Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Papildināts Nemateriālā kultūras mantojuma saraksts

Foto: LETA

Nacionālajā Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauta latviešu tradicionālo jostu un zvejas tīklu darināšana, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

LNKC padome 11.oktobrī izvērtēja un apstiprināja pieteikumus kultūras mantojuma saraksta papildināšanai. LNKC šogad septīto reizi izsludināja pieteikumu pieņemšanu šim sarakstam. Ikviens bija aicināts pieteikt elementus, kas uzskatāmi par valsts aizsargājamām kultūras mantojuma vērtībām un kuru iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība.

Padome 14.jūnija sēdē no iesūtītajiem astoņiem pieteikumiem atlasīja piecus, dodot iespēju to iesniedzējiem ar ekspertu palīdzību savus pieteikumus papildināt un precizēt. Savukārt 11.oktobrī padome lēma sarakstā iekļaut divas vērtības: latviešu tradicionālo jostu un jostveida audumu darināšana un zvejas tīklu darināšana Rīgas jūras līča rietumu daļā.

LNKC nozares eksperte Gita Lancere uzsver, ka sarakstu papildinājušas vērtības, kas saistītas tieši ar amatnieku prasmēm - zvejas tīklu darināšana un jostu un jostveida audumu aušana bez stellēm. Viņa atzīmē, ka padome savā izvērtējumā bija prasīga un trīs pieteikumus atlika ar lūgumu tos precizēt un iesniegt vēlreiz pēc gada.

Patlaban kopā ar jauniekļautajām vērtībām sarakstu veido 40 vērtības.

Jaunu pieteikumu pieņemšanu LNKC izsludina katru gadu janvāra sākumā. Lēmumu par iekļaušanu pieņem padome, kuras sastāvā ir gan pētnieki, gan augstskolu un novadu nevalstisko organizāciju pārstāvji, Kultūras ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas deleģēti pārstāvji.

Nepalaid garām!

Uz augšu