Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Stāsts par aizgājējiem un palicējiem aizkustinošā animācijas filmā "Meitene dzinējsuns"

Foto: Publicitātes foto

Kā runāt ar bērnu par nāvi? Par šo tēmu risinātas viedokļu pārmaiņas soctīklos – īpaši pēc kādas grāmatas iznākšanas, kurā ietvertas likumsakarības, kā veidojas un izpaužas zaudējuma sāpes un kurā uzmanīgi padota viena vai vairākas “receptes”, kā tās iespējams kaut nedaudz remdināt. Šajā kategorijā varētu ievietot arī animācijas filmu “Meitene dzinējsuns”, kura nupat sākusi savu ceļu pie skatītājiem.

“Meitene dzinējsuns” (A Greyhound of a Girl, 2024) ir Latvijas, Luksemburgas, Itālijas, Īrijas, Apvienotās Karalistes, Igaunijas un Vācijas kopražojuma pilnmetrāžas animācijas filma, veidota pēc īru rakstnieka Rodija Doila (Roddy Doyle) grāmatas. Filmas režisors Enzo d’Alo ir viens no atzītākajiem animācijas filmu radītājiem Eiropā.

Enzo D'Alo 2023. gada jūlijā Džifoni filmu festivālā Itālijā, kur saņēma Grifona balvu par savu filmu "Brīnumainā trijotne" (The Fantastic Three) konkursa sadaļā "Generator +18".
Enzo D'Alo 2023. gada jūlijā Džifoni filmu festivālā Itālijā, kur saņēma Grifona balvu par savu filmu "Brīnumainā trijotne" (The Fantastic Three) konkursa sadaļā "Generator +18". Foto: Shutterstock

Filmas galvenā varone ir 11 gadus vecā Mērija (lomu teicami ierunājusi Mare Auškāpa), kurai ir ļoti īpašas un ciešas attiecības ar vecmāmiņu (lieliskā Olga Dreģe). Abas vieno kopīgs hobijs – veselīgu un dzimtas tradīcijās sakņotu ēdienu gatavošana. Mērijas sapnis ir kļūt par šefpavāri, bet šajā ceļā, kā jau daždien, būs jāsastopas ar lielākiem vai mazākiem šķēršļiem, kuri veidojas gan no ģimenē valdošajām pārmaiņām (omīte ir smagi slima, un rādās, ka viņas gaitas šaisaulē tuvojas izskaņai), gan saistībā ar Mērijas labākās draudzenes došanos dzīvot uz citu pilsētu, jo viņas tēvam radusies iespēja strādāt labākā darbā.

Filmas darbība norisinās Īrijā, un, lai gan tas nav precizēts ar kādām ļoti konkrētām norādēm, šķiet, ka Mērijas un viņas ģimenes mājvieta atrodas Korkā – otrā lielākajā Īrijas pilsētā, kuru apdzīvo aptuveni 210 tūkstoši iedzīvotāju.

Kulinārijas skola "Ballymaloe Cookery School" Korkā.
Kulinārijas skola "Ballymaloe Cookery School" Korkā. Foto: Shutterstock

Nozīmīga lokācija ir Belimejolas Kulinārijas skola, kura kā tūrisma apskates vieta ir aktuāla vēl arvien. Skolu 1983. gadā atklāja šefpavāre Derina Allena, slow food jeb lēnās ēdiena baudīšanas kustības aizsācēja Īrijā.

Kulinārijas skola "Ballymaloe Cookery School" Korkā.
Kulinārijas skola "Ballymaloe Cookery School" Korkā. Foto: Shutterstock

Īrija ir tāda valsts, kāda, šķiet, varētu būt Latvija – ja vien ne Otrā pasaules kara postījumi un 50 gadi PSRS okupācijā ar visām tās nestajām sekām, kuras turpinām “izbaudīt” vēl šodien.

Sākotnēji apzīmogota ar Laimas Kotas populārā romāna “Šampinjonu derība” zīmogu un galamērķi tūkstošiem ekonomisko migrantu, Īrija šodien ir atvērta jaunu pieredžu meklētājiem, pie kuriem pieskaitāms arī šo rindu autors, kurš, liekot roku uz sirds, pēc savas dzimtenes Īriju liek otrajā vietā Pasaules Skaistāko valstu topā.

Nepalaid garām!

Uz augšu