris Vasks.

Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Biļetes iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes“ kasēs un tīmeklī.

„Rudens kamermūzikas festivāla“ tīmekļa vietne: www.kamermuzika.lv.

Nepalaid garām!

Uz augšu